Ελληνοτουρκικά

Η Αθήνα ετοιμάζεται να «κλείσει» το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο ενώ οι Τούρκοι στέλνουν το Τσεσμέ στην Κύπρο

Με τη Τουρκία να προκαλεί ακόμα και την στιγμή που Παναγιωτόπουλος και Ακάρ φωτογραφίζονταν μαζί στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στέλνοντας το ερευνητικό του τουρκικού στόλου Τσεσμέ στα βορειοανατολικά της Κύπρου, δεσμεύοντας περιοχή που πάνω από το μισό της είναι εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Αθήνα με την σειρά της έχοντας κατά νου και τις εξελισσόμενες μάχες στο Ουκρανικό μέτωπο ετοιμάζεται για την άσκηση «Ηνίοχος 2022» που πλέον έχει εξελιχθεί εκτός από διακλαδική και σε πολυεθνική άσκηση!

Είναι χαρακτηριστικό πως για την συνάντηση του Έλληνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην σχετική ανακοίνωση τόνισε πως: «Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).»

Βλέποντας όμως την κάθοδο του Τσεσμέ στην Κυπριακή ΑΟΖ από τις 21 Μαρτίου έως τις 16 Απριλίου, η Αθήνα προχωρά με αποφασιστικότητα και όπως αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα με την ΝΟΤΑΜ A0762/22 κλείνει επί της ουσίας σχεδόν το 1/5 με 1/6 του FIR Αθηνών, δεσμεύοντας μια σειρά από περιοχές κυρίως σε Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από τις 29 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου!

Σε αυτές τις περιοχές αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να πετάξουν και μαχητικά των χωρών που έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στην άσκηση.

Μεταξύ άλλων αναμένεται η συμμετοχή των Rafale του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλς ντε Γκωλ, τα μαχητικά F-18 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν, περί τα 15 μαχητικά F-15 και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η Ιταλία με μαχητικά Tornado, το Ισραήλ με μαχητικά F-16 και F-15 και για πρώτη φορά η Ρουμανία με αεροσκάφη F-16.

Η Αθήνα εντάσσει σε αυτή την άσκηση με τις αντίστοιχες περιοχές που δεσμεύει και νησιά όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος, ο Άη Στράτης και η Λέσβος που η Τουρκία θέλει αποστρατικοποιημένα και εκτός στρατιωτικών ασκήσεων.

Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις να θυμίσουμε πως η πάγια θέση της Αθήνας είναι η εξής:

Λήμνος και Σαμοθράκη

Η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης- η οποία μαζί με την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελλίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, καθώς επίσης και των τουρκικών νησιών Ίμβρου (Gokceada), Τενέδου (Bozcaada) και Λαγουσών (Tavcan), αρχικώς προεβλέπετο από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, ωστόσο καταργήθηκε από τη Σύμβαση του Montreux του 1936- η οποία, όπως ρητώς μνημονεύεται στο προοίμιό της, αντικατέστησε στο σύνολό της την προαναφερόμενη Σύμβαση της Λωζάννης.

Το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναγνωρίσθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα και με την επιστολή που απηύθυνε στον έλληνα Πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου 1936 ο τότε Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Roussen Esref, κατόπιν οδηγιών της Κυβέρνησής του. Η Τουρκική Κυβέρνηση επανέλαβε αυτή τη θέση, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Rustu Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την ευκαιρία της κύρωσης της Συμβάσεως του Montreux, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσει στρατεύματα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, με τις εξής δηλώσεις του: "Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποστρατικοποιηθεί κατ' εφαρμογήν της Σύμβασης της Λωζάννης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα" (Εφημερίδα των πρακτικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τεύχος 12, Ιούλιος 31/1936, σελ. 309). Παρόμοιες διαβεβαιώσεις εδόθησαν σχετικώς, κατά την ίδια περίοδο, εκ μέρους της Τουρκίας προς τις Κυβερνήσεις τρίτων ενδιαφερομένων χωρών.

Το καθεστώς των νησιών Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας

Όσον αφορά στα προαναφερόμενα νησιά, πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε μόνον την υποχρέωση, σύμφωνα με το Aρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, να μην εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικά έργα. Ειδικότερα, το ανωτέρω άρθρο προβλέπει τα εξής:

"Προς εξασφάλισιν της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνησις υποχρεούται να τηρή εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα:

• Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέργερσιν οχυρωματικού τινος έργου.

• Θα απαγορευθεί εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοίαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις, θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοϊαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων.

• Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ΄ ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην".

Ενώ η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα εφαρμόσει με συνέπεια τις παραπάνω διατάξεις, η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι υποχρεούται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο να μην επιτρέπει στα στρατιωτικά της α/φη να υπερίπτανται του εναερίου χώρου των εν λόγω ελληνικών νησιών, έχει επανειλημμένως παραβιάσει και συνεχίζει να παραβιάζει τις σχετικές νομικές της υποχρεώσεις.

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο άρθρο επιτρέπει στην Ελλάδα να διατηρεί συνήθη αριθμό καλουμένων για τη στρατιωτική θητεία στρατιωτών, οι οποίοι δύνανται να εκπαιδεύονται επί τόπου, καθώς επίσης και δυνάμεων Χωροφυλακής και Αστυνομίας.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ