Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μυστική σύσκεψη στο Μαξίμου για κοιτάσματα στην Κρήτη - Για αυτό πάει τελικά στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός;

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, “μυστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και των ΕΛΠΕ, είναι το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει ένα εφικτό και ρεαλιστικό σχέδιο δράσης για την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων σε θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στην Κρήτη που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες”.

Κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η όσον ταχύτερη αξιοποίησης των υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, τα οποία σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, μπορούν μόνα τους να σώσουν την Ελλάδα και την ….ΕΕ.

Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που δόθηκαν στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν η παρουσίαση από την  ΕΔΕΥ μέσα στην εβδομάδα τις κεντρικές κατευθύνσεις του σχεδίου δράσης που έχει αναλάβει να υλοποιήσει.

Κύριο διακύβευμα είναι η επιτάχυνση για τις απαιτούμενες άδειες για σεισμικές έρευνες και  ερευνητικές γεωτρήσεις μέχρι και...άντληση.

Η κοινοπραξία που έχει μισθώσει τις περιοχές, είναι  Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ, δηλαδή ΗΠΑ-Γαλλία-Ελλάδα.

Πρόκειται για εξελίξεις που θα έχουν σαφώς το πράσινο φως των ΗΠΑ, ενώ η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στις 13 Μαζρτίου 2022 στην Άγκυρα, πιθανότατα να αφορά και αυτό το φλέγον ζήτημα, μιας και οι Τούρκοι μιλούν και αυτοί ...έρευνες στο Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, και δεν  αναγνωρίζουν ελληνική ΑΟΖ.

Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην Ουκρανία, και της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, ειδικά σε φυσικό άεριο, τα κοιτάσματα της Κρήτης, της δυτικής Ελλάδος, ο αγωγός East Med, η Λιβύη και τα κυπριακά κοιτάσματα, μαζί με τα αιγυπτιακά, θα είναι το κύριο σχέδιο-απάντηση των ΗΠΑ, για ολοκληρωτική απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως και να έχει η συζήτηση Ερντογάν-Μητσοτάκη θα έχει οπωσδήποτε κύριο θέμα της το ενεργειακό θέμα σε Κρήτη, ενώ λόγω του Τουρκολιβυκού μνημονίου οι Τούρκοι δεν έκαναν πίσω έως τώρα.

Τώρα όμως η Ουάσιγκτον θα ζητά προφανώς άμεση συμφωνία  Ελλάδος-Τουρκίας, και εκεί ακριβώς είναι το πολύ δύσκολο κομμάτι της ιστορίας αυτής, αφού ξέρουμε ότι οι Τούρκοι τα θέλουν όλα δικά τους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο  ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Α,Φώσκολος  μεταφέρει στοιχεία και εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία όπως αναφέρει εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερα από του Κόλπου.

Ο ίδιος θεωρεί πως η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει περισσότερο από ένα χρόνο αλλά “στην Ελλάδα δεν δικαιολογείται γιατί έχει δικό της ενεργειακό πλούτο”και ότι τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα μπορούν να αλλάξουν το ενεργειακό τοπίο στη “Γηραιά Ήπειρο” και όχι μόνο.

“Εμείς έχουμε λιγνίτη, έχουμε νέρο το οποίο δεν το εκμεταλλευόμαστε, τα υδροηλεκτρικά παλιά επί Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν στο 15%, σήμερα είναι στο 3% γιατί θεωρούνται ως με Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά έχουμε και δικό μας φυσικό αέριο σε τεράστιες ποσότητες που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Ευρώπης. Άρα τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας.” είχε αναφέρει  ο καθηγητής.

“Αν η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν θέλουν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα της Κρήτης που βγάζουν πολύ φθηνό φυσικό αέριο, για να λύσουν το πρόβλημα της Ευρώπης, νομίζω ότι θα καταστραφούμε, και η Ευρώπη και η Ελλάδα” είχε δηλώσει  πριν μερικούς μήνες  ο ίδιος συμπληρώνοντας πως αυτό είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων, οι οποίες προφανώς πάρθηκαν στην Ουάσιγκτον λόγω Ρωσίας...τώρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ