Οι Γερουσιαστές, Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Κάρολιν Μαλόνι με επιστολή προς το ΥΠΕΞ της χώρας, ζητούν να μπλοκαριστεί οποιαδήποτε πώληση αεροσκαφών F-16 VIPER στην Τουρκία.
Η οργανωμένη αυτή κίνηση υποστηρίζεται από την ελληνοαμερικανική ένωση HALC, το Αμερικανοεβραϊκό λόμπι, και από ενώσεις Αρμενίων, Ινδών και Κούρδων.
Υπάρχουν πληροφορίες, πως η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει καταρχήν θετικά την πώληση αυτών των μαχητικών στην Τουρκία, για να καλυφθεί την προπληρωμή μεγάλου ποσού που έχει δώσει η Άγκυρα σχετικά με την αγορά F-35, η οποία έχει “παγώσει” εδώ και χρόνια.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι περισσότεροι από 50 Αμερικανοί Γερουσιαστές καλούν εκ νέου την κυβέρνηση Μπάιντεν να διακόψει κάθε σκέψη για την πώληση F-16 VIPER στην Τουρκία.
Πρόκειται για μια δικομματική ομάδα από περισσότερους από 50 Αντιπροσώπους των ΗΠΑ, η οποία ενώθηκε με τις εκκλήσεις της αντιπροέδρου του Κογκρέσου των Αρμενίων, Frank Pallone (D-NJ) και του Ελληνομαερικανού Γερουσιαστή Γκας Μπιλιράκις, πιέζοντας τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, να εμποδίσουν την τελευταία γενιάς έκδοση αμερικανικού μαχητικού F-16 αλλά και κιτ αναβάθμισης, στο ολοένα και πιο εχθρικό καθεστώς του προέδρου της Τουρκίας Ρ.Ν. Ερντογάν.
Επιστολή Αρμενικής Επιτροπής Αμερικής:
«Σας προτρέπουμε σθεναρά να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας για νέα αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, και να λάβετε άμεση δράση για να λογοδοτήσει το καθεστώς Ερντογάν», αναφέρει η επιστολή του Κογκρέσου της 4ης Φεβρουαρίου προς τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη στον τουρκικό στρατό έως ότου ο Πρόεδρος Ερντογάν λάβει απτά βήματα για να διακόψει τις αποσταθεροποιητικές του ενέργειες και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Όλα δείχνουν ότι δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά του έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά τους εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων», καταλήγει η επιστολή.
Από τότε που εμφανίστηκαν πληροφορίες για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 VIPER και 80 κιτ εκσυγχρονισμού F-16 τον Οκτώβριο του 2021, πολλοί Γερουσιαστές του Κογκρέσου ζήτησαν αποσαφήνιση της θέσης του Λευκού Οίκου σχετικά με την πώληση, ενώ ανακοίνωσαν ισχυρές προσπάθειες να εμποδίσουν την όλη προσπάθεια.
Τον Νοέμβριο, περισσότερα από 40 μέλη της Βουλής Αντιπροσώπων των ΗΠΑ συνυπέγραψαν μια επιστολή σε συνεργασία με τον Κρις Πάπας, Μπιλιράκη και Καρολάιν Μαλόν, εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι μια τέτοια πώληση θα παραβίαζε τον νόμο CAATSA.
«Μοιραζόμαστε τον στόχο σας για μια Τουρκία που θα έχει το βλέμμα της στη Δύση, αλλά δεν θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν δεν λογοδοτήσει για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», υποστήριξαν οι Αμερικανοί Αντιπρόσωποι.
Τα μέλη της αμερικανικής Βουλής ζήτησαν «επίσημη κοινοποίηση οποιασδήποτε Τουρκικής Επιστολής Αίτησης (LOR), τις ιδιαιτερότητες ενός τέτοιου LOR, τη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με ένα τέτοιο LOR και απαντήσεις στις συγκεκριμένες αντιρρήσεις».
Μια ξεχωριστή επιστολή με επικεφαλής τη βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη και συνυπογράφηκε από 10 συναδέλφους της Βουλής τον περασμένο Οκτώβριο, προτρέποντας τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν να αρνηθούν το αίτημα της Τουρκίας.
«Όσο ο Πρόεδρος Ερντογάν προωθεί το επεκτατικό του σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, και η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των στενότερων συμμάχων μας στην περιοχή – Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, δεν θα πρέπει να κάνουμε δεκτό κανένα αίτημα της.
Σας προτρέπουμε να ενεργήσετε για το εθνικό μας συμφέρον και για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνούμενοι να ενισχύσετε το γηρασμένο οπλοστάσιο των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας, ενώ ανυπομονούμε να λάβουμε την απάντησή σας», αναφέρεται στην επιστολή Μαλλιωτάκη.
Ευτυχώς που υπάρχουν οι Ελληνοαμερικανοί Γερουσιαστές και γενικά ο ελληνισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος με τις συμμαχίες που έχει συμπράξει μπορεί και έχει την δυνατότητα, να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή δύναμη, αναπολώντας νεο-Οθωμανικά μεγαλεία και συμπεριφορές, διότι αν αναμέναμε από την ΕΕ, τότε θα ήμασταν κυριολεκτικά χαμένοι.