Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Δολοφονικά αλιευτικά εργαλεία! Λεηλασία των ελληνικών υδάτων από Τούρκους ψαράδες

Της Χριστίνας Κουτσουρίδου

''Οι αλιείς της Τουρκίας, με δολοφονικά αλιευτικά εργαλεία ερημοποιούν τον υποθαλάσσιο πλούτο του Θρακικού Πελάγους και του Β/Α Αιγαίου'', πρόσθεσε ο κος Αν. Δημοσχάκης αναφερόμενος στην θρασύτατη συμπεριφορά των τουρκικών αλιευτικών. 

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Μεγάλη έκταση έχει λάβει τελευταία το φαινόμενο της παράνομης αλιείας τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με μεθόδους που προκαλούν ένταση στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Η προκλητική στάση των Τούρκων αλιέων εντάσσεται σε μια γενικότερη πρακτική απειλών σε βάρος των Ελλήνων ψαράδων, που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και βαίνει κλιμακούμενη. Το πρόβλημα με την «εισβολή» σε ελληνικά χωρικά ύδατα αλλοδαπών αλιευτικών δεν είναι σημερινό και είναι γνωστό. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν έχει να κάνει μόνο με τους αλιείς αλλά τίθενται και Εθνικά ζητήματα, σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει μια άκρως επιθετική ρητορική. 

Η γείτονα Tουρκία, διόλου τυχαία, έχει επιλέξει ο στόλος των αλιευτικών της να εξελιχθεί σε στρατηγικό βραχίονα των επεκτατικών σχεδιασμών της εις βάρος της χώρας μας, συλλέγοντας παράλληλα κρίσιμες πληροφορίες για την χώρα μας, τα τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο. 

Πρόσφατο το περιστατικό μεταξύ Ελληνικής Ακτοφυλακής και Τούρκων “ψαράδων” εντός των χωρικών μας υδάτων, που το Πενταπόσταγμα είχε δημοσιοποιήσει. Συγκεκριμένα πρωταγωνιστής ήταν ο τούρκος ψαράς, Ιλκέρ Ρέις, γνωστός για τα βίντεο που τραβάει στο κανάλι του στο Youtube. Το ελληνικό λιμενικό τον προειδοποίησε πως είχε μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και του ζήτησε να απομακρυνθεί. Ωστόσο εκείνος, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για διεθνή ύδατα, αρνήθηκε και προειδοποίησε αντίστοιχα τους Έλληνες λιμενικούς πως θα δουν τί θα πάθουν μόλις πλησιάσει η τουρκική ακτοφυλακή.

Το θέμα δεν έκλεισε με το περιστατικό αυτό, πήρε διαστάσεις και συγκεκριμένα Τούρκος Ναύαρχος ε.α. Τ. Γκιουρντενίζ αμφισβήτησε την βραχονησίδα Ζουράφα, όπως είχαμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. 

Πρόκειται λοιπόν για οργανωμένο σχέδιο αμφισβήτησης ελληνικών χωρικών υδάτων και της βραχονησίδας Ζουράφας με Τούρκους “ψαράδες”,  το οποίο δείχνει ότι είναι πιθανόν η απαρχή νέων τουρκικών προκλήσεων με “’ήπια μέσα”, στο πρότυπο της κρίσης των Ιμίων.

Αν είχαμε περαιτέρω κλιμάκωση, πιθανότατα οι Τούρκοι να επέσπευδαν να την εκμεταλλευθούν στο έπακρο.

Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα...

Η πειρατική αλιεία των τουρκικών σκαφών και η λεηλασία των ελληνικών θαλασσών επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στον κλάδο των Ελλήνων αλιέων μειώνοντας τα αποθέματα των αλιευμάτων, συρρικνώνοντας το εισόδημα των Ελλήνων επαγγελματιών και προκαλώντας ζημία στην εθνική οικονομία

Βέβαια πέρα από αυτό, καταστρέφουν τον υποθαλάσσιο πλούτο δημιουργώντας σοβαρότατο ζήτημα υπεραλίευσης. Με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα πλούσια αποθέματα, να καταστρέφεται η θαλάσσια ζωή και ο ελληνικός αλιευτικός στόλος να υφίσταται τεράστια οικονομική ζημία!!

Βλέποντας όλα αυτά να συμβαίνουν- Η χώρα χρειάζεται Εθνική Αλιευτική Πολιτική - Άμεσα μέτρα στήριξης για τους νέους αλιείς

Έτσι λοιπόν ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης αναφέρθηκε στην θρασύτατη συμπεριφορά των τουρκικών αλιευτικών και στις συνέπειες αυτής ερημοποιώντας τον πλούτο του Θρακικού Πελάγους, & του Β/Α Αιγαίου προτείνοντας μέτρα στήριξης των αλιέων μας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Παρενέβη στην μόνιμη επιτροπή περιφερειών με θέμα «Προτάσεις - Δράσεις στο πλαίσιο της νέας αλιευτικής πολιτικής περιόδου 2021- 2027»και μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

Η παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές αποτελεί πλέον ανησυχητικό & άκρως επικίνδυνο φαινόμενο!!
Χρησιμοποιώντας δολοφονικά εργαλεία καταστρέφουν τον υποθαλάσσιο πλούτο δημιουργώντας σοβαρότατο  ζήτημα υπεραλίευσης!!
Με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα πλούσια αποθέματα, να καταστρέφεται η θαλάσσια ζωή και ο ελληνικός αλιευτικός στόλος να υφίσταται τεράστια οικονομική ζημία!!
Τόνισε ότι η Ζουράφα της ακριτικής Σαμοθράκης, αποτελεί πολεμικό πεδίο, τόσο για τους Έλληνες αλιείς όσο και για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος όσον αφορά την προστασία της!!
Είναι εθνικής σημασίας, καθώς κατέχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη της θαλάσσιας οριογραμμής, αλλά ταυτόχρονα και στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά και της ΑΟΖ.
Ανέφερε ότι  η υδατοκαλλιέργεια και ιδίως η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια αποτελούν ένα δυναμικό κλάδο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής του Έβρου & της Χώρας!!


Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις παρακάτω 

https://youtu.be/YpquSUXYfGc

Πρωτοβουλία του Μ. Κόνσολα για την παράνομη αλιεία στο Αιγαίο και προτάσεις για τη στήριξη της ελληνικής αλιείας

Στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές της ελληνικής αλιείας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα.

Ο Βουλευτής ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για να αναδειχθεί το ζήτημα της παράνομης αλιείας τουρκικών αλιευτικών σκαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενημερώνοντας ότι είναι σε συνεννόηση με τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ώστε να λάβει τις πραγματικές του διαστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας, υπάρχει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εισαγωγές αλιευμάτων που προέρχονται από παράνομη αλιεία. Η οδηγία αυτή πρέπει να ενεργοποιηθεί, να σταλεί μια σαφής και ξεκάθαρη προειδοποίηση στην Τουρκία.

Επεσήμανε ότι τουρκικά αλιευτικά πολλές φορές παραβιάζουν την οριογραμμή και χρησιμοποιούν αλιευτικές πρακτικές που απαγορεύονται σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, με μηχανότρατες που υπονομεύουν τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, τονίζοντας ότι:

«η επιβίωση των Ελλήνων αλιέων και η ανάπτυξη της ελληνικής αλιείας συνιστά εθνικό στόχο που συνδέεται με την διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με την ελληνικότητα του Αιγαίου».

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της ελληνικής αλιείας μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, με προϋπολογισμό ύψους 6,1 δις ευρώ που χρηματοδοτεί δράσεις για τη θαλάσσια πολιτική και τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, στην οποία εκτός από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα προβλέπονται και τομεακά προγράμματα για την Αλιεία, τις Υδατοκαλλιέργειες, τη θαλάσσια πολιτική και την παράκτια ανάπτυξη, ύψους 455 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ