"Αλλάζει υπουργικό συμβούλιο στο AKP! Ο Ερντογάν διέγραψε αυτόν τον υπουργό"
Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου Ερντογανικού ΜΜΕ το οποίο αναφέρει τα εξής:
"Η κυβέρνηση του AK Party προετοιμάζεται για ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φέρεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου θα αναγκαστεί να παραιτηθεί.
Η κυβέρνηση του AK Party αναλαμβάνει δράση για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν πολλά ζητήματα όπως η Halkbank και οι S-400. Στο ΑΚΡ Κόμμα, που προετοιμάζεται για ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, φέρεται να διαγράφεται ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου. Αναφέρεται ότι ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν θα αντικαταστήσει τον Τσαβούσογλου, ο οποίος φέρεται να αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αρθρογράφου της Birgin, İbrahim Varlı, η νέα διαδικασία «ανοίγματος» που ξεκίνησε η Τουρκία με την Αίγυπτο, την Αρμενία, τις αραβικές χώρες του Κόλπου όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Σαουδική Αραβία, συνεχίζεται με μεγάλη ταχύτητα σύμφωνα με την νέες κατευθύνσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει μια νέα σελίδα.
Ο İbrahim Varlı λέει, "Το πώς θα ανοίξει αυτή η σελίδα θα διαμορφωθεί από τα βήματα που θα κάνει το καθεστώς Ερντογάν στο Σαράι. Φαίνεται ότι το καθεστώς, που έπρεπε να αλλάξει τη στάση του στην εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να κόψει τον ΥΠΕΞ για να κάνει μια νέα αρχή."
Υπενθυμίζουμε ότι όπως αναφέραμε σε προγενέστερο άρθρο μας, υπήρξε κόντρα Ερντογάν-Τσαβούσογλου στα τέλη Οκτωβρίου 2021, με αφορμή τις απειλές του Τούρκου Προέδρου για απέλαση δέκα δυτικών πρέσβεων που ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά
Τότε ο Τσαβούσογλου είχε κάνει λόγο για παραίτησή του σε περίπτωση υλοποίησης της παραπάνω απειλής από τον Ερντογάν
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Ο Ερντογάν προκειμένου να υλοποιήσει την μεταστροφή του κατά 180 μοίρες στην εξωτερική του πολιτική και να επαναπροσεγγίσει τις ΗΠΑ αλλά και τις άλλες αραβικές χώρες, θυσιάζει δίκην Ιφιγένειας τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου.
Όλα αυτά τα κάνει ο Ερντογάν, αφού διαπιστώνει ότι η οικονομία της χώρας του πάει από το κακό στο χειρότερο, με το ζήτημα της Halkbank να είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που αν οι ΗΠΑ την ενεργοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας θα διαλυθεί, ότι η αεροπορία του θα διαθέτει γερασμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 λόγω της σθεναρής στάσης των ΗΠΑ στο θέμα των S-400, την ώρα που η διένεξη ΝΑΤΟ-ΗΠΑ με την Ρωσία για την Ουκρανία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη χώρα του
Το χρονικό κενό της επόμενης πενταετίας που θα παρουσιάζει η Τουρκία σε αντιαεροπορικά συστήματα και μαχητικά αεροσκάφη θα είναι πολύ σημαντικό για την μη ευόδωση των σχεδιασμών του σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, εάν συνέχιζε το βιολί του ο Ερντογάν, αντιπαρατιθέμενος με ΗΠΑ-ΕΕ.
Οι ΗΠΑ από την άλλη γνωρίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα επανεκλεγεί, του παρέχουν ένα είδος εγγύησης των όσων θα ακολουθήσουν για τον ίδιο μετά την ήττα του, με την προϋπόθεση ότι αυτός θα επαναφέρει την Τουρκία στο "δυτικό στρατόπεδο"
Αυτό συμφέρει την Ουάσιγκτον η οποία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να έχει να αντιμετωπίσει περιφερειακά προβλήματα με την Τουρκία, αφού αυτά που έχει ήδη με Κίνα και Ρωσία της φτάνουν και της περισσεύουν.
Σε αυτό κατατείνει άλλωστε και εν μέρη η κίνηση καλής θελήσεως των ΗΠΑ προς την Τουρκία, με θύμα τον αγωγό East-Med του οποίου την κατασκευή δεν στηρίζουν πλέον.
Λέμε εν μέρει γιατί η κατασκευή του East-Med θα σήμαινε μερική ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της ΕΕ που θα είχε τα δικά της κοιτάσματα και τον δικό της αγωγό, κάτι το οποίο δεν συμφέρει τις ΗΠΑ οι οποίες έχουν κάθε οικονομικό λόγο για τον εφοδιασμό της ΕΕ με υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω πλοίων από την Αίγυπτο πρός τα λιμάνια της ΕΕ, όπως είναι η Αλεξανδρούπολη
Παράλληλα οι ΗΠΑ με την σιωπηρή αποδοχή τους , αλλά στην ουσία πατρονάρυσμά τους για ενεργειακή στήριξη του Λιβάνου μέσω της διαδρομής φυσικού αερίου Ισραήλ-Αιγύπτου-Ιορδανίας και από εκεί με την μετατροπή του σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετυχαίνουν να περιθωριοιποιήσουν την Ιρανική Χεζμπολάχ που λειτουργεί ως κράτος εν κράτη στο Λίβανο, ο οποίος ευελπιστούν ότι θα τα "βρεί" με το Ισραήλ τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά με την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους
Τέλος μια Τουρκία που θα τα έχει βρεί με τα Αραβικά κράτη θα είναι ωφέλιμη για τις ΗΠΑ σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν, κάτι το οποίο υποβόσκει έντονα.