Απειλές και παραληρηματικές δηλώσεις επιφύλαξε πάλι για την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, μετά τις πρωινές κατηγορίες για «παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Ελλάδα», επιμένοντας στο αφήγημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών, ενώ καταλόγισε ευθαρσώς στην χώρα μας πως, όπως είπε, «προσποιείται ότι είναι χώρα – θύμα, μεταμφιεσμένη σε πρόβατο».
Η Ελλάδα «δεν πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμούς και να πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή» να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να μας δοκιμάσουν με κανέναν τρόπο και δεν πρέπει να μπουν σε τέτοια περιπέτεια. Ελπίζω να μην κάνουν τέτοιο λάθος».
«Με την Ελλάδα έχουμε κάποια προβλήματα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο. Θέλουμε να τα επιλύσουμε με ειρηνικό τρόπο και με διάλογο», είπε.
Αναφερόμενος στο Καστελόριζο, σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα νησί 10 τετρ. χιλιομέτρων, απέχει 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, ενώ 1.950 μέτρα από την Τουρκία. Για το νησί αυτό διεκδικεί θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.μ. Στην Ακαδημία μας η κανονική κολύμβηση είναι 2.000 μέτρα. Χρησιμοποιήσαμε αυτή την έκφραση για να δείξουμε πόσο κοντινή είναι η απόσταση. Εκφράσαμε μια πραγματικότητα».
«Αν αυξήσετε τα χωρικά σας ύδατα σε 12 μίλια, αυτό σημαίνει ότι εμείς για να μπούμε στα διεθνή ύδατα πρέπει να ζητήσουμε άδεια;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ο λύκος ακόμη και αν είναι βασιλιάς στα πρόβατα, δεν κάνει τέτοια κατανομή». «Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το έκανες 6 μιλιά, δόξασε την κατάσταση σου και παρέμεινε εκεί», είπε, σημειώνοντας: «Εμείς αυτό που λέμε είναι να υπάρχει ειρήνη και ηρεμία, σε αυτές τις συνθήκες και οι δυο πλευρές και ο ελληνικός λαός και ο τουρκικός λαός να επωφεληθούν τα πλούτη και να ζήσουν με ευδαιμονία».
«Αυτό τον λάθος υπολογισμό τον έκαναν και άλλοι δηλώνοντας “μετά την 15η Ιουλίου αυτός ο στρατός δεν μπορεί να κάνει τίποτα”. Όμως αυτός ο στρατός ένα μήνα μετά πραγματοποίησε την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη και μετά από μάχες σώμα με σώμα, νίκησε το ISIS. Άρα να μην μας δοκιμάζουν σε αυτό το θέμα και να μην μπουν σε τέτοια περιπέτεια. Ελπίζω να μην κάνουν ένα τέτοιο λάθος», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις αρχές του Καζακστάν
Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει τις αρχές του Καζακστάν, που είναι αντιμέτωπες με διαδηλώσεις κατά της τιμής του αερίου οι οποίες εκτραχύνθηκαν σε φονικά επεισόδια, όπως δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.
Η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Καζακστάν, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
«Το Καζακστάν είναι ένας από τους σημαντικούς μας εταίρους. Και χρειάζεται ειρήνη και τάξη το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ακάρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα.
«Μυστικό εμπάργκο κατά της Τουρκίας»
Ο Ακάρ καταφέρθηκε επίσης εναντίον του «μυστικού» εμπάργκο, όπως το χαρακτήρισε, στην πώληση όπλων στην Τουρκία από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες.
«Η αποδυνάμωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σημαίνει αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.
Ο Καναδάς μπλόκαρε τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία τον Απρίλιο του 2021 αφού ανακάλυψε ότι η τεχνολογία για drone που πουλούσε στην Άγκυρα χρησιμοποιήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο εναντίον της Αρμενίας.
Το 2020 οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα αγόρασε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.