Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αεράμυνα απ΄το σπίτι σου κι ας είν' και μπαλωμένη! Η Τουρκία βασίζεται σε εγχώρια πυραυλικά συστήματα

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών του τελευταίου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος μεσαίου βεληνεκούς HISAR O+, σύμφωνα με  την  Daily Sabah.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής  Ακσαράι στις 24 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, κατά τις οποίες το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος HISAR O + κατέρριψε επιτυχώς εναέριο στόχο

https://www.youtube.com/watch?v=Xr3gos08xFM

«Το εθνικό μας πυραυλικό σύστημα αεράμυνας έπληξε τον στόχο υψηλής ταχύτητας σε μεγάλο ύψος στην τελευταία δοκιμή αποδοχής πριν εισέλθει στο οπλοστάσιό μας », ανέφερε σε tweet ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας.

https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1475042954859491334?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1475042954859491334%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedefensepost.com%2F2021%2F12%2F28%2Fturkey-hisar-o-test%2F

Οι δυνατότητες του  αντιαεροπορικού συστήματος HISAR O+

Το HİSAR O + είναι μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος μικρής εμβέλειας HISAR-O.

Το HİSAR O + μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως 25 χιλιομέτρων και υψόμετρο έως 20 χιλιομέτρων.

Η σειριακή παραγωγή αυτού του συγκροτήματος ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Ismail Demir.

«Η συμφωνία μαζικής παραγωγής του HISAR-O + έχει υπογραφεί από την Προεδρία μας με την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ της ASELSAN-Roketsan. Οι παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν έως το 2024», δήλωσε ο Ντεμίρ στις 19 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Το συγκρότημα HİSAR O + αποτελείται από όχημα Διοίκησης, ραντάρ, τρεις εκτοξευτές των έξι βλημάτων ο καθένας, όχημα με σταθμό οπτικής και θερμικής απεικόνισης και όχημα λήψης δεδομένων από αεροσκάφη AWACS.

https://youtu.be/NKoO7LoHQcU

Αυτός ο αριθμός εξειδικευμένων οχημάτων στο συγκρότημα οφείλεται στο ότι ο πύραυλος HISAR O+ δεν διαθέτει ενεργή κεφαλή ραντάρ για αυτοστόχευση.

Αντίθετα, χρησιμοποιείται ο ανιχνευτής πυραύλων υπερύθρων, ο οποίος  επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς να ακτινοβολείτε ο στόχος, με αποτέλεσμα  αυτό να  αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του 

Η υπέρυθρη στόχευση που χρησιμοποιεί το τουρκικό σύστημα αεράμυνας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Ένα από τα μειονεκτήματα του IR HMS είναι ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης ο πύραυλος δεν υποδεικνύει ότι παρακολουθεί τον στόχο, καθώς δεν διαθέτει στόχευση ραντάρ. Ωστόσο, το πλεονέκτημα των πυραύλων με τέτοια στόχευση είναι ότι είναι πολύ κατάλληλοι για γρήγορες επιθέσεις σε κινούμενους εναέριους στόχους.

Το σύστημα έχει αμυντική ικανότητα 360 μοιρών και μπορεί ταυτόχρονα να εμπλέξει τουλάχιστον εννέα διαφορετικούς στόχους. Είναι επίσης αποτελεσματικό ενάντια σε μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους αέρος-εδάφους και drones.

Το HISAR O+  έχει την ικανότητα να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να αναγνωρίζει στόχους και να εκτελεί αυτόνομα λειτουργίες εντολής και ελέγχου πυρός.

Ανάπτυξη  αντιαεροπορικών πυραύλων της Τουρκίας

Τον Μάιο, η Τουρκία δοκίμασε το HISAR A+ της. Αυτό το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας είναι ικανό να προστατεύει στρατιωτικές βάσεις, λιμάνια, εγκαταστάσεις και στρατεύματα από εναέριες απειλές.

Η χώρα είναι πλέον εξοπλισμένη με δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος της οικογένειας HISAR: το μεσαίου βεληνεκούς HISAR O+ και το  μικρού βεληνεκούς HISAR A+ ικανό να πλήξει στόχους έως και 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια).

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία έκανε επίσης δοκιμαστική εκτόξευση του συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας SIPER μεγάλου υψόμετρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία κινείται στην δημιουργία της  δικής της αντιαεροπορικής  άμυνας

Με την ανάπτυξη συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, η Τουρκία πλησιάζει όλο και περισσότερο στην απόκτηση ενός συστήματος αεράμυνας που θα μπορούσε να προκύψει ως εναλλακτική λύση στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 και Patriot των ΗΠΑ.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τέσσερα τάγματα του συστήματος αεράμυνας S-400 το 2017, μια συμφωνία που οδήγησε σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η χώρα απέτυχε επίσης να προμηθευτεί πυραύλους Patriot αμερικανικής κατασκευής μετά από πολλές προσπάθειες.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι κατά τη διάρκεια των μαχών στη Λιβύη, η τουρκική πλευρά είχε αποφασίσει να αναπτύξει τα αντιαεροπορικά της συστήματα Hissar A + στη Λιβύη, προστατεύοντας έτσι τουρκικές στρατιωτικές βάσεις, εξοπλισμό και στρατιώτες εκεί.

Ωστόσο  η Άγκυρα δεν φαίνεται να υιοθέτησε τη λύση Hissar A + , αφού οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν την ανάπτυξη ενός άλλου τουρκικού συστήματος αεράμυνας, του Korkut στη Λιβύη

HISAR A+, HISAR O+,SIPER

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΑΜ τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς  αντίστοιχα, HISAR A+ και HISAR O+ ,έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία και αναμένεται να ακολουθήσει η δοκιμή του αντιαεροπορικού συστήματος SIPER το οποίο θα προκύψει ως εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

Το σύστημα, το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, αναφέρεται ότι εξαλείφει όλες τις απειλές που εμφανίζονται στον αέρα με τον πιο αξιόπιστο τρόπο, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και την τήρηση των εξαγγελθέντων χρονοδιαγραμμάτων από τους Τούρκους, θα ήταν τουλάχιστον επισφαλής για να μην πω σίγουρα λάθος.

https://youtu.be/W5ZKt9Yf6mQ

Οι βασικοί  λόγοι που συνηγορούν προς τούτο είναι δύο.

Ο πρώτος είναι η κάκιστη τουρκική οικονομία που οδηγεί την χώρα προς την καταστροφή, με συνέπεια να μην υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι χρηματοδότησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας.

Ο δεύτερος  είναι η ρευστή και πολωμένη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές ή ακόμη και σε ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν.

Τυχόν αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας, θα σημάνει και προσπάθεια προσέγγισης της νέας τουρκικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και ΕΕ σε κάποιο βαθμό καλύτερο τουλάχιστον από αυτόν του Ερντογάν σήμερα, γεγονός που μπορεί να έχει τη δυναμική εξοπλιστικού επαναπροσδιορισμού της Τουρκίας.

Σε όποια των περιπτώσεων η δημιουργία μελλοντικά ενός ενιαίου αντιαεροπορικού συστήματος σε χαμηλό, μέσο και μεγάλο υψόμετρο με τους εγχώριους τουρκικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους HISAR A+, HISAR O+, και SIPER αντίστοιχα είναι κάτι πολύ φιλόδοξο από τους Τούρκους αλλά και ταυτόχρονα κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Η απόσυρση των ρωσικών S-400 δεν εκτιμούμε ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων ότι θα πραγματοποιηθεί την προσεχή τριετία. Τουναντίον "παίζει" σημαντικά η απόκτηση και νέου Συντάγματος S-400 , σύμφωνα με τον Πεσκώφ αλλά και Τούρκους αξιωματούχους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ