Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Δώσε θάρρος στον χωριάτη! Τουρκία: Το θέμα των S-400 έχει κλείσει-Δώστε μας Patriot

Δηλώσεις στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN International έκανε ο εκπρόσωπος της προεδρίας İbrahim Kalın.

Ο Προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας στο πρόγραμμα «Συνδέστε τον κόσμο» που παρουσίασε χθες η Becky Anderson στην τηλεόραση του CNN.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώνοντας ότι οι θέσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τις διαπραγματεύσεις άλλοτε πλησιάζουν και άλλοτε απομακρύνονται, ο Καλίν είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις θέσεις των μερών στα 4 σημεία που υπόκεινται στις διαπραγματεύσεις και συνέχισε ως εξής:

"Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, φυσικά, το πιο δύσκολο πράγμα είναι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η οποία πρέπει να διατηρηθεί. Φυσικά, η ουκρανική πλευρά δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό, και αυτό αφορά την Κριμαία και το Ντονμπάς. Η Κριμαία προσαρτήθηκε το 2014 Η κατάσταση (στην Κριμαία) δεν έχει αλλάξει, αλλά «Κανείς δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τότε. Τώρα η ρωσική πλευρά θέλει να το αναγνωρίσουν η Ουκρανία και η  διεθνής κοινότητα».

Ο Καλίν τόνισε ότι αυτό το αίτημα της Ρωσίας είναι πολύ μαξιμαλιστικό και μη ρεαλιστικό και δήλωσε ότι αυτό ισχύει και για το Ντονμπάς.

Επισημαίνοντας ότι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά μπορούν να βρουν έναν τρόπο να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία, ο Καλίν είπε: "Ωστόσο, το Ντονμπάς και η Κριμαία θα πρέπει να συζητηθούν σοβαρά με μια συνάντηση σε επίπεδο ηγεσίας. Επειδή αυτά αφορούν άμεσα την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας». είπε.

Ο Καλίν αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των λεγομένων του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της ουκρανικής πλευράς και ο Ερντογάν περιέγραψε απλώς το θέμα και είπε στη διοίκηση της Μόσχας: «Δείτε επίσης, εάν μπορείτε να συμφωνήσετε, εάν οι διαπραγματευτικές ομάδες μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό το θέμα, πόσα θέματα συζητούν, μετά ελάτε . Ας συναντηθούμε σε επίπεδο ηγεσίας». μετέφερε το μήνυμα.

"Επειδή πιστεύουμε ότι μόνο μέσω αυτής της συνάντησης θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Ο πρόεδρος (Ουκρανίας) (Βλαντιμίρ) Ζελένσκι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον (Ρώσο) πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει πει "όχι".

Ο Καλίν είπε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι είναι έτοιμος να διευκολύνει τη συνάντηση Ζελένσκι και Πούτιν στην Τουρκία ή αλλού.

"Ο Πούτιν μπορεί να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο αν θέλει να κάνει ειρήνη"

Ο Καλίν μίλησε για το εάν ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη σε ένα περιβάλλον όπου το μέλλον της Κριμαίας και του Ντονμπάς είναι ακόμα αβέβαιο και χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

"Εάν ο Πούτιν θέλει να κάνει ειρήνη, μπορεί να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να ζητήσει ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν σε τεχνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο. Εμείς, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, δεν αναγνωρίσαμε την προσάρτηση της Κριμαίας. Ακόμα και η Κίνα δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας. Γι' αυτό είπα, η απαίτηση της Ρωσίας σε αυτό το θέμα είναι πολύ μαξιμαλιστική και μη ρεαλιστική. Θα έπρεπε πραγματικά να βρουν άλλες ιδέες οι Ρώσοι."

Ο Καλίν τόνισε ότι ο Πούτιν άκουσε τις συμβουλές, τις προτάσεις και τις ιδέες του προέδρου Ερντογάν και επεσήμανε ότι η Μόσχα δεν εμπιστεύεται τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ και δεν θέλει να συναντάτε πια μαζί τους.

Τονίζοντας ότι ορισμένοι παράγοντες πρέπει να μιλήσουν με τη ρωσική πλευρά και ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι που η Ρωσία μπορεί να εμπιστευτεί, ο Καλίν είπε ότι, διαφορετικά ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει μήνες ή χρόνια.

Ο Καλίν είπε, "Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει έναν τόσο μακρύ πόλεμο. Σίγουρα δεν μπορούμε να αντέξουμε έναν άλλο Ψυχρό Πόλεμο."

Απαντώντας στην ερώτηση ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ήρθε στην Τουρκία, ο Καλίν είπε ότι δεν θέλουν κανένας από τη λίστα κυρώσεων να έρθει στην Τουρκία.

Ο Καλίν υπενθύμισε ότι η Τουρκία ενήργησε σύμφωνα με το καθεστώς κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και δήλωσε ότι δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία προκειμένου να διατηρήσει την επικοινωνία με τη Ρωσία. «Όπως είπα, θα χρειαστούμε κάποιον να τους μιλήσει», είπε ο Καλίν.

Δηλώνοντας ότι ο Αμπράμοβιτς ήρθε στην Τουρκία ως μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας, ο Καλίν είπε, "Ο Αμπράμοβιτς είναι ένας από τους διαπραγματευτές που έχει διορίσει ο Πούτιν. Από όσο καταλαβαίνω, προσπαθεί να παίξει έναν ρόλο".

«Μπορείτε να το στηρίξετε πουλώντας το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot»

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα σύστημα αεράμυνας ως ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, ο Καλίν επεσήμανε ότι έχουν ενημερώσει τις ΗΠΑ και άλλους παράγοντες ότι ο φάκελος των S-400 έχει κλείσει.

«Εάν θέλετε να υποστηρίξετε την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μπορείτε να υποστηρίξετε τον τουρκικό στρατό πουλώντας ποιοτικά όπλα και το πυραυλικό σύστημα Patriot Defense», είπε ο Καλίν.

Δηλώνοντας ότι πιστεύουν ότι είναι λάθος οι σύμμαχοι να επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον κατ' αρχήν, ο Καλίν είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία αυτής της αρχής.

Καθαρή απάντηση από τον Καλίν στην ερώτηση του Άντερσον για τους S-400

 O Kαλίν ρωτήθηκε: «Όταν κοιτάς στα μάτια τον Πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας ή μιλάς στο τηλέφωνο, «Έχουμε S-400, αλλά δεν σου τους στέλνουμε». «Είμαστε σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό από την άποψη της αεράμυνας, αλλά δεν μπορείς να τους πάρεις». Πόσο δύσκολο είναι αυτό;»

Στην ερώτηση έδωσε την εξής απάντηση:

"Μπορείτε να κάνετε την ίδια ερώτηση σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, που έχουν πολύ περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό από εμάς και έχουν πολύ πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα ακόμη και από τους S-400. Γιατί δεν στέλνονται στην Ουκρανία;

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω  λεγόμενα  του Καλίν διαφαίνεται  για μια ακόμη φορά ότι το τουρκικό θράσος είναι απύθμενο, αφού και τους S-400 θέλουν κα κρατήσουν οι Τούρκοι θεωρώντας το θέμα ως τελειωμένο και άρα δεν υπάρχει θέμα συζήτησης επιστροφής τους στη Ρωσία, αλλά και να τους δώσουν οι ΗΠΑ Patriot ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. 

Κατά τα άλλα η Τουρκία θέλει να τα έχει καλά και με τον αστυνόμο και με τον κλέφτη, παίζοντας για μια ακόμη φορά σε διπλό ταμπλό, αυτοπροβαλλόμενη ως η μόνη χώρα  του ΝΑΤΟ που εμπιστεύεται και συζητάει ο Πούτιν. 

Για πόσο καιρό ακόμη η Δύση θα ανέχεται τους  διπρόσωπους και καιροσκόπους "σύμμαχους" Τούρκους;

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ