Η ιστορία δυστυχώς δεν γράφεται με το αν και το τι θα γίνονταν εκείνη την μοιραία την νύκτα των Ιμίων το 1996 αν είχαν ληφθεί διαφορετικές αποφάσεις, αλλά με την ανάγνωση των γεγονότων στην ορθή τους διάσταση, καθώς και των διδαγμάτων από την κρίση αυτή, συνδέοντας με το τι συμβαίνει σήμερα, 2022, από την τουρκική ηγεσία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΌΣΜΟΣ, του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα, είχαμε εγκληματικά λάθη από την τότε κυβέρνηση Σημίτη, όπως βλέπουμε, “κυνηγούν” την ελληνική πλευρά εν έτει 2022, διότι η κρίση των Ιμίων δεν τελείωσε εκείνο το μοιραίο βράδυ με την θυσία των Τριών παλικαριών, αλλά συνεχίζεται και σήμερα.
Πως μπορεί να γίνεται όμως αυτό;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κ.Χαρδαβέλλα, πριν μερικά χρόνια (λεπτό 07:24), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσίασε αποχαρακτηρισμένα έγραφα εκείνης της βραδιάς μεταξύ της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Εκεί αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση Σημίτη είχε προτείνει μέσω του ΥΠΕΞ Θ.Πάγκαλου ως μέτρο της αποκλιμάκωσης της κρίσης, “ οικονομικά μέτρα και την σκέψη της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών κατά μήκος των τουρκικών ακτών, ως αντάλλαγμα για υπαναχώρηση των τουρκικών δυνάμεων, τα οποία είναι καλοδεχούμενα”.
Τελικά θα μάθουμε ως ελληνισμός τι είχε συμφωνηθεί εκείνη την σκοτεινή περίοδο, επίσημα από την χώρα μας, και για το οποίο ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης ανέφερε το περίφημο “ Ευχαριστώ τους Αμερικανούς” στην βουλή, το οποίο μας κυνηγά και σήμερα εν έτει 2022;
Οι Τούρκοι απαιτούν σήμερα με περίσσεια Νεο-Οθωμανική αλαζονεία την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών “πρώτης γραμμής”, με δηλώσεις ολόκληρης της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και τις αντιπολίτευσης, εντείνοντας την ρητορική τους, η οποία συνοδεύεται και με πράξεις.
Την ίδια στιγμή εφαρμόζουν σχέδιο υπερπτήσεων με UAV και UCAV πάνω από τα νησιά μας, με σαφή και ξεκάθαρο προσανατολισμό την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τα νησιά μας, πράγμα που δεν γίνεται δεκτό από την χώρα μας.
Θα λέγαμε όμως ότι όποια κρίση θα επιχειρούσαν σήμερα οι Τούρκοι θα είχε ως σαφή στόχο αυτό ακριβώς το διακύβευμα, ενώ η περιβόητη “ Γαλάζια Πατρίδα”, “κατασκευάστηκε” για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Σε σημερινό άρθρο μεγάλης τουρκικής εφημερίδας, ο Τούρκος Πλοίαρχος ε.α. Bora Serdar, με θητεία στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, αναφέρει ότι “η κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την απόβαση Τούρκων κομάντος στην Δυτική Ίμια στις 31 Ιανουαρίου 1996 και κατέβασμα της ελληνικής σημαίας, απέκτησε διεθνή διάσταση με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, έχοντας ως αποτέλεσμα την αποφασιστική νίκη της τουρκικής πλευράς ως αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής επιχείρησης με υψηλό κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης”.
Ακολουθώντας και ο ίδιος το αφήγημα του Τούρκου υπουργού άμυνας Χ.Ακάρ τόνισε ότι "η Ελλάδα μεγάλωσε 5 φορές μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας της το 1830. Μετά από 166 χρόνια, η πολιτική της Ελλάδας για τα Ίμια ήταν στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση του δόγματος της “Μεγάλης Ιδέας”, την οποία ήθελε να εφαρμόσει για αιώνες.
Τα Ίμια ήταν δύο βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν μεταβιβάστηκε στην Ελλάδα με συνθήκες (EGAYDAAK), και η Ελλάδα προσπάθησε να το κάνει με τα γεγονότα του 1996”.
Αυτό μας προειδοποιεί ότι η κρίση των Ιμίων δεν τελείωσε δυστυχώς εκείνο το βράδυ για την Τουρκία, η οποία θα επιχειρήσει πιθανότατα να κάνει πράξη την υπόσχεση της κυβέρνησης Σημίτη, για αποστρατικοποίηση των νησιών μας, πιθανόν με νέα ακόμα μεγαλύτερη κρίση σε χρόνο και τόπο που θα διαλέξει η Άγκυρα.
Αν έχουμε μία νέα παρόμοια ή άλλου τύπου κρίση, τότε το κομβικό σημείο δεν θα είναι το τι οπλικά συστήματα διαθέτουμε, αλλά το αν είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε σε πραγματικό χρόνο με όλη τους την ισχύ, τίποτε άλλο.