Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τριπλή στόχευση! Έξαρση επικίνδυνων σεναρίων-Οι Τούρκοι στοχοποιούν Λέσβο-Ρόδο-Σάμο-Χιο με σχέδιο “SUGA”

Υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις “θα συνεχίσουν να προστατεύουν  τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο", το τουρκικό κράτος μέσω δικών του ΜΜΕ, κατηγορεί την Ελλάδα για τρία  σοβαρά πράγματα, που πρέπει να μας προβληματίσουν για τις προθέσεις της Άγκυρας.   

Τουρκική αμυντική ιστοσελίδα, αναφέρει ότι η Ελλάδα εξοπλίζει στρατιωτικά τα μεγάλα νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές όπως η Ρόδος, η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου 1923, έχοντας παράλληλα εκεί στρατιωτικά αεροδρόμια.

Αν και τα ονόματα των 23 νησιών που αναφέρονται στη συμφωνία αναφέρονται ξεκάθαρα, 16 από αυτά τα νησιά είναι εξοπλισμένα, και αυτός ο οπλισμός συνεχίζει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Η ελληνική εξοπλιστική δραστηριότητα στα νησιά έχει αποκαλυφθεί χάρη στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ανοιχτού κώδικα (OSINT).

Παράλληλα, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι το πλάτος του εθνικού της εναέριου χώρου είναι 10 ναυτικά μίλια, ενώ σε σχέση με  τα χωρικά ύδατα το εύρος είναι στα 6 μίλια, ακολουθώντας μια αντίληψη που δεν εφαρμόζεται από καμία άλλη χώρα στον κόσμο.

Για το λόγο αυτό, το ελληνικό Γενικό Επιτελείο κάνει συνεχώς ανακοινώσεις ότι τα αεροσκάφη που ανήκουν στην Τουρκία παραβιάζουν συχνά τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα προέβαλε τον ισχυρισμό ότι τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο θα πρέπει να επεκταθούν στα 12 μίλια, αλλά αυτό η Τουρκία το θεωρεί ως «Casus Belli» (αιτία πολέμου) με την Κοινοβουλευτική Διακήρυξη του 1955.

Η κοινοβουλευτική ανακοίνωση αναφέρει ότι το αίτημα των 12 μιλίων της Ελλάδας είναι απαράδεκτο για την Τουρκία και τονίζει ότι η επέκταση των χωρικών της υδάτων πέραν των 6 μιλίων θα ήταν «αιτία πολέμου».
Αμυντικές Δαπάνες της Ελλάδος

Οι σημερινές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών δεν περιορίζονται φυσικά στα προαναφερθέντα προβλήματα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στις στρατιωτικές δαπάνες που έχει αυξήσει κατακόρυφα η Ελλάδα με κίνητρο την πραγματοποίηση των διεκδικήσεων της.

Οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο το 2021 που οι ΗΠΑ, η χώρα με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στον κόσμο, υστερούσαν σε σχέση με την Ελλάδα σε αναλογικό ποσοστό.

Ενώ οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ ήταν 3,52% σε σύγκριση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), η αναλογία των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας προς το ΑΕΠ ήταν 3,82%. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Οι αγορές όπλων από την Ελλάδα αναμένεται να κοστίσουν συνολικά 10 δισ. ευρώ, αλλά η ελληνική πλευρά  δεν αρκείται σε αυτές τις αγορές και προχωρά σε επιπλέον αγορές.

Για παράδειγμα, ο αριθμός των παραγγελιών για το μαχητικό αεροσκάφος Rafale έχει αυξηθεί σε 24. Εκτός από τις φρεγάτες, στην ατζέντα είναι και οι αγορές κορβετών. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι έχουν σταλεί αιτήματα για νέα επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα στις ΗΠΑ από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Ένα άλλο γνωστό γεγονός είναι ότι, η Ελλάδα ενδιαφέρεται επίσης πολύ για το μαχητικό αεροσκάφος F-35 Lightning II.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι η ασυνήθιστη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Ελλάδας, που ξεκίνησε το 2021, θα συνεχίσει να παραμένει σε αστρονομικά επίπεδα βραχυπρόθεσμα για πρόσθετες αγορές οπλικών συστημάτων”, αναφέρει το τουρκικό άρθρο μεταξύ άλλων.

Πρόκειται για ένα τουρκικής εμπνεύσεως αφήγημα, το οποίο ξεχνά όλως τυχαίως τα 600 ενεργά προγράμματα της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας, αξίας πολλών εκατοντάδων δις δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με πρόσχημα την πώληση αμυντικών προϊόντων, οι Τούρκοι  εξοπλίζουν σε πρωτόγνωρα επίπεδα τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, και στις Τρεις διαστάσεις, στεριά, αέρα και θάλασσα.

Άρματα μάχης ( ALTAY), αυτοκινούμενα πυροβόλα, πυραύλους εδάφους-εδάφους, drone, πολεμικά πλοία όλων των τύπων, υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη, αποτελούν το μενού της τουρκικής διοίκησης αμυντικών βιομηχανιών.

Παράλληλα πριν μερικούς μήνες, ο Τούρκος ειδικός Turan Oguz, αμυντικός αναλυτής και στρατιωτικός σύμβουλος του τουρκικού υπουργείου άμυνας, προειδοποιούσε την Αθήνα, με σενάρια κατάληψης ελληνικών νησιών από την Ταξιαρχία πεζοναυτών στην Μαγνησία της Μικράς Ασίας, με αφορμή άσκηση.

“Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, το σενάριο αυτή τη φορά είναι πιθανώς μια επακόλουθη απόβαση και κατάληψη ελληνικών νησιών και ελληνικών πολεμικών πλοίων ( από πεζοναύτες και την δύναμη SAT-SAS)" αναφέρει ο ίδιος.

Οι τουρκικές ασκήσεις 

Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες και τουρκικά αποκαλυφθέντα σχέδια, οι Τούρκοι προετοιμάζονται εδώ και χρόνια στο Αιγαίο, ακριβώς για τέτοιου τύπου σενάρια.

Η ετήσια άσκηση “Έφεσος” και γενικά όλες οι ασκήσεις των τουρκικών μονάδων πεζοναυτών και υποβρυχίων καταστροφών, ακολουθούν πιστά το σενάριο κατάληψης ελληνικών μικρονήσων, και βραχονησίδων σχεδόν πάντα.

Το αρχικό σχέδιο, όριζε την δημιουργία σκόπιμου προβλήματος μέσω στρατιωτικών ασκήσεων που θα πραγματοποιούνταν στο Αιγαίο Πέλαγος και θα έφερνε την Τουρκία σε σύγκρουση με την χώρα μας.

Το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο τύπου “ SUGA” απαριθμούσε τρεις υποενότητες - το προπαρασκευαστικό στάδιο, το στάδιο διαμόρφωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος και ένα τελικό στάδιο δράσης, με στόχο τη δημιουργία μικρών συγκρούσεων προκειμένου να κλιμακωθεί σταδιακά η ένταση, για να αναγκάσει την τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει περιορισμένη στρατιωτική κινητοποίηση σε ορισμένα τμήματα της Τουρκίας, κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου και της περιοχής του Μαρμαρά συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης.

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο κύμα δυσαρέσκειας και σφοδρών αντιδράσεων, το οποίο αποκρύπτουν  έως τώρα τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, ενώ σημερινή δημοσκόπηση αναφέρει ποσοστό της τάξεως του 65% από την ενωμένη τουρκική αντιπολίτευση έναντι 35% του συνασπισμού Ερντογάν-Μπαχτσελί.

Όποτε όμως οι Τούρκοι “φαγώνονταν” μεταξύ τους είχαμε πραξικοπήματα ή πολεμικά επεισόδια, τα οποία αναβάθμιζαν την δύναμη του στρατού στην γειτονική χώρα.

Αν οι Τούρκοι προσπαθήσουν να επιχειρήσουν οτιδήποτε στα νησιά μας, το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούν προ πολύ μεγάλης εκπλήξεως από τους άνδρες των ελληνικών δυνάμεων και τον λαό μας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...