Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια την πρόσκαιρη και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα μείωση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας, αφού πλέον οι παραβιάσεις του ΕΕΧ επανήλθαν μετά από πολύ σύντομη χρονική ανάπαυλα.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας στην Τουρκία και οι αβροφροσύνες που ακολούθησαν σχετικά με την επικέντρωση σε θέματα τα οποία ενώνουν και δεν αποτελούν σημεία τριβής μεταξύ των 2 χωρών, φαίνεται ότι ανήκουν στο παρελθόν.
Για να μην γελιόμαστε εκτιμούμε πως κανείς πραγματικά στην Ελλάδα, δεν υπέθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιτακτικότητα εμφάνισης της ενότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, θα είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να αναθεωρήσει την εξωτερική της πολιτική σε βάρος της Ελλάδας και να παραιτηθεί των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο, Θράκη και ΝΑ Μεσόγειο.
Μια από τις μεγαλύτερες εκφάνσεις της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο αποτελεί η τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων ΤΑΜΣ -EFES η οποία μάλιστα θα διεξαχθεί και φέτος σύμφωνα με πληροφορίες πηγών συνήθους αξιοπιστίας, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2022 σε τέσσερα στάδια.
Την άσκηση ΤΑΜΣ -EFES-2022 έφερε σήμερα στο προσκήνιο με σημερινό του άρθρο αζέρικο ΜΜΕ το οποίο αναφέρεται στη συμμετοχή των Αζέρων σε αυτή και συγκεκριμένα:
Η συμμετοχή των Αζέρων στην EFES-2022
Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει τις εργασίες με στόχο τη βελτίωση του επαγγελματισμού του προσωπικού υπό τις οδηγίες του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε σε Αζέρικο ΜΜΕ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις πολυεθνικές ασκήσεις Efes-2022, οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν ολοκλήρωσαν τα καθήκοντα της διείσδυσης πίσω από εικονικές εχθρικές γραμμές δια θαλάσσης, της αποναρκοθέτησης της ακτογραμμής, της επιδρομής σε παράκτια στρατιωτική εγκατάσταση του εικονικού εχθρού και της εξουδετέρωσης τρομοκρατών.
Εξάλλου, προβλέπεται ότι το στρατιωτικό προσωπικό του Αζερμπαϊτζάν θα συμμετάσχει επίσης σε διάφορες διεθνείς ασκήσεις, σεμινάρια και συνέδρια κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε το υπουργείο.
ΤΑΜΣ EFES
Η συγκεκριμένη άσκηση είναι αποβατική άσκηση μεγάλης κλίμακας και αποτελεί την τελική φάση της αεροναυτικής άσκησης DENIZ KURDU η οποία είναι αεροναυτική άσκηση που προηγείται χρονικά και διεξάγεται στο Αιγαίο κυρίως αλλά και στη ΝΑ Μεσόγειο.
Αντικειμενικός σκοπός της ΤΑΜΣ -EFES, είναι η κατάληψη ελληνικού νησιού, μικρονήσου και βραχονησίδων, σύμφωνα με το σενάριο ασκήσεων προηγούμενων ετών
H EFES-2022 θα διεξαχθεί από 31 Μαϊου έως 8 Ιουνίου 2022 και σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται μια έκθεση για την παρουσίαση των νεότερων τοπικών όπλων παραγωγής της Τουρκίας.
Τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στην άσκηση θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας οι οποίοι θα παρευρεθούν στην υπαίθρια έκθεση για να απαντήσουν σε ερωτήσεις ξένων εκπροσώπων, που θα παρακολουθήσουν την άσκηση.
Το παράδοξο με τους Τούρκους είναι ότι καλούν τη χώρα μας να προβεί σε αποστρατικοποίηση των νησιών μας στο Αιγαίο, ερμηνεύοντας τις Διεθνείς Συνθήκες όπως τους συμφέρει και όχι όπως πραγματικά ερμηνεύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, ενώ την ίδια ώρα διεξάγουν αποβατικές κινήσεις με σκοπό την κατάληψη νησιών μας στο Αιγαίο.
Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μια εμμονή της Τουρκίας για την αποστρατικοποίηση των νησιών μας στο ανατολικό Αιγαίο, πρώτον κατά παράβαση του άρθρου 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, " περί νομίμου άμυνας", ο οποίος υπέρκειται όλων των Συνθηκών και δεύτερον λόγω "alla turka" ερμηνείας των συνθηκών ειρήνης του 1923 της Λωζάνης και του Παρισιού του 1947.
Το καθεστώς των νησιών μας
1. Λήμνος-Σαμοθράκη-Ίμβρος-Τένεδος-Λαγούσαι Νήσοι
Η συνθήκη της Λωζάννης 1923, πράγματι επιβάλλει καθεστώς ολικής αποστρατικοποίησης στα παραπάνω νησιά. Όμως με τη Σύμβαση του Μοντραί 1936 επιτρέπεται ο επαναξοπλισμός της ζώνης των Στενών, ενώ στο προοίμιο της εν λόγω νεώτερης χρονικά Συμβάσεως αναφέρεται ρητά ότι αυτή υποκαθιστά τη Σύμβαση της Λωζάννης.
Προς επίρρωσιν των ανωτέρω υπάρχει επιστολή της 6ης Μαϊου 1936 του Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Ρουσέν Εσρέφ, πρός τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά όπου ρητά αναφέρει:"Κατ΄ εντολή της Κυβέρνησης μου, είμαστε εξ ολοκλήρου σύμφωνοι όσον αφορά την στρατικοποίηση αυτών των δύο νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης ταυτόχρονα με τον εξοπλισμό των Στενών".
Αλλά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Ρουστού Αράς, στην τουρκική βουλή, κατά τη διαδικασία της επικυρώσεως της Συμβάσεως του Μοντραί είχε δηλώσει επί λέξει:
"Οι διατάξεις που αναφέρονται στα νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη, τα οποία ανήκουν στη φίλη και γείτονα Ελλάδα και ήσαν αποστρατικοποιημένα βάσει των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης της Λωζάννης καταργούνται και αυτές από τη Σύμβαση του Μοντραί".
Και τέλος είναι ή δεν είναι νομική αυθαιρεσία η ερμηνεία από την Τουρκία, ότι οι υποχρεώσεις αποστρατικοποίησης ισχύουν για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά όχι για την Ίμβρο, την Τένεδο και τις Λαγούσες Νήσους που ανήκουν στην Τουρκία;
Σημειωτέον ότι τώρα στην Ίμβρο εδρεύει Σύνταγμα Τούρκων Καταδρομών και στην Τένεδο Λόχος Τούρκων Καταδρομών.
2. Λέσβος-Χίος-Σάμος-Ικαρία
Η Συνθήκη της Λωζάννης 1923 δεν αναφέρει πουθενά κάποιον περιορισμό σε πάσης φύσεως στρατιωτικό έργο (ραντάρ κλπ) ούτε σε αεροπορικές βάσεις, αλλά ούτε και σε κάποια ειδική διαδικασία ελέγχου του αριθμού των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.
Ρηματικά στο άρθρο 13 αναφέρει ότι "Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζονται επιτόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον πρός την εφ΄ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσα τοιαύτην".
3. Δωδεκάνησα (Συνθήκη Παρισίων 1947)
Στο άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης, αναφέρεται ότι :
“Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου”.
Το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 αναφέρει : «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».
Η Τουρκία δεν ήταν διάδικο μέλος στη Συνθήκη των Παρισίων.
Τέλος η Ελλάδα επικαλείται το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, όπως είπαμε, με το οποίο επικαλείται το δικαίωμα της στη νόμιμη άμυνα και για αυτόν το λόγο προέβη στις αναγκαίες αμυντικές προπαρασκευές της στα νησιά της που θα της επιτρέψουν να ασκήσει το δικαίωμα της της νόμιμης αυτοάμυνας, αφού απέναντι της βρίσκεται μια ολόκληρη Στρατιά , η Στρατιά Αιγαίου , με τεράστιο αποβατικό στόλο, ελικόπτερα, UAV, μαχτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία
Αλήθεια, μπορούν να μας πούν οι Τούρκοι ποιός είναι ο σκοπός ύπαρξης και οι αποστολές των Σχηματισμών της Στρατιάς Αιγαίου;
Έχουν ή δεν έχουν ως αποστολή την κατάληψη νησιών μας στο Αιγαίο;
Αν οι Τούρκοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται για το απύθμενο θράσος τους μας πούν ότι οι ασκήσεις δεν γίνονται τάχα με στόχο τα νησιά μας, ας μας πούν τότε ποιά είναι αυτά τα νησιά. Μήπως τα νησιά Τόνκο;
Οι Τούρκοι ευελπιστούν να γίνει αυτό που έγινε και στην Κύπρο το 1974 στον "ΑΤΤΙΛΑ", όπου νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1968 είχαν πετύχει την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας, δυνάμεως 8500 ανδρών, από τη Μεγαλόνησο.
Αλήθεια αν η Μεραρχία ήταν στην Κύπρο το 1974, οι Τούρκοι θα πετύχαιναν να καταλάβουν με τον "ΑΤΤΙΛΑ" το 36% της Κύπρου μας;
Απαντώ, ούτε κατά διάννοια. Ίσα -ίσα οι Τούρκοι δεν θα τολμούσαν να πραγματοποιούσαν τον "ΑΤΤΙΛΑ".
Η ΤΑΜΣ- EFES διεξάγεται στα μικρασιατικά παράλια μεταξύ Seferihisar και Doganbey, που βρίσκεται βορειανατολικά Σάμου και Νοτιανατολικά Χίου
Σε αυτήν λαμβάνουν μέρος Σχηματισμοί της Στρατιάς Αιγαίου κατά βάση, αλλά και Σχηματισμοί Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού, της Στρατοχωροφυλακής, του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ οι Bordo-bereli , η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, drones , μαχητικά αεροσκάφη, μεταγωγικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, και μέσα ηλεκτρονικού πολέμου
Η TAMΣ EFES διεξάγεται ημέρα και νύχτα και αποτελεί συνδυασμό αεροκίνητων και αποβατικών επιχειρήσεων, μεπολαπλά σενάρια.
Η συμμετοχή των Αζέρων στην EFES-2022
Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει τις εργασίες με στόχο τη βελτίωση του επαγγελματισμού του προσωπικού υπό τις οδηγίες του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε σε Αζέρικο ΜΜΕ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις πολυεθνικές ασκήσεις Efes-2022, οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν ολοκλήρωσαν τα καθήκοντα της διείσδυσης πίσω από εικονικές εχθρικές γραμμές δια θαλάσσης, της αποναρκοθέτησης της ακτογραμμής, της επιδρομής σε παράκτια στρατιωτική εγκατάσταση του εικονικού εχθρού και της εξουδετέρωσης τρομοκρατών.
Εξάλλου, προβλέπεται ότι το στρατιωτικό προσωπικό του Αζερμπαϊτζάν θα συμμετάσχει επίσης σε διάφορες διεθνείς ασκήσεις, σεμινάρια και συνέδρια κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε το υπουργείο.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Όπως είχαμε αναφέρει σε προγενέστερο άρθρο μας η Τουρκία έχει "φέρει" του Αζέρους στο Αιγαίο πλέον και οι ένοπλες Δυνάμεις Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν διεξάγουν κοινές ασκήσεις εδώ και καιρό στοχοποιώντας το Αιγαίο και τα νησιά μας.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο 2021, ένα χρόνο νωρίτερα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν διάρκειας 6 εβδομάδων στην Ισπάρτα, ύστερα από την άφιξη Αζέρων στρατιωτικών που προηγήθηκε.
Η επιλογή της Ισπάρτας είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία , αφού εκεί εδρεύει η τουρκική Σχολή Αεροπορίας Στρατού η οποία διαθέτει περίπου 180 πτητικά μέσα.
Η εν λόγω Σχολή είχε έδρα την Άγκυρα, αλλά μετά το πραξικόπημα του 2016 και του γεγονότος ότι στελέχη της συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, ο Ερντογάν έδωσε διαταγή για την μετακίνησή της στην Ισπάρτα.
Πλησίον της Ισπάρτα και ΒΑ αυτής, βρίσκεται η Σχολή και Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών, επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir.
Με δεδομένο ότι η Τουρκία δίνει τεράστιο βάρος στη διεξαγωγή αεροκινήτων επιχειρήσεων και στην Ισπάρτα αλλά και πλησίον της φιλοξενούνται ελικόπτερα και Τούρκοι Καταδρομείς, εκτιμούσαμε ότι η συνεκπαίδευση Τούρκων-Αζέρων θα αφορά τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων.
Επίσης στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή κοινής εκπαιδευτικής άσκησης.
Οι νέες ασκήσεις περιελάμβαναν την ανάπτυξη drones, ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης, δήλωσε το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας, το οποίο ενημερώθηκε για την άσκηση από το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι κοινές τακτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, με την επωνυμία "Mustafa Kemal Ataturk - 2021" έχουν ξεκινήσει στο Μπακού στις 28 Ιουνίου.
Ο κύριος στόχος των ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή Αζέρων και Τούρκων στρατιωτών είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μονάδων των στρατών των δύο χωρών κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη στρατιωτικών δεξιοτήτων και λήψης αποφάσεων των Διοικητών στο πεδίο της μάχης (έκδοση διαταγών πεδίου μάχης), καθώς και η ικανότητά τους για τον έλεγχο Διοίκησης στρατιωτικών μονάδων.
Στις ασκήσεις που διήρκησαν έως τις 30 Ιουνίου, μετείχαν 600 Αξιωματικοί και στρατιώτες ,40 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, έως 20 πυροβόλα και όλμοι διαφόρων διαμετρημάτων, 7 επιθετικά ελικόπτερα και μεταφορικά ελικόπτερα, 3 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για εκτέλεση διάφορων αποστολών καθώς και 50 λοιπά στρατιωτικά οχήματα.
Επιπρόσθετα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη που ανήκουν στην αεροπορική δύναμη του Αζερμπαϊτζάν βρέθηκαν στην Τουρκία και συμμετείχαν στην άσκηση "Anatolian Eagle 2021", η οποία ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου στην Τουρκία.
Στη διεθνή άσκηση της "Αnatolian Eagle-2021", συμμετείχαν οι αεροπορικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με 2 μαχητικά MIG-29 και 2 μαχητικά SU-25, το Κατάρ με 4 μαχητικά Rafale, το Πακιστάν με 5 μαχητικά JF-17s και το ΝΑΤΟ με 1 E- 3Α αεροσκάφος AWACS.
Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με 38 μαχητικά F-16C / D των 113ης (5), 132ηε (10), 151ης (6), 152ης (6), 181ξς (8), and 191ης (3) Μοιρών αεροσκαφών, 1x KC -135R της 101ης Μοίρας, 1 Ε-7Τ της 131ης Μοίρας και 1 ΑΝΚΑ-Σ της 302ης Μοίρας.
Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις συμμετείχαν επίσης με 2 φρεγάτες και 2 σκάφη ταχείας επέμβασης.
Τέλος κοινές ασκήσεις τουρκικών ομάδων βατραχανθρώπων SAT και SAS με ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο 2021, με σενάρια προσομοίωσης το Αιγαίο.
Οι παραπάνω προβληματισμοί θα πρέπει να απασχολήσουν το στρατιωτικό επιτελείο και την πολιτική ηγεσία πριν είναι αργά.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το όραμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", μας ωθούν να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το Αιγαίο .
Τα στρατιωτικά επιτελεία μας θα πρέπει να θεωρούν ως δεδομένη την στρατιωτική εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας.