Ελληνοτουρκικά

Τούρκος εα Υποπτέραρχος: Αν φύγουμε από το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ θα μας πολεμήσουν μαζί με τους Έλληνες και η Κύπρος θα μπει στη συμμαχία

Ο πρόεδρος του MHP Devlet Bahceli έκανε δηλώσεις στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και σχετικά με το ΝΑΤΟ. Δηλώνει μεταξύ άλλων προφανώς και για εγχώρια κατανάλωση πως: Ακόμη και η αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ πρέπει να έρθει στο προσκήνιο...

 

Εντούτοις, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει άρθρο σε Τουρκικό ΜΜΕ, του Τούρκου εα Υποπτέραρχου Beyazıt Karataş, αναλύοντας τις παραμέτρους και τα αποτελέσματα που θα είχε μια πιθανή αποχώρηση από την συμμαχία του ΝΑΤΟ, για την Τουρκία.

https://www.youtube.com/watch?v=gdKEDp82CC8

«Η έξοδος από το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι ένας σκοτεινός στόχος, που σχεδιάζεται από ορισμένα από τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να πέσουμε στο παιχνίδι τους, φυσικά. Γι' αυτό το τι παίρνουμε από το ΝΑΤΟ και τι δίνουμε σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να είναι γνωστό και να διαμορφωθούν οι πολιτικές ανάλογα», αναφέρει.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ:

Η Τουρκία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ λόγω των ανησυχιών και των συμφερόντων της για την ασφάλεια. Επίσης είναι ένα «ισότιμο» μέλος του ΝΑΤΟ και μπορεί να πάρει τις «αποφάσεις» της, μόνο με τη συμμαχία όλων των μελών του ΝΑΤΟ και με τις θετικές ψήφους όλων. Με άλλα λόγια, εάν η Τουρκία αντιταχθεί, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να λάβει μια απόφαση για χάρη του εαυτού του ή της συμμαχίας. Σε περίπτωση αντίθεσης της Τουρκίας, δεν μπορεί να βγάλει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Δεν έχει τέτοια δύναμη ή μέθοδο.

«Έχουμε δικαίωμα βέτο στο ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση κατά της Τουρκίας. Αν φύγουμε, μπορούν να ληφθούν κάθε είδους αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, και θα καταστρέψουμε την ικανότητά μας να το αποτρέψουμε με τα ίδια μας τα χέρια», αναφέρει.

Η ιδέα ότι το ΝΑΤΟ, είναι ένας υποδεέστερος οργανισμός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εσφαλμένη. Είναι αλήθεια ότι η επιρροή των ΗΠΑ έχει αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτή η επιρροή περιορίζεται από το πόσο ανεξάρτητη ή αποτελεσματική πολιτική είναι. 

 Στις Η.Π.Α., καμία ενέργεια ή σχεδιασμός δεν θα γίνει χωρίς να βαθμολογηθεί η ένστασή μιας χώρας μέλους. Αυτό είναι εξαιρετικά σαφές. Για αυτό, είναι απαραίτητο να απασχολούνται επαρκείς και ισχυροί γραφειοκράτες και δημόσιοι λειτουργοί, που βρίσκονται σε στρατιωτικοπολιτική ολοκλήρωση και έχουν γνώση των παγκόσμιων προβλημάτων ασφάλειας.

Το ΝΑΤΟ είναι ο μόνος οργανισμός, που συνδέει την Τουρκία με τη Δύση και βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτόν τον οργανισμό του ΝΑΤΟ στον κόσμο και είναι απίθανο να δημιουργηθεί τις επόμενες δεκαετίες. Χωρίς την Τουρκία, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε σίγουρα να διατηρήσει την ύπαρξή του. 

«Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται μια πολύ ρεαλιστική πιθανότητα για τα μέλη αυτής της συμμαχίας, να συμπεριλάβουν την Τουρκία στη λίστα στόχων τους. Στη συνέχεια, θα πρέπει επίσης να αναμένεται μια σύγκρουση στο Αιγαίο Τουρκίας-Ελλάδας με υποστήριξη ΝΑΤΟ/ΕΕ στην αναταραχή στα νότια σύνορά μας ή η επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Κύπρο, με καταναγκαστική πολιτική», αναφέρει ο  Τούρκος Υποπτέραρχος.

Υπενθυμίζει παράλληλα ότι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ, ούτε η Τουρκία έχει τις γεωγραφικές, λογοτεχνικές, μεθοδολογικές και ακόμη και οικονομικές ευκαιρίες να ενταχθεί σε αυτόν τον οργανισμό. 

«Εφόσον η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ασκεί βέτο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αν φύγουμε, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και η Τουρκία δεν θα αντιμετωπίσει μόνο την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ στο Κυπριακό και το Αιγαίο», αναφέρει.

Πιστεύει επίσης ότι, αν η Τουρκία  φύγει από το ΝΑΤΟ, το τρέχον οπλικό της σύστημα δεν θα επαρκεί για να αμυνθεί. «Δεν θα ήταν σοφό να αντιμετωπίσουμε το στρατιωτικό σύμφωνο με τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα του κόσμου», συμπληρώνει.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ:

Η αξιολόγηση του ΝΑΤΟ σύμφωνα με τους στόχους και τις αποστολές του στα χαρτιά, είναι μια ελλιπής προσέγγιση. Σήμερα, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ειδικά οι ΗΠΑ, δημιουργούν συνασπισμούς ιδρύοντας συμμαχίες με άλλα ονόματα όταν χρειάζεται και πραγματοποιούν «επιχειρήσεις και δραστηριότητες», χωρίς να χρησιμοποιούν το όνομα του οργανισμού του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας τις ευκαιρίες που έχουν αποκτήσει χάρη στο ΝΑΤΟ ως «εθνικές ευκαιρίες». 

«Επομένως, το ΝΑΤΟ δημιουργεί καταστάσεις που σας στερούν τα δικαιώματα της ίσης ψήφου ή του βέτο και του να είστε μέλος του ΝΑΤΟ. Η γενική στάση των μελών του ΝΑΤΟ για την Κύπρο, το Αιγαίο και τα νησιά ήταν από την πρώτη στιγμή υπέρ της Ελλάδας. Το ΝΑΤΟ δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία κατά του αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα και επιχειρείται με κάθε ευκαιρία, να προγραμματιστούν ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα εν λόγω νησιά», και συνεχίζει:

«Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, δεν σιωπούν για την ελληνική κατοχή νησιών, βραχονησίδων και υφάλων που ανήκουν στην Τουρκία. Αν και το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται σαν να προσέχουν να μην είναι συμβαλλόμενοι στα προβλήματα των δύο χωρών στο Αιγαίο, ενεργούν εναντίον της Τουρκίας υπέρ της Ελλάδας με κάθε ευκαιρία».

Τα τελευταία χρόνια γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία, προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση από το εξωτερικό στη βιομηχανία όπλων. Λόγω του εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ, μετά την εισβολή του Τουρκικού στρατού στην Κύπρο το 1974, η Τουρκία αύξησε το ποσοστό εγχώριας παραγωγής στις αμυντικές της ανάγκες και τις δραστηριότητες συνεργασίας της με διάφορες χώρες. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εφαρμόζουν κυρώσεις και μυστικά εμπάργκο, ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και την κάλυψη των αναγκών της, όπως στα τελευταία παραδείγματα S-400 και F-35.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία εκλαμβάνει ως απειλή  ότι από 84 χώρες και οργανισμούς υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, 29 από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με εξαίρεση την Τουρκία, υποστήριξαν το PKK/PYD στο Ιράκ και τη Συρία με το όνομα της μάχης κατά του ISIS. Το ΝΑΤΟ είναι στον συνασπισμό μεταξύ των υποστηρικτικών οργανώσεων και τα μέλη του είναι επίσης εκεί.

«Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο Ιράκ και τη Συρία, οι ΗΠΑ, δηλαδή η ηγετική χώρα του ΝΑΤΟ, αποκαλώντας την τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD «μαύρο στρατό μου» και χρησιμοποιώντας κρυφά το ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας στο πλαίσιο του λεγόμενου αγώνα κατά ISIS και συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις», αναφέρει ο Τούρκος Υποστράτηγος και συνεχίζει:

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας αξιόπιστος οργανισμός. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, οι ΗΠΑ, που δημιούργησαν την τρομοκρατική οργάνωση ISIS, είναι η ηγετική χώρα του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ανοιχτά τρομοκρατικές οργανώσεις που προηγουμένως έδωσαν κρυφά».

Τονίζει δε ότι μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ άρχισαν να βρίσκουν διαφορετικά καθήκοντα για τον εαυτό τους, ώστε να παραμείνουν μονοπολικοί στον κόσμο. Εκμεταλλευόμενοι αυτή την ευκαιρία, οι ΗΠΑ άρχισαν πάντα να χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για τα δικά τους συμφέροντα και να το εκχωρούν και να το χρησιμοποιούν, σε διαφορετικούς σχηματισμούς. Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ έχει γίνει το παιχνίδι των ΗΠΑ.

Χωρίς την εξουσιοδότηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, υπερέβη τις εξουσίες του δηλώνοντας ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα ήταν ομαλή και γρήγορη, σαν να είχε ήδη αποφασιστεί χωρίς την έγκριση των κρατών μελών.

 «Λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, τα εθνικά μας συμφέροντα, δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης για πολιτικά οφέλη. Το θέμα υπερβαίνει τον δανεισμό οικονομικής βοήθειας στην οικονομία ή την προμήθεια αεροσκαφών F-16», αναφέρει και τονίζει:

«Αν εκφραζόμαστε κάθε φορά ότι έγινε λάθος στην επιστροφή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μετά την αποχώρηση από τη στρατιωτική πτέρυγα της Ελλάδας το 1974, στηριζόμενη στο Σχέδιο Ρότζερς το 1980 και στην απόφαση βέτο της Τουρκίας, τότε η απόφαση που πρέπει να ληφθεί για την ένταξη της Φινλανδίας και την Σουηδία στο ΝΑΤΟ είναι επίσης ιστορική, χωρίς να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε αντιπαράθεση, είναι ζωτικής σημασίας να δράσουμε προς όφελος ολόκληρης της Τουρκίας» . 

«Επιπλέον,  η μεγαλύτερη προσδοκία μας είναι ότι η απόφαση που θα ληφθεί για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, δεν θα είναι σαν τη στήριξη που δόθηκε στην επιστροφή της Γαλλίας στη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το 2009, η οποία αφορά τις αντιτουρκικές πολιτικές σε κάθε ευκαιρία».

Η Ελλάδα βιώνει περίοδο προ της ενάρξεως του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου (1940) με την γειτονική Τουρκία, και αυτό πλέον, δεν αμφισβητείται ούτε από ΝΑΤΟ, ούτε από τις ΗΠΑ, που δείχνουν ανήσυχες για την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ μεσούσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Οι κινήσεις των Τούρκων με τις συνεχείς παραβιάσεις και κυρίως οι χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν ότι: “"θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας, μετά από τις τελευταίες του δηλώσεις ( Μητσοτάκη )", προμηνύουν εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο από τους νεο-οθωμανούς από την θαλάσσια περιοχή της Ρόδου εως νοτίως της Κρήτης.

Να θυμίσουμε εδώ, πως η Τουρκία διεκδικεί μια τεράστια περιοχή ως υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που φτάνει ακόμα και στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης, καθώς η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει σε κανένα ελληνικό νησί το δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.

https://www.youtube.com/watch?v=vYQ0CNczy_Y

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ