Κι ενώ τα μάτια της ΕΥΠ είναι στραμμένα στα Δωδεκάνησα για κατασκόπους επανέρχεται το ζήτημα που το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει θίξει από το 2019 όπου Τούρκοι πολίτες διεκδικούν το 1/3 των περιουσιών της Ρόδου.
Ο Mustafa Kaymakçı, Πρόεδρος του "Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου", δήλωσε ότι τα ακίνητα των τουρκικών ιδρυμάτων, ειδικά στη Ρόδο και στην Κω, πουλήθηκαν και τα ονόματά τους άλλαξαν και είπε: Απαιτούμε να σταματήσει η πολιτική της πολιτισμικής γενοκτονίας που εφαρμόζεται στους Τούρκους της Κω.
Όπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα, η Άγκυρα, δεν θέτει μόνο Θέμα «τουρκικής μειονότητας» και περιουσιών με τις ευλογίες της Άγκυρας, αλλά εμπλέκει μέσα δημόσια ιδρύματα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε μια πρωτόγνωρη κίνηση, η οποία όπως όλα δείχνουν εκπορεύεται από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο συντονισμένα δημιουργεί θέματα σε Δυτική Θράκη και Δωδεκάνησα.
Για την ιστορία, οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες θεωρούν οι ίδιοι ότι είναι «Τούρκοι» στην καταγωγή, διότι δεν τους αναφέρει η συνθήκη της Λωζάνης, αφού τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα το 1948 με τα δεδομένα που ανέφερε η ιταλο-τουρκική συνθήκη του 1912, όταν τα νησιά είχαν περιέλθει στην κατοχή της Ρώμης.
Στην ουσία οι μουσουλμάνοι που ζουν σε αυτά τα νησιά, είναι Έλληνες πολίτες, αλλά με την συνδρομή της τουρκικής κυβέρνησης, απαιτούν να εφαρμόζεται ο τουρκικός νόμος επί ελληνικού εδάφους, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, ενώ θέλουν να μην συμμετέχουν στην εφαρμογή των φορολογικών νόμων που ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Κύρια προσπάθεια της Άγκυρας είναι να εγείρει θέμα μειονότητας στα Δωδεκάνησα για να το ανταλλάξει πιθανόν με κάτι άλλο στην συνέχεια έχοντας πάντα κατά νου το Καστελόριζο.
Στη γραπτή του δήλωση, ο Kaymakçı ανέφερε ότι η ονομασία του Süleymaniye Madrasa στη Ρόδο άλλαξε σε «Νεοκλασικό σχολείο στην ιστορική πόλη της Ρόδου», σύμφωνα με την εφημερίδα Ροδιακή, και ο ιδιοκτήτης του κτιρίου άλλαξε σε Κυβερνείο Δωδεκανήσου αντί για το Τουρκικό Ίδρυμα Ρόδου.
Επιπλέον, ο Kaymakçı τόνισε ότι πουλήθηκαν ακίνητα τουρκικών και μουσουλμανικών ιδρυμάτων στη Ρόδο και την Κω. «Ως σύλλογος καταδικάζουμε έντονα την αλλαγή ονόματος και την πώληση των ακινήτων του ιδρύματος για φόρο τιμής και πλειστηριασμού και απαιτούμε από το ελληνικό κράτος να βάλει τέλος στις πολιτικές πολιτισμικής γενοκτονίας που εφαρμόστηκαν στους Τούρκους της Ρόδου και της Κω», χρησιμοποίησε τις φράσεις.
Αναφερόμενος σε μια έκταση που πωλείται στην Κω, ο Kaymakçı είπε:
«Τους τελευταίους μήνες πουλήθηκαν 34 εκτάρια γης στο νησί της Κω σε τουριστική εταιρεία έναντι 181.000 ευρώ με την έγκριση της Διοίκησης Περιουσίας του Ιδρύματος Κω. Η απόφαση πώλησης που ελήφθη τον Ιανουάριο του 2019 ολοκληρώθηκε επίσημα. Με αυτή την παράνομη πώληση, που ανήκει στο Τουρκο-Μουσουλμανικό Ίδρυμα Κω περισσότερες από 70 εκτάσεις έχουν μεταβιβαστεί και πουληθεί σε δήμους με σκοπό τη δημιουργία πάρκων, χώρων στάθμευσης και νεκροταφείων.
Επισημαίνοντας ότι τα τουρκο-μουσουλμανικά ιδρύματα στη Ρόδο και την Κω υπόκεινται σε φορολογία, σε αντίθεση με άλλα ιδρύματα, ο Kaymakçı είπε, «Από την άλλη πλευρά, τα ιδρύματα και οι εκκλησίες της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας απαλλάσσονται από κάθε είδους φόρους. Παρατηρείται ότι δεν υπάρχει ισότητα εδώ. Έχει μετατραπεί σε μηχανισμό για να δικαιολογούν τη διάθεση των περιουσιών τους».
Επισημαίνοντας ότι η διαχείριση των τουρκικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις συμφωνίες, ο Kaymakçı σημείωσε ότι τα ακίνητα του ιδρύματος δεν μπορούν να αγοραστούν, να πωληθούν, να ανήκουν ή να διαιρεθούν σε κληρονομιά και ότι οι πωλήσεις και οι δωρεές που έγιναν μέχρι τώρα θα πρέπει να θεωρούνται άκυρες.
Ο Kaymakçı δήλωσε επίσης ότι τα Τουρκόπουλα στη Ρόδο και την Κω εμποδίζονται να μάθουν τουρκικά στα σχολεία και χρησιμοποίησε τις ακόλουθες φράσεις:
«Όλες αυτές οι πρακτικές γίνονται για να σπάσει ο δεσμός των νησιωτών Τούρκων με το παρελθόν. Οι Τούρκοι που ζουν στη Ρόδο και την Κω, που δόθηκαν στην Ελλάδα σήμερα, βρίσκονται στο στάδιο να χάσουν την τουρκικότητά τους, συμπεριλαμβανομένων των θεμελίων, εκτός από την προστασία για την πολιτιστική τους ταυτότητα. Ο φόβος κυριαρχεί στους Τούρκους των Νησιών και τρομοκρατούνται».