Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να αποστείλλουν αντιαεροπορικά Ρωσικής προέλευσης στην Ουκρανία από χώρες κράτη μέλη τους που έχουν στο οπλοστάσιο τους τέτοια συστήματα.
Μία από αυτές είναι και η Τουρκία, η οποία διαθέτει S-400.
Σύμφωνα με το Ουκρανικό strana.news, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα μεταφέρει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 στην Ουκρανία, όπως του είχαν ζητήσει προηγουμένως οι Αμερικανοί.
«Το θέμα των S-400 είναι κλειστό για την Τουρκία, είναι ιδιοκτησία της χώρας», είπε ο Ερντογάν.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις, καθώς «δεν μπορεί να επιτρέψει στους πολίτες της να παγώσουν χωρίς ρωσικό αέριο».
Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν με την Άγκυρα το ενδεχόμενο αποστολής S-400 στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα για αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να άρουν τις κυρώσεις από την Άγκυρα.
Μετά από αυτό, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δε σκοπεύει να εγκαταλείψει τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, ο Ερντογάν το πήγε ακόμη παραπέρα όπως θα δούμε, αφού σύμφωνα με άρθρο του ahvalnews.com, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Πέμπτη τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να τερματίσουν τα εμπάργκο όπλων στη χώρα του μετά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, καθώς εξήρε την επιτυχία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τουρκικής κατασκευής στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Τουρκία περιμένει «αλληλεγγύη από τους συμμάχους μας», καθώς συμβάλλει στις αμυντικές και αποτρεπτικές ικανότητες του μπλοκ με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ευρώπη, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο τον Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία κατά της ρωσικής εισβολής.
«Δεν μπορεί να υπάρχει λογική εξήγηση για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε εν μέσω της επιτυχίας των τουρκικών αμυντικών προϊόντων», είπε ο Ερντογάν. «Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αρθούν οι περιορισμοί που τίθενται στην αμυντική μας βιομηχανία από ορισμένους από τους συμμάχους μας».
Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και χρόνια ανησυχίες για την άρνηση των δυτικών εταίρων της, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, να παράσχουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας καθώς και κρίσιμο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων για άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη, drones και ελικόπτερα, που αναπτύχθηκαν από τουρκικές εταιρείες.
Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες διατηρούν ανησυχίες για τις επιτυχίες της Τουρκίας, που ενισχύουν δυνητικά τις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον μιας κουρδικής εξέγερσης στο δικό τους έδαφος και στη γειτονική Συρία και Ιράκ.
Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2019 προκάλεσε σοβαρή ρήξη στις σχέσεις με τον μεγαλύτερο σύμμαχό της. Η Ουάσιγκτον απάντησε με αποπομπή της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από το κοινό πρόγραμμα μαχητικών F-35 και τερμάτισε τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στη βιομηχανική παραγωγή εξαρτημάτων για το τζετ. Πριν από την απέλασή της, η Τουρκία σχεδίαζε να αποκτήσει 120 F-35.
Τον Δεκέμβριο του 2020, η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και της κύριας υπηρεσίας προμηθειών της μετά την πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή των S-400 τον Οκτώβριο του 2020. Πριν από αυτή τη δοκιμή, υπήρχε μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας όπου οι κυρώσεις θα είχαν αποφευχθεί εάν οι S-400 παρέμεναν σε αποθήκευση.
Ο Ερντογάν είπε επίσης την Πέμπτη ότι η Τουρκία έχει εμπλακεί και έχει «έντονες» επαφές με τη Ρωσία και την Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου, προσθέτοντας ότι μια λύση στη σύγκρουση θα πρέπει να βασίζεται σε φόρμουλα αποδεκτή από τις δύο πλευρές και τη διεθνή κοινότητα.
Η Ρωσία και η Ουκρανία, των οποίων ο πόλεμος έχει εισέλθει στην τέταρτη εβδομάδα, συμφωνούν σε τεχνικά ζητήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, όπου ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά οι χώρες δεν είναι σε θέση να σημειώσουν πρόοδο σε εδαφικά ζητήματα. όπως η Κριμαία.
Η Τουρκία, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με το Κίεβο και τη Μόσχα, επέκρινε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου ως απαράδεκτη, αλλά έχει επίσης δεσμευτεί να διατηρήσει τις στενές της σχέσεις με τις δύο χώρες.
Η Άγκυρα προσφέρθηκε να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών και νωρίτερα αυτόν τον μήνα φιλοξένησε τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών σε μια συνάντηση που απέτυχε να αποφέρει αποτελέσματα. Η Τουρκία, θαλάσσιος γείτονας και στις δύο χώρες, έχει κλείσει επίσης τα Τουρκικά Στενά στην είσοδο της Μαύρης Θάλασσας σε ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία, αλλά δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.
Καλώντας το ΝΑΤΟ να ενεργήσει ρεαλιστικά και στρατηγικά, ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τη συμμαχία να διατηρήσει πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία στο τρέχον πολεμικό περιβάλλον.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει στην αποτροπή του ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας τα αμυντικά μέτρα που βασίζονται στην αλληλεγγύη της συμμαχίας, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι αναμένει την ίδια αλληλεγγύη από το ΝΑΤΟ.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για έναν γύρο έκτακτων συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της G7, καθώς προσπαθούν να ευθυγραμμίσουν τις απαντήσεις τους στην εισβολή της Ρωσίας.
Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι ο Ερντογάν χθές στα πλαίσια τας συνόδου των ηγετών των επιχείρησε άνοιγμα -πρόσκληση στις Δυτικές χώρες του ΝΑΤΟ να σταματήσουν το άτυπο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει στην Άγκυρα σε προϊόντα πολεμικής βιομηχανίας και οπλικά συστήματα.
Ωστόσο, αυτό το ζήτησε επικαλούμενος τις όποιες επιτυχίες είχαν τα drone Bayraktar στον πόλεμο της Ουκρανίας και όχι υπακούοντας στην προτροπή των ΗΠΑ για αποστολή των S-400 στην Ουκρανία.
Συνεπώς, ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει την διπρόσωπη πολιτική του, αφού δεν θέλει να κακοκαρδίσει τον φίλο του Πούτιν με τον οποίο το συνδέουν πολλά συμφέροντα σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ.