Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εδώ και ένα μήνα και πλέον με πολυάριθμες απώλειες από τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Στις πολεμικές αυτές συγκρούσεις δεν φαίνεται ωστόσο ότι μετέχουν μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και μισθοφόροι, μέσω της Ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner και της Αμερικανικής Academi, πρώην Blackwater.Αυτό πραγματεύεται σε άρθρο του το eurasiantimes.com, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα παρακάτω:
"Μέρες αφότου κυκλοφόρησαν αναφορές με λεπτομέρειες για μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ουκρανού Προέδρου, η ανώτατη υπηρεσία πληροφοριών του Κιέβου ισχυρίστηκε ξανά ότι μισθοφόροι που προσέλαβε η Μόσχα συνέχισαν το κυνήγι του Ζελένσκι και άλλων υψηλόβαθμων πολιτικών.
Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας αποκάλυψε αυτό σε ανάρτηση στο Facebook στις 20 Μαρτίου.
«Μια άλλη ομάδα μαχητών που συνδέεται με τον Yevgeniy Prigozhin, έναν Ρώσο επιχειρηματία φίλο του Πούτιν και ιδιοκτήτη της Liga (Wagner), άρχισε να φθάνει στην Ουκρανία σήμερα», ισχυρίστηκε η υπηρεσία πληροφοριών.
«Το κύριο καθήκον των εγκληματιών είναι να εξοντώσουν την ανώτατη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας».
Στις 28 Φεβρουαρίου, οι Times, εφημερίδα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν αναφέρει ότι περισσότεροι από 400 μισθοφόροι που υποστηρίζονται από τη Ρωσία δρούσαν στο Κίεβο με εντολή της Μόσχας προκειμένου να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο.
Η αναφορά κατονομάζει συγκεκριμένα την Wagner Group, μια ιδιωτική πολιτοφυλακή που διευθύνεται από τον στενό συνεργάτη του Πούτιν, Yevgeniy Prigozhin. Ενώ η τελευταία ειδοποίηση πληροφοριών θα μπορούσε να είναι μέρος του συνεχούς πληροφοριακού πολέμου του Κιέβου κατά της Μόσχας, η πρακτική της ανάπτυξης μισθοφόρων για ειδικές επιχειρήσεις δεν είναι καινούργια, κάτι που κάνουν εδώ και χρόνια τόσο η Ρωσία όσο και η μεγάλη της αντίπαλος Αμερική.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε προτρέψει τους ξένους μαχητές να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της χώρας του ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με αναφορές, μισθοφορικές εταιρείες αναζητούσαν πρώην στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν τους «μισθωτούς δολοφόνους» του Πούτιν, προσφέροντάς τους στον καθένα μια αμοιβή 60.000 δολαρίων το μήνα.
Οποιοσδήποτε με πενταετή στρατιωτική εμπειρία στην Ανατολική Ευρώπη θα ήταν επιλέξιμος για αυτή τη θέση εργασίας. Επιπλέον, ο υποψήφιος πρέπει να είναι ικανός στις επιχειρήσεις αναγνώρισης και διάσωσης με «λίγη έως καθόλου υποστήριξη» και εξοικειωμένος με τα όπλα της σοβιετικής εποχής, σύμφωνα με προηγούμενη αναφορά των Times.
Το σκοτεινό παρελθόν της Blackwater
Στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, ο Erik Prince, ο ιδρυτής της διαβόητης ομάδας μισθοφόρων Blackwater (τώρα αποκαλούμενης «Academi»), φέρεται να είπε στον παρουσιαστή του Fox News, Tucker Carlson, ότι θα μπορούσε να είχε σταματήσει τη ρωσική επίθεση, αν μόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον άφηνε να το κάνει.
Ο Prince, πρώην αξιωματικός του US Navy SEAL, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν είχε απορρίψει την πρότασή του να μεταφέρουν οι πιλότοι του 140 αεροσκάφη στην Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει τους Ρώσους. Αυτός είναι ο ίδιος άνθρωπος του οποίου οι πράξεις είχαν αποκαλύψει τα πολεμικά μυστικά της Αμερικής στη Μέση Ανατολή περισσότερο από μια δεκαετία πριν.
Το Ρωσικό Βαθύ Κράτος
Ο όμιλος Wagner, που ιδρύθηκε από τον στενό έμπιστο του Πούτιν, Yevgeniy Prigozhin, είναι η ρωσική έκδοση της Blackwater. Αυτή η ιδιωτική πολιτοφυλακή είναι μεταξύ των οντοτήτων που η Δύση έχει επιβάλλει κυρώσεις μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία. Κατηγορείται ότι βοήθησε στη χρηματοδότηση των μισθοφόρων στην Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία, σύμφωνα με το Al Jazeera.
«Η Ομάδα Wagner είναι υπεύθυνη για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Σουδάν και τη Μοζαμβίκη», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πούτιν αρνήθηκε αυτή την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι οι ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι έχουν το δικαίωμα να εργάζονται και να επιδιώκουν τα συμφέροντά τους οπουδήποτε στον κόσμο, εφόσον δεν παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία. Επέμεινε επίσης ότι ο όμιλος Wagner ούτε εκπροσωπούσε τη Μόσχα ούτε πληρωνόταν από την κυβέρνηση, ανέφερε έκθεση του Al Jazeera.
Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα από αυτά που φαίνονται στο μάτι. Οι αναλυτές ασφαλείας αποκαλούν την ομάδα Wagner τον de facto ιδιωτικό στρατό του Πούτιν. Ο ιδρυτής του Prigozhin αποκαλείται «μάγειρας του Πούτιν» για τους στενούς δεσμούς του με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα-Εισηγήσεις
Σε προγενέστερο άρθρο-ανάλυσή μας είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την εμπλοκή παραστρατιωτικών ομάδων και μισθοφόρων στον πόλεμο της Ουκρανίας , τόσο από την πλευρά των Ρώσων με τους πολιτοφύλακες του Ντομπάς να ενεργούν και φήμες για εμπλοκή της Ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner, όσο και από την πλευρά της Δύσης με διάφορους μισθοφόρους από Ευρωπαϊκές και Αφρικανικές χώρες και από τις ΗΠΑ να σπεύδουν να πολεμήσουν παρά το πλευρό των Ουκρανών
Επισημαίναμε επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία έχει συστήσει την μισθοφορική εταιρεία SADAT, την οποία χρησιμοποιεί ευρέως ως "όχημα" στρατολόγησης και χρησιμοποίησης μισθοφόρων σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ. Χρηματικός σπόνσορας της Τουρκίας σε αυτό τον εγχείρημα είναι το Κατάρ.
Περιοχές-χώρες στρατολόγησης των μισθοφόρων για λογαριασμό της SADAT, είναι οι τουρκόφωνες περιοχές -χώρες του Καυκάσου, η Μ. Ανατολή και η Υποσαχαρική Αφρική, ενώ οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν αναλάβει να εκπαιδεύσουν το Στρατό της Σομαλίας, στην οποία έχουν δημιουργήσει μεγάλη στρατιωτική βάση, αλιεύοντας μισθοφόρους για τους σκοπούς της.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η χρήση μισθοφόρων στα πεδία των μαχών αποτελεί πλέον αναπόστατο μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων , κάτι το οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν ως χώρα, με δεδομένο το γεγονός ότι η Τουρκία διαθέτει την μισθοφορική εταιρεία SADAT, την δύναμη της οποίας θα πρέπει να προσμετρήσουμε όταν εκτιμούμε το ισοζύγιο μαχητικής ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας.
Κοινώς σε τυχόν εχθροπραξίες στα νησιά του Αιγαίου και στην Θράκη με την Τουρκία, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τυχόν εμπλοκή μισθοφόρων της Τουρκικής SADAT.
Η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να συστήσει μυστικά και ανεπίσημα μισθοφορική οργάνωση, η οποία να δραστηριοποιείται καλυμμένα σε διάφορα θέατρα στρατιωτικών επιχειρήσεων υπό την μορφή εθελοντών, στρατολογώντας προσωπικό από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως είναι η θρησκεία καθώς και πολιτιστικά στοιχεία.
Άλλωστε στην Αφρική δεν υπάρχουν χώρες μόνο μουσουλμανικές αλλά και πολλές με μεγάλους πληθυσμούς Χριστιανών και δη ορθοδόξων, όπως άλλωστε και στα Βαλκάνια .