Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ή τώρα ή ποτέ! Οι Τούρκοι φοβούνται επέκταση των χωρικών υδάτων μας στα 12νμ και προειδοποιούν για μη αποδοχή τετελεσμένων στο Αιγαίο

Σε τουρκικά ΜΜΕ υπάρχει διάχυτη η αίσθηση, ότι η Ελλάδα μπορεί να επιχειρήσει επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο στα 12νμ στο προσεχές μέλλον, επισημαίνοντας παράλληλα την αντιμετώπιση που θα έχει μια τέτοια ενέργεια.

Ας δούμε την οπτική της Άγκυρας για το υπόψιν θέμα όπως αυτή αποκρυσταλώνεται σε τουρκικό άρθρο, το οποίο αναφέρει τα εξής: 

"Η Ελλάδα εξοπλίζεται επιθετικά τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να προσθέσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 στον κατάλογο των μαχητικών Rafale, των φρεγατών Belharra και των κορβετών της. Το 2021, η Αθήνα δαπάνησε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε στρατιωτικό εξοπλισμό, πενταπλασιάζοντας τις δαπάνες της σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Μέχρι το επόμενο έτος, οι Έλληνες θα επταπλασιάσουν εκ νέου τον στρατιωτικό τους προϋπολογισμό.

Η στάση της Ελλάδας

Προφανώς, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αγοράσει νέα αεροπλάνα και πολεμικά πλοία αντανακλά την πρόθεσή της να αντιστρέψει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει αλλάξει υπέρ της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, οι Έλληνες έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, θεωρούν την Ελλάδα «νέο φωτεινό σημείο» στην Ευρώπη.

Η Αθήνα ενίσχυσε τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, σε βάρος της Ρωσίας και της Κίνας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο του αυξανόμενου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ελλάδα, η Journal σημείωσε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε εγκρίνει ένα δικομματικό νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού και την προσθήκη ενός άλλου επιπέδου υποστήριξης ασφαλείας της Ουάσιγκτον στους Έλληνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, η εφημερίδα υπογράμμισε ότι η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη έχει γίνει σημαντική για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απογοήτευση της Τουρκίας

Περιττό να πούμε ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να είναι χαρούμενη για τις υπερβολικές δαπάνες του γείτονά της σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ας θυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Ελλάδα στο σύνολό της έχει γίνει «μια αμερικανική βάση», ενώ τόσο  ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο  και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβαν τη δέσμευση της χώρας τους να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο πρόσφατα, ο Ακάρ επέκρινε το «εξοπλιστικό σόου» της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε ότι η Αθήνα στρατιωτικοποιεί ορισμένα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, λέγοντας:

«Προσπαθούν να κυριαρχήσουν έναντι της Τουρκίας εξοπλίζοντας τους εαυτούς τους εν μέσω ενθάρρυνσης και προκλήσεων από ορισμένα έθνη. Είναι μια άσκοπη προσπάθεια. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες συμμαχίες παρά το γεγονός ότι είναι μέρος του ΝΑΤΟ. Έχουμε υπογραμμίσει ότι όλες αυτές οι συνεργασίες είναι τεχνητές».

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα για «την τέταρτη συνάντηση στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και τόνισε ότι η Τουρκία θέλει «οι λαοί και των δύο χωρών να ζήσουν τη ζωή τους, με ασφάλεια και ευημερία, αξιοποιώντας τα τα πλούτη της περιοχής».

 

https://www.youtube.com/watch?v=4YXyVRC03Yo

Η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 νμ;

Να γιατί τα ανέφερα όλα αυτά.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση της Αθήνας ανέφερε συχνά την αύξηση των θαλάσσιων ορίων της κατά 12 ναυτικά μίλια (19,3 χιλιόμετρα) στο Αιγαίο Πέλαγος, βασιζόμενη στις νέες συνεργασίες της. Ο Έλληνας  Πρωθυπουργός Μητσοτάκης  είπε στις αρχές του 2020 ότι η απόφαση της κυβέρνησής του να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος ήταν «ένα μήνυμα και για τα ανατολικά μας σύνορα».

Την περασμένη εβδομάδα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πετρόφ, ο Έλληνας ηγέτης υποστήριξε ότι η Τουρκία έπρεπε «να τερματίσει τις προκλητικές πράξεις της, συμπεριλαμβανομένης της υπάρχουσας απειλής «casus belli» προκειμένοθ να επιτευχθεί  εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών».

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η ίδια ιδέα, που αρχικά προώθησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «επίδειξη θάρρους» για την Αθήνα.

Με άλλα λόγια, προειδοποιούν ότι οι Έλληνες θα μπορούσαν μονομερώς να αυξήσουν τα θαλάσσια σύνορά τους στο Αιγαίο Πέλαγος κατά 12 μίλια, κάτι που θα βασίζεται καθαρά σε μια εσφαλμένη εκτίμηση της ισχύος τους υπό το πρίσμα των νέων συνεργασιών τους με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ και την κράτη του Κόλπου.

Αυτή η απόφαση όχι μόνο θα παραβίαζε τη διαδικασία ομαλοποίησης αλλά θα οδηγούσε επίσης σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Εξ ου και οι αμφιβολίες μας για το ότι η Αθήνα  έχει εμπλακεί σε μια τέτοια ξέφρενη εξοπλιστική πορεία  αυτή τη στιγμή.

Η Άγκυρα μπορεί να ευνοεί τον διάλογο, αλλά δεν θα κάνει τα στραβά μάτια σε ένα τετελεσμένο γεγονός.

Αυτοί οι άνθρωποι στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που μιλούν για το ότι η Ελλάδα γίνεται «εναλλακτική» προς την Τουρκία, δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το  νόημα από τη μεταβαλλόμενη ισορροπία δυνάμεων σε όλο τον κόσμο ή να εκτιμήσουν πόσο χρειάζονται και οι δύο πλευρές μακροπρόθεσμα.

Σε έναν κόσμο εντεινόμενου ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων, η Τουρκία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει σημαντικούς ρόλους σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Καλά θα έκανε η Αθήνα να λάβει υπόψη τις φιλικές προειδοποιήσεις της Άγκυρας."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε τα εξής:

Στην Τουρκία έχουν αντιληφθεί ότι η χρονική συγκυρία  είναι εξόχως συμφέρουσα για την Ελλάδα προκειμένου να προβεί στην  επέκταση των χωρικών της υδάτων από 6 σε 12 νμ στο Αιγαίο, εφαρμόζοντας το Δίκαιο της θάλασσας.

Οι συμμαχίες της Ελλάδας σε συγκερασμό με την Διεθνή απομόνωση της Τουρκίας, μας δίνουν ένα πολύ σοβαρό κίνητρο για να προβούμε σε αυτή την ενέργεια το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εκείνο που πρέπει να ακολουθήσουμε στην παρούσα φάση είναι  μια στάση αναμονής προκειμένου οι  εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία να διαμορφωθούν έτσι ώστε ο Ερντογάν να "πέσει σαν ώριμο φρούτο".

Αυτό είναι  απαραίτητη προϋπόθεση, αφού εάν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση από εμάς , θα είναι βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν προκειμένου να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες γύρω του εναντίον μας και να αναβάλλει τις εκλογές αφού θα κηρύξει την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πολεμικών επιχειρήσεων με την Ελλάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=6svrbU2AqRA

Ο τουρκικός λεονταρισμός, τέλος, του τουρκικού άρθρου ότι "Η Άγκυρα μπορεί να ευνοεί τον διάλογο, αλλά δεν θα κάνει τα στραβά μάτια σε ένα τετελεσμένο γεγονός. Καλά θα έκανε η Αθήνα να λάβει υπόψη τις φιλικές προειδοποιήσεις της Άγκυρας", είναι πλέον σαθρός και στερείται υπόβαθρου, αφού αυτοαναιρείται από τον ίδιο τον αρθρογράφο στη συνέχεια όταν αναφέρει ότι "τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που μιλούν για το ότι η Ελλάδα γίνεται «εναλλακτική» προς την Τουρκία, δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το νόημα από τη μεταβαλλόμενη ισορροπία δυνάμεων σε όλο τον κόσμο ή να εκτιμήσουν πόσο χρειάζονται και οι δύο πλευρές μακροπρόθεσμα.

Κοινώς η Δύση χρειάζεται όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία, μας λέει ο Τούρκος αρθρογράφος, μέσα στην αγωνιώδη του προσπάθεια να μας πείσει να μην επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα σε 12 νμ στο Αιγαίο.

Το πλήρωμα του χρόνου φθάνει σε λίγο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ