Ελληνοτουρκικά

Θέμα Τουρκικής μειονότητας σε Ρόδο και Κω προσπαθεί να εγείρει πάλι ο Σύλλογος Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου

Σε μια περίεργη περίοδο με τις εξελίξεις στην Ουκρανία να είναι άκρως ανησυχητικές και οι προκλήσεις στο Αιγαίο να είναι ασταμάτητες αλλά και την Άγκυρα να ζητά αποστρατικοποίηση των Δωδεκάνησων, ο γνωστός και απο το παρελθόν Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου, καθ. Ο Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί εγείρει για ακόμα μια φορά θέμα μειονότητας σε Ρόδο και Κω, όπως αναφέρει το rodosreport.gr.


Αυτή την φορά από την Κομοτηνή οπού περιφέρονται ελεύθεροι από την Ελληνική Κυβέρνηση οι πράκτορες των Τούρκων, μιλάει για καταπιεσμένες ελευθερίες των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω.Ο ίδιος αναφέρεται σε Τούρκους της Ρόδου και της Κω, που είναι καταπιεσμένοι και δεν μπορούν να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα !


Η Τουρκία μεθοδευμένα απειλεί τα νησιά μας πιέζοντας για αποστρατικοποίηση, ενώ οι προκλήσεις πυκνώνουν ολοένα σε μια περίοδο που κλίμα είναι ήδη τεταμένο με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία .

Πρόκληση αποτελεί ότι και στο έμβλημα του Συλλόγου του χρησιμοποιεί και τον Κολοσσό της Ρόδου

Αναλυτικά


Κομοτηνή, 22.02.2022


Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ


Οι Τούρκοι της Ρόδου, της Κω και των Δωδεκανήσων έχουν πολλά προβλήματα με βάση τη διγλωσσία, όπως το δικαίωμα στην εκμάθηση των τουρκικών και την ελευθερία της λατρείας, την προστασία και αποκατάσταση πολιτιστικών αντικειμένων από τους Οθωμανούς Τούρκους και τον περιορισμό της τουρκικής ταυτότητας και οργάνωσης. και στα νησιά ασκείται πολιτιστική γενοκτονία

.Μεταξύ αυτών των προβλημάτων, η ελευθερία της λατρείας είναι ένα από τα εξέχοντα ζητήματα τα τελευταία χρόνια. Τα τζαμιά και τα τζαμιά, όπου ασκείται η ελευθερία της λατρείας, βρίσκονται σε διαδικασία κατεδάφισης και οι Τούρκοι των νησιών δεν έχουν το δικαίωμα να διορίζουν τους δικούς τους ιμάμηδες

Στο πλαίσιο αυτό, η «Έκθεση του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για επιθέσεις σε χώρους λατρείας και κανονισμούς κατά θρησκευτικών κοινοτήτων το 2020» απέχει πολύ από αντικειμενικότητα και είναι λανθασμένη και έχει γραφτεί για να παραπλανήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν 7 (επτά) ιστορικά τζαμιά στη Ρόδο και ένα τζαμί είναι ανοιχτό για λατρεία καθημερινά.Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η κατάσταση των τζαμιών μας έχει ως εξής:

Τζαμί Ιμπραήμ Πασά: Το Τζαμί του Ιμπραήμ Πασά δεν είναι ανοιχτό για πέντε καθημερινές προσευχές.

Τζαμί Süleymaniye: Το τζαμί Süleymaniye, το οποίο αναφέρεται ότι βρίσκεται σε κατάσταση λατρείας, είναι κλειστό για προσκύνηση και επίσκεψη.

Αγά Τζαμί: Αν και η έκθεση αναφέρει ότι το τζαμί μπορεί να ανοίξει για λατρεία, είναι κλειστό για λατρεία.

Τζαμί Ρετζέπ Πασά: Στην έκθεση αναφέρεται ότι η αναστήλωση του τζαμιού ξεκίνησε το 1988 και για κάποιο λόγο δεν ολοκληρώθηκε παρόλο που έχουν περάσει 32 χρόνια.

Τζαμί Σουλτάνου Μουσταφά: Είναι ερειπωμένο και κλειστό για λατρεία.

Τζαμί Tireli Hamza Bey: Είναι ερειπωμένο και είναι κλειστό για λατρεία.

Τζαμί Şadırvan (Sinan Paşa/Çarşı): Είναι ερειπωμένο και είναι κλειστό για λατρεία.

Ο τάφος του Murat Reis (Τάφος) στο συγκρότημα Murat Reis: Τα τζαμιά και οι τάφοι στο εσωτερικό του συγκροτήματος βρίσκονται στο στάδιο της κατεδάφισης.Οι πέτρες είναι σπασμένες στο μισό του νεκροταφείου.Η εμφάνισή του από έξω είναι αξιοθρήνητη.

Χώροι λατρείας της Κω:

Από τον σεισμό του 2017 δεν έχει υπάρξει ούτε ένα τζαμί ανοιχτό στη λατρεία στην Κω. Για τη λατρεία των μουσουλμάνων Τούρκων στην Κω, μόνο στο χωριό Γέρμε (Πλατάνι) έχει διατεθεί «θάλαμος λατρείας» που ανήκει στο κτίριο του Ιδρύματος και χρησιμοποιείται για λατρεία κατά την κρίση του διορισμένου ιμάμη και κατά την ώρα και το Eid.

προσευχές.

(Αλγερία) Τζαμί Γκαζή Χασάν Πασά: Είναι ερειπωμένο και είναι κλειστό για λατρεία.

Τζαμί Defterdar (İbrahim Efendi): Είναι ερειπωμένο και κλειστό για λατρεία.

Τζαμί Moruk: Είναι ερειπωμένο και είναι κλειστό για λατρεία.

Ατικ Τζαμί: Είναι ερειπωμένο και κλειστό για λατρεία.

Από την άλλη πλευρά, τα διοικητικά συμβούλια των ιδρυμάτων που ιδρύθηκαν για την προστασία του τζαμιού και άλλων πολιτιστικών κληρονομιών διορίζονται απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συνοψίζοντας, τα τζαμιά των μουσουλμάνων Τούρκων στο ελληνικό νησί της Ρόδου και της Κω (Κως) καταστρέφονται, δεν έχουν δικαίωμα να μάθουν τουρκικά με βάση τη διγλωσσία και δεν έχουν ελευθερία λατρείας.


Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους πολιτιστικής γενοκτονίας κατά των μουσουλμάνων Τούρκων με τις πολιτικές που εφαρμόζει στη Ρόδο και την Κω.

καθ. Ο Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί

Σύλλογος Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου: Πρόεδρος

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ