Η Τουρκία προτρέπει κατά των «προκλητικών πράξεων» πριν από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας
Η εμφανιζόμενη ως "ειρηνοποιός".. Τουρκία !
Διαπιστώνεται για μη ακόμη φορά ότι το θράσος της Άγκυρας είναι απύθμενο , αφού ο ΥΠΑΜ της Ακάρ, προσπαθεί να εμφανίσει τη χώρα του ως υπέρμαχο της ειρήνης!!!!
Ποιά είναι η υπέρμαχος της ειρήνης; Μα "φυσικά" η Τουρκία, η οποία αιματοκύλισε το Β. Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τους Αρμένιους και απειλεί να κάνει το ίδιο με Ελλάδα και Κύπρο
Ωστόσο άλλο είναι το δαικύβευμα για τους Τούρκους και οι στόχοι τους πίσω από προτροπή για ειρηνική επίλυση των διαφορών στο θέμα της Ουκρανίας όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Συγκεκριμένα το Σάββατο ο Τούρκος ΥΠΑΜ μίλησε για « αποφυγή προκλητικών ενεργειών» εν όψει των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών την επόμενη εβδομάδα, με σκοπό να κατευναστούν οι εντάσεις ύστερα από τη μεγάλη στρατιωτική συγκέντρωση δυνάμεων της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα.
Το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος η Τουρκία, έχει προειδοποιήσει για πραγματικούς κινδύνους αναφορικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία αφού η Μόσχα συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα.
Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί και Ρώσοι διπλωμάτες θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη Γενεύη, αφού η Μόσχα κατέθεσε έναν κατάλογο απαιτήσεων προς την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια, η Ρωσία θα συναντηθεί την Τετάρτη και με τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, η πρώτη τέτοια συνάντηση από τον Ιούλιο του 2019.
Τα "ευχολόγια" Ακάρ;
«Ελπίζουμε ότι οι εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, θα επιλυθούν με ειρηνικά μέσα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
«Ας μην αυξήσουμε τις εντάσεις, ας αποφύγουμε προκλητικές ενέργειες ή πράξεις που μπορούν να θεωρηθούν προκλητικές», είπε ο Ακάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην Άγκυρα, ο οποίος συνεχίζοντας ανέφερε:
«Γι’ αυτό λέμε επανειλημμένα στους συνομιλητές μας ότι είναι πολύ σημαντικό να ενεργούμε με προσοχή».
Επικριτική ως προς τη Δύση η Τουρκία
Ο Τούρκος υπουργός επέκρινε επίσης αυτό που αποκάλεσε ότι ήταν ένα «ανοιχτό ή κρυφό» εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα, λέγοντας:
«Η αποδυνάμωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σημαίνει αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ»
Είναι γνωστό ότι ο Καναδάς εμπόδισε τις εξαγωγές στρατιωτικών όπλων στην Τουρκία τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αφού μια έρευνα διαπίστωσε ότι η καναδική τεχνολογία drone που εξήχθη στην Τουρκία είχε χρησιμοποιηθεί από το Αζερμπαϊτζάν σε συγκρούσεις με την Αρμενία.
Πριν από αυτό το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπληξαν την υπηρεσία στρατιωτικών προμηθειών της Τουρκίας με κυρώσεις για την αμφιλεγόμενη αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400
Ο ρόλος που θέλει να αναλάβει η Τουρκία στο Καζακστάν
Ο Ακάρ είπε επίσης ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις αρχές στο Καζακστάν, μετά τις διαδηλώσεις στην πρώην σοβιετική χώρα για την αύξηση των τιμών των καυσίμων που οδήγησαν σε εκτεταμένη βία.
Η Τουρκία έχει επιδιώξει στενότερους δεσμούς με τουρκόφωνα κράτη της Κεντρικής Ασίας όπως το Καζακστάν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη στους Καζάχους αδελφούς και αδελφές μας, εάν λάβουμε αίτημα». είπε ο Ακάρ.
«Το Καζακστάν είναι ένας σημαντικός σύμμαχός μας. Πρέπει να υπάρξει ειρήνη και τάξη το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev έχει ήδη ζητήσει βοήθεια από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μια στρατιωτική συμμαχία πρώην σοβιετικών κρατών με επικεφαλής τη Ρωσία.
Δεν είναι σαφές πόσα στρατεύματα αποστέλλονται στη χώρα, αφού η στρατιωτική δύναμη περιλαμβάνει μονάδες από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Τατζικιστάν και την Κιργιζία , αν και τα μέσα ενημέρωσης στη Μόσχα ανέφεραν ότι η ρωσική δύναμη αναμένεται να είναι περίπου 5.000 στρατιώτες.
Τι επιδιώκει η Άγκυρα;
Πίσω από τα ευχολόγια περί ειρήνης του Τούρκου ΥΠΑΜ Ακάρ κρύβονται και επιδιώκονται από τους Τούρκους τα εξής:
H 'Αγκυρα φοβάται ότι σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής Ρωσίας-Ουκρανίας, ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ οφείλει να σταθεί αλληλέγγυα στη Συμμαχία και τις αποφάσεις της
Με αυτόν τον τρόπο όμως λόγω γεωγραφικής θέσης θα βρεθεί στο "μάτι του κυκλώνα", κάτι το οποίο δεν θέλει, αφού είναι για αυτήν "μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα", και εξηγώ
Αν υποστηρίξει ως οφείλει το ΝΑΤΟ και τις αποφάσεις του θα έρθει σε ρήξη με τον φίλο της Πούτιν. Από την άλλη αν δεν στηρίξει το ΝΑΤΟ, θα γνωρίσει το μένος των ΗΠΑ και της Δύσης και πιθανότατα θα θέσει τον εαυτό της εκτός συμμαχίας
Προ αυτών των πιθανών όσο και δυσάρεστων προοπτικών "βγαίνει μπροστά" ο ΥΠΑΜ Ακάρ, να κλαφτεί για το υποτιθέμενο αδύναμο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων λόγω του ιδιότυπου εμπάργκο των ΗΠΑ και της Δύσης
Βέβαια ο ίδιος αυτοαναιρείται, αφού μόλις χθές εμφάνιζε τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ως πανίσχυρες.
Τελικά ας αποφασίσει να μας πεί ο ίδιος τί είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του. Ισχυρές ή ανίσχυρες;
Γατ'ι όμως κάνει αυτές τις δηλώσεις ο Ακάρ;
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ προσπαθεί να προϊδεάσει τη Δύση εκβιάζοντας την ουσιαστικά, ότι η Τουρκία πρέπει να "βγεί" άμεσα από το Καναδικό εμπάργκο αναφορικά με τα drone της, αλλά και από το Αμερικανικό για τα F-35, προκειμένου να ισχυροποιηθεί, έτσι ώστε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στη Ρωσία, ως μέλος του ΝΑΤΟ
Αλλιώς, αν δηλαδή δεν βοηθηθεί στρατιωτικά άμεσα από ΗΠΑ-Καναδά , τότε όντας αδύναμη στρατιωτικά, όπως ισχυρίζεται ο Ακάρ, θα τηρήσει ουδετερότητα έναντι ΝΑΤΟ-Ρωσίας, έχοντας αυτό ως άλλοθι
Τέλος "πετάει" ο Ακάρ και το θέμα του Καζακστάν, προκειμένου να φανεί ότι η Τουρκία θέλει να περιορίσει και εκεί τη ρωσική επιρροή πρός όφελος της Δύσης, αν και στην πραγματικότητα θέλει να αυξήσει μέσω του Οργανισμού Τουρκικών κρατών το δικό της αποτύπωμα στον Καύκασο