Το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο LHD Anadolu απέπλευσε από τα ναυπηγεία Sedef Shipyard στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης με 2 ρυμουλκά, και κινείται πιθανότατα προς Αιγαίο. Εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι θαλάσσιες δοκιμές του LHD Anadolu σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Σαφώς και πρόκειται για κίνηση επίδειξης ισχύος του Ερντογάν σε Ελλάδα και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.Το TCG Anadolu είναι ένα μινι αεροπλανοφόρο επίδειξης τουρκικής ναυτικής ισχύος.
Είναι ένα μεγάλο πλοίο του οποίου η κύρια αποστολή του είναι η μεταφορά ενός πλήρους τάγματος πεζοναυτών στην περιοχή της επιχείρησης με όλα τα μέσα, τον εξοπλισμό, και τα όπλα του.
Επίσης μπορεί να χρησιμεύσει από ναυαρχίδα σε πολυεθνικές επιχειρήσεις έως την οργάνωση επιχειρήσεων βοήθειας, την οργάνωση επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης κα.
Επομένως, είναι απαραίτητο να το προσεγγίσουμε και ως πλοίο πολλαπλών χρήσεων.
Το ANADOLU LHD θα εξοπλιστεί με 30 έως 50 drones Bayraktar TB3 με αναδιπλούμενα φτερά. Με το κέντρο ειδικών εντολών ενσωματωμένο στο ANADOLU, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα τουλάχιστον 10 Bayraktar TB3 SİHA σε αποστολές.
Επομένως με την εμφάνιση του, το πλοίο αυτό σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό του και με επιθετικά ελικόπτερα ATAK, καθώς και με ένα πλήρες τάγμα Τούρκων πεζοναυτών, θα είναι το σημείο αναφοράς για πιθανές επιχειρήσεις κατά ελληνικών νησιών, ειδικά μετά το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων των Τούρκων για το Αιγαίο, όλο αυτό το διάστημα.
Χθες Σάββατο, ο γνωστός για τους “θεατρινισμούς του” Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε στις κατηγορίες της Ελλάδας ότι η χώρα του εκμεταλλεύεται τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κατηγορώντας τον Έλληνα ομόλογό του ότι λέει «ανοησίες».
«Ενώ ο κόσμος είναι επικεντρωμένος στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, ο φίλος μου Νίκος [Δένδιας, Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών] επικεντρώνεται στο μοναδικό του χόμπι, την δυσφήμιση της Τουρκίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Τέτοια αφοσίωση και τόση προσπάθεια ξοδεύεται σε τέτοιες ανοησίες. Τόσο λυπηρό!", τόνισε ο ίδιος θέλοντας να ρίξει “ στάχτη στα μάτια” όλων αφού αυτά ακριβώς είναι τα σχέδια της Τουρκίας.
Το χοντρό παιχνίδι της Τουρκίας με τα Στενά θα έχει επιπτώσεις και στο Αιγαίο
Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων reuters.com, αναφέρει ότι Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «μάχη» σήμερα Κυριακή, σε μια ρητορική αλλαγή που θα άνοιγε το δρόμο για την Άγκυρα να κινηθεί ταχύτατα με στόχο να περιορίσει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει την ευθύνη της διαχείριση των Στενών των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου, και νομικά μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία ή εάν απειληθεί άμεσα.
Εξισορροπώντας ανάμεσα στις δυτικές δεσμεύσεις της και την φιλία της με τη Μόσχα, η Άγκυρα ανακοίνωσε μέσω ΥΠΕΞ, ότι η ρωσική επίθεση σε ουκρανικό έδαφος είναι απαράδεκτη, ωστόσο μέχρι την Κυριακή δεν είχε περιγράψει την κατάσταση των πραγμάτων ως “μάχη”.
«Την τέταρτη ημέρα της πάληςστην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν για την άμεση παύση των ρωσικών επιθέσεων και την έναρξη των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin.
Ο Fahrettin Altun, διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας, ανέφερε ότι «είμαστε μάρτυρες ακόμη ενός αγώνα στην περιοχή μας» και επανέλαβε την προσφορά του Ερντογάν για μεσολάβηση”.
Υπενθυμίζουμε ότι το Κίεβο είχε απευθύνει έκκληση στην Άγκυρα να εμποδίσει ρωσικά πολεμικά πλοία να διέλθουν προς τη Μαύρη Θάλασσα, κλείνοντας τα Στενά.
Ωστόσο, ο υπουργός ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανέφερε την Παρασκευή ότι υπάρχει η δυνατότητα λόγω του Montreux να επιστρέψουν τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην βάση τους, κάτι που μπορεί να περιορίσει οποιαδήποτε μετατόπιση της τουρκικής πλευράς.
Η Τουρκία έχει καλλιεργήσει καλούς δεσμούς με Ρωσία και Ουκρανία. Οποιοδήποτε πολύ μακρινό βήμα προς τη Μόσχα μπορεί να βλάψει τις μεγάλες εισαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων, αλλά και τον τουριστικό της τομέα σε μια περίοδο εγχώριας οικονομικής αναταραχής.
Από την άλλη όμως το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ πιέζουν την Άγκυρα, και ταυτόχρονα δίνουν ανταλλάγματα στην Τουρκία, να στηρίξει την δύση στην ουκρανική κρίση.