Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τα είπε όλα! Δεύτερους ρωσικούς S-400 ή γαλλικό SAMP-T; Τι θα γίνει με τα F-16-Τι πουλάνε στο Πακιστάν

Σε δυσχερή θέση φαίνεται ότι έχει περιέλθει η Τουρκία, καθώς από την μια μεριά επηρεάζονται οι σχέσεις της με τη Ρωσία από την κρίση  της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργεί το θέμα των S-400.

Ο επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir, απάντησε στις ερωτήσεις των μελών του Τύπου στη «Συνάντηση Αξιολόγησης 2021 και Στόχων 2022», που πραγματοποιήθηκε στο HAVELSAN.

Ο Ντεμίρ δήλωσε ότι οι δύο χώρες συζητούν για δύο συστήματα από την αρχή, αλλά ο λόγος για τον οποίο οι συνομιλίες για το δεύτερο σύστημα S-400 χρειάζονται πολύ χρόνο, είναι η μυστικοπάθεια της άλλης πλευράς και  γίνονται ελιγμοί και  διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστούν.

 Από την άλλη μεριά, υπάρχει η άρνηση μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου  στην πρόσφατη τουρκική πρόταση για αγορά 70 F-16 και αναβαθμίσεις των ήδη υπαρχόντων για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας τους.

 «Η έγκριση αυτής της πρότασης θα είναι σαν να ανταμείβουμε τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την μη τήρηση των συμμαχικών δεσμεύσεων και για τις σοβαρότατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός και εκτός συνόρων», αναφέρουν στην επιστολή τους τα μέλη.

Αντίθετα, ο Ντεμίρ, δείχνοντας να μην συμμερίζεται αυτήν την κατάσταση (αίτημα της Τουρκίας για F-16 Block 70), ανέφερε ότι τα νέα δίνουν θετικά μηνύματα, «αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η τελική έγκριση θα πάει στο συνέδριο, νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις προσδοκίες μας σε ισορροπία ανάλογα». 

Επισημαίνοντας ότι εργάζονται επίσης για τους κινδύνους σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Ντεμίρ είπε ότι υπάρχουν δραστηριότητες στη διαχείριση κινδύνων και για τις πρόσφατες εξελίξεις και γίνεται προσπάθεια  δημιουργίας εναλλακτικών πηγών, για  ένα γρήγορο βήμα το συντομότερο δυνατό.

Θέλοντας να καθησυχάσει τον κίνδυνο ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία θα βρεθεί σε δυσχερή θέση λόγω των γηρασμένων F-16, ανέφερε ότι οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των F16 τέθηκαν σε χρήση πολύ γρήγορα στην Τουρκία,  ότι το αίτημα προς τις ΗΠΑ εκτελέσθηκε με ταχύτητα, και ευελπιστεί να υπάρξει θετική ανταπόκριση.

«Μετά από αυτό, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που σχετίζονται με τον σχεδιασμό των αρχών της ανάγκης. Σε περίπτωση που ζητηθούν οι εναλλακτικές που παρουσιάζονται, η SSB μπορεί να προβεί σε κάθε είδους ενέργειες σχετικά με το έργο και να αναλάβει δράση», ανέφερε.

Παραβλέποντας το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35, και αναγνωρίζοντας ότι είχε κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη για την χώρα του, δήλωσε  «η Τουρκία δεν θα απομακρυνθεί μονομερώς στο θέμα των F-35», πιστεύοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Ο İsmail Demir δήλωσε, ότι ένας φιλόδοξος αλλά εφικτός στόχος τέθηκε από την TAI για το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης (MMU) και υπενθύμισε ότι οι εργασίες για αυτό το θέμα συνεχίζονται με πλήρη ταχύτητα.

Δεν έπεισε όμως με το κυριότερο πρόβλημα του κινητήρα του, αναφέροντας αόριστα, ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί  και θα το ανακοινώσει όταν έρθει η ώρα!

Επαναλαμβάνοντας το μεγάλο όραμα της Τουρκίας, ανέφερε ότι θα υπάρξουν έργα σε ορισμένα θέματα για τις τεχνολογίες του μέλλοντος,  έργα για μη επανδρωμένα συστήματα, ολοκληρωμένες πλατφόρμες ανθρώπινων μη επανδρωμένων συστημάτων, ροή δεδομένων, ανάλυση δεδομένων και υλικά και ηλεκτρονικά συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη, ημιαγωγούς και τσιπ, που εξαρτώνται από το εξωτερικό.

Δήλωσε επίσης, ότι ο αριθμός των χωρών που έχουν θέσει ανοιχτό εμπάργκο στην Τουρκία δεν είναι πολύ μεγάλος, αλλά ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν παραταθεί, ειδικά για τα εξαγόμενα προϊόντα.

Σημειώνοντας ότι πιστεύει ότι η αμυντική βιομηχανία θα βρίσκεται σε πολύ διαφορετικό σημείο σε 10 χρόνια, ο Ντεμίρ δήλωσε ότι τα νούμερα σε 10 χρόνια, θα είναι 10-20 φορές  από τα σημερινά.

Είναι κατανοητό, ότι πλησιάζοντας προς τις εκλογές γίνεται μια προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας και ιδιαίτερα της αμυντικής βιομηχανίας, αφού εκτός από την ολοκλήρωση των έργων που ξεκίνησαν στο παρελθόν, το 2022 θα είναι έτος κατά το οποίο θα παραδοθούν νέα συστήματα στις δυνάμεις ασφαλείας και θα ξεκινήσουν νέα έργα ανάλογα με τις ανάγκες.

Δηλώνοντας ότι φέτος θα υπάρξει εθνική συμμετοχή σε 8 διεθνείς εκθέσεις αμυντικής βιομηχανίας, ο Ντεμίρ δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν επαρχιακές συναντήσεις για να δουν το δυναμικό της αμυντικής βιομηχανίας της Ανατολίας και να δημιουργήσουν νέες επενδυτικές περιοχές.

Γαλλική αεράμυνα; 

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε γράψει παλιότερα πως παρακαλάει τον Μακρόν ο Ερντογάν για συμμετοχή στο πυραυλικό σύστημα SAMP-T. Σχετικά με το γαλλικό σύστημα αναφέρθηκε σήμερα ο Ντεμίρ δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το σύστημα αεράμυνας SAMP-T συνεχίζονται, ο Ντεμίρ είπε: "Εάν το άλλο μέρος συνεχίσει να δείχνει τις σοβαρές του προθέσεις σχετικά με τη συνέχιση αυτού του οδικού χάρτη, αυτό το ταξίδι θα συνεχιστεί, δεν θα κρατηθούμε εδώ. Η συνεργασία είναι πάντα ανοιχτή και στο τραπέζι, εξαρτάται από τη βούληση και την επιθυμία της άλλης πλευράς. Θα δούμε τις εξελίξεις". 

Στο Πακιστάν

Δηλώνοντας τέλος ότι οι Πακιστανοί υπουργοί έχουν σοβαρές επιθυμίες για την εξαγωγή του ελικοπτέρου Atak στο Πακιστάν, ο Ντεμίρ είπε, "Το θέμα εδώ δεν ανήκει στην πακιστανική πλευρά. Και πάλι, αυτή η κατάσταση είναι η επέκταση της διαδικασίας έγκρισης εξαγωγών, δεν υπάρχει απόρριψη. Αλλά η διαδικασία έχει πάρει πολύ χρόνο. Μπορούν να περιμένουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ακόμα κι αν αλλάξουν γνώμη αργότερα, ο κύριος λόγος πίσω από αυτό είναι στην πραγματικότητα η παρατεταμένη διαδικασία." 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ