Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη! Υπάρχει κόντρα μεταξύ Ακάρ- Ερντογάν για τον Βόσπορο-Τεράστιο εσωτερικό παιχνίδι εξουσίας

Ένα τεράστιο παιχνίδι εξουσίας εντός της κυβέρνησης Ερντογάν αποκαλύπτει ουσιαστικά Τούρκος αντιφρονών αξιωματικός ε.α. του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με το ψευδώνυμο Fatih Yurtsever.

Το ζήτημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι η σύμβαση του Μοντρέ και τα Στενά του Βοσπόρου, τα οποία ο Ερντογάν τα έχει βγάλει προς “διαπραγμάτευση” με την δύση.

Σύμφωνα με άρθρο μας, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέτρεψε την ιδέα της εισαγωγής νέων κανόνων για τη διέλευση και τη ναυσιπλοΐα πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.Αυτό ανέφερε η Wall Street Journal (WSJ), επικαλούμενη πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ένα άλλο σχέδιο που συζητήθηκε στην Ουάσιγκτον είναι η εισαγωγή νέων κανόνων για τη διέλευση και τη ναυσιπλοΐα πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα".

Ο Fatih Yurtsever, αναφέρει ότι ο Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε ναι μεν την πίστη της Άγκυρας στη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, μια από τις ιδρυτικές συνθήκες της σημερινής Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία περιορίζει την πρόσβαση των δυνάμεων των μη παράκτιων κρατών στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά ο Ερντογάν διαφωνεί ουσιαστικά.

«Πάντα υποστηρίζαμε ότι το καθεστώς του Μοντρέ είναι επωφελές για όλα τα μέρη», είχε δηλώσει ο Ακάρ σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στις 31 Ιανουαρίου προς τους ανώτατους αξιωματικούς του στρατού, προσθέτοντας, «δεν είναι ρεαλιστικό να εγκαταλείψουμε τη σύμβαση υπό τις παρούσες συνθήκες», είχε δηλώσει ο Ακάρ.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού άμυνας, υποδεικνύουν μια μετατόπιση από προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το άνοιγμα του Μοντρέ σε συζήτηση για την υποστήριξη στο σχέδιο Καναλιού της Κωνσταντινούπολης, που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος.

Ο Ερντογάν έχει ισχυριστεί ότι η διώρυγα θα ήταν  υπό την «πλήρη δικαιοδοσία της Τουρκίας», τονίζει ο Τούρκος απόστρατος αξιωματικός (κάτι που όμως δεν συμφωνεί ο Ακάρ, πρώην Α/ΓΕΕΔ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων γαλουχημένος με τα ιδεώδη του Κεμαλισμού).  

Η κόντρα Ερντογάν με τον Ακάρ έχει πολλές προεκτάσεις, διότι ο ίδιος είναι επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με τεράστια αποδοχή και πίστη εντός των Τούρκων   στρατιωτικών, ενώ είναι σαφές ότι έχει υποβαθμιστεί εδώ και κάποιο διάστημα σε σχέση με τον Ι.Καλίν για παράδειγμα, ή τον Σ.Σοιλού και αυτό κάτι μας δείχνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν λέγαμε συνεχίσει να κινείται ο Τούρκος πρόεδρος ως “ φορτηγό με σπασμένα φρένα”, ενώ η χώρα υποφέρει από τις 10 πληγές του Φαραώ, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, ακόμα και αυτό της απομάκρυνσης του Ερντογάν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βράδυ του πραξικοπήματος το 2016, τον Ερντογάν είχαν στηρίξει Τούρκοι στρατηγοί, μέσα στους οποίους και ο Ακάρ, αλλιώς ο “σουλτάνος” θα ήταν νεκρός στην Μαρμαρίδα όπου είχε μεταβεί.          

Ο Fatih Yurtsever, ρωτάει με σκεπτικισμό ότι “εάν λοιπόν το έργο του «τρελού» –όπως το αποκάλεσε ο Ερντογάν- καναλιού της Κωνσταντινούπολης γίνει λειτουργικό, τα πολεμικά πλοία που διέρχονται από το κανάλι θα υπόκεινται σε περιορισμούς της συνθήκης του Montreux;

"Από την άλλη πλευρά, το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε και αυτό μαζί με τις ΗΠΑ την γενικά ελεύθερη διέλευση, κάτι που προβληματίζει πλέον.

Ο Βόσπορος, η Θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια θεωρούνται ως ενιαία οδός ναυσιπλοΐας στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις λόγω της γενικής τους σύνδεσης μεταξύ της Μαύρης Θάαλασσας και του Αιγαίου.

Για κάθε μη παράκτιο κράτος που επιθυμεί να διατηρήσει επαρκές επίπεδο ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς περιορισμούς στην χωρητικότητα ή τη διάρκεια παραμονής στην Μαύρη Θάλασσα, η σύμβαση του Μοντρέ παραμένει εμπόδιο.

Αν και οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη της σύμβασης είχε την επιλογή να καταγγείλει τη σύμβαση από τις 9 Νοεμβρίου 1956, κανένα δεν έχει ακόμη κινήσει μια τέτοια διαδικασία. Επιπλέον, καθένα από τα συμβαλλόμενα κράτη μπορεί να προτείνει τροποποίηση μιας ή περισσότερων διατάξεων της σύμβασης κάθε πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από την έναρξη ισχύος της σύμβασης”, τονίζει ο ίδιος.

Τι θα πράξει λοιπόν ο Ερντογάν με την συνθήκη του Μοντρέ;

Θα την βγάλει στην γύρα για να λάβει όσα περισσότερα ανταλλάγματα μπορεί αγνοώντας την Ρωσία;

Όπως και να έχει, το παιχνίδι των Στενών του Βοσπόρου και η τύχη του Τούρκου προέδρου παίζονται σε μια ρωσική ρουλέτα εδώ και μεγάλο διάστημα, χωρίς να το έχει πάρει χαμπάρι κανένας μέχρι τώρα.    

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ