Ο Καθηγητής Διεθνούς δικαίου Άγγελος Συρίγος μιλάει για τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στο διεθνές πεδίο και τις προκλήσεις απέναντι στην χώρα μας.
Ο καθηγητής αναλυτικά αναφέρει
Παράθεση
"Από τις δηλώσεις του Ερντογάν για τη γενοκτονία των Αρμενίων, που σχετίζεται με όλα αυτά τα οποία λέμε, μεταξύ 1913 1918 στην οθωμανική αυτοκρατορία δεν έγινε μόνο η γενοκτονία των Αρμενίων υπήρξε γενοκτονία των Αρμενίων των Ελλήνων της Ιωνίας των Ελλήνων του Πόντου των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης των Ασσυρίων υπήρξε μία γενοκτονία όλων των χριστιανικών πληθυσμών της ανατολής, η Τουρκία το αρνείται αυτό το πράγμα και το αρνείται διότι αρνείται να αντιμετωπίσει την ιστορία της εάν εκεί σταματούσαμε θα ήτανε κάτι που το έχουμε δει και σε άλλες χώρες π.χ. στην Ιαπωνία σε σχέση με την Κίνα.
Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία όχι μόνο του αρνείται αλλά επιμένει να το επαναλαμβάνει δηλαδή η χώρα εκείνη η οποία γενοκτονησε τους αρμένιους βοήθησε, τους Αζέρους στο να επαναλάβουν το ίδιο στους Αρμενίους, … εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου στις τουρκικές τηλεοράσεις την τουρκική κρατική τηλεόραση, παίζεται μία σειρά που λέγεται teskilat, στα σημερινά τούρκικα teskilat δεν σημαίνει τίποτα.
Είναι όμως το οθωμανικό όνομα της μυστικής οργάνωσης έως η οποία διοργάνωσε τη γενοκτονία όλων των Χριστιανικών πληθυσμών της ανατολής, φανταστείτε να παιζόταν στη Γερμανία μία σειρά με τον τίτλο Gestapo, είναι αδιανόητο για τη Γερμανία, στην Τουρκία όμως αυτό είναι κάτι φυσιολογικό σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν η Τουρκία δεν έρχεται αντιμέτωπη με την ιστορία της και εξακολουθεί να έχει αντιλήψεις αυτοκρατορικού μεγαλείου με οθωμανικά μεγαλεία. Παίζει η σειρά teskilat η οποία αναφέρεται στο σήμερα, δεν αναφέρεται στο τότε, αλλά είναι υποτίθεται μυστικοί πράκτορες οι οποίοι κάνουν διάφορα πράγματα τη σημερινή εποχή. Το όνομα είναι που προβληματίζει.
Η αγορά των όπλων από την Ελλάδα είναι το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει διότι χάσαμε μία δεκαετία ολόκληρη που δεν μπορούσαμε να πάρουμε τίποτα. Κι όμως βλέπουμε το ελάχιστο που κάνουμε για την άμυνά μας είναι αυτό το οποίο ενοχλεί τόσο πολύ την Τουρκία.
Η Τουρκία έκανε ορισμένες επιλογές… είναι ενδιαφέρον αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες είναι ένα bradefer, ένας αγώνας ουσιαστικά από τη μία μεριά, η Τουρκία προσπαθεί να επανακάμψει στο δυτικό μαντρί με τους δικούς τους όρους από την άλλη μεριά η Δύση βλέπει ξανά την Τουρκία ως τον παράγοντα αναχαίτισης της Ρωσίας και της λέει “έτσι σε θέλουμε άμα μπεις σε αυτή τη λογική εμείς σε αγαπάμε”.
Αν δεν μπεις σε αυτή τη λογική θα μας έχεις απέναντι. Η Δύση, η Αμερική, αυτή τη στιγμή τους λέει σε θέλουμε ως παράγοντα ανασχέσεως της Ρωσίας πρέπει όμως να κάνει κινήσεις. Η Τουρκία δεν τις κάνει αυτές τις κινήσεις. Έτσι είμαστε σε μία φάση που η ανακοίνωση που έβγαλε χθες το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την περίπτωση του Οσμάν Καβάλα είναι χαρακτηριστική, είπε ότι θα πρέπει η Τουρκική κυβέρνηση να πάψει να κυνηγάει ανθρώπους για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
Η Τουρκία από το Νοέμβριο πέρσι πήρε νέες αποφάσεις για να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο η ίδια είχε μπει λόγω των προηγούμενων αποφάσεων της. Δηλαδή ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή ανατρέπει από το Νοέμβριο την πολιτική που είχε ασκήσει τα προηγούμενα χρόνια εκείνος είχε επιλέξει να μην έχει καλές σχέσεις με Σαουδική Αραβία με τα Εμιράτα με το Ισραήλ με την Αίγυπτο προσπαθεί να το ανατρέψει βρίσκει και την ευκαιρία είναι καλός παίκτης σε αυτά τα θέματα και βρίσκει την ευκαιρία και προσπαθεί να επανέλθει στο σύστημα λέγοντας ότι ορίστε εγώ είμαι εδώ πάλι.
Η γεωστρατηγική της Τουρκίας το επιτρέπει και όντως είναι αναβαθμισμένη από πέρσι τον αντίστοιχο καιρό Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει ο ίδιος τις αναστολές του, το βλέπουμε σε μία σειρά από πράγματα ο τρόπος που προσπαθεί να ισορροπήσει περίεργα οι δηλώσεις αυτές που έκανε η καταδίκη Καβάλα είναι ενδεικτικά ορισμένων αντιλήψεων.
Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική, ένα σχόλιο, είναι αυτό που λείπει από τον Ερντογάν ο Ερντογάν εκλιπαρεί να πάει στην Αμερική το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι μία άλλη Ελλάδα αυτή η Ελλάδα σχέση με την Ελλάδα του 2010, επί παραδείγματι για τον Ερντογάν η επίσκεψη στην Αμερική εάν γινότανε οπότε γίνει θα σημαίνει κάτι ριζικά διαφορετικό και μας είναι μια επιβεβαίωση των καλών σχέσεων, των καλών σχέσεων μιας πορείας η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με βελτίωση των διμερών σχέσεων με την υπογραφή συμφωνιών είναι άλλο επίπεδο η Ελλάδα και Τουρκία. "