Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Καταρ-αμένη συμφωνία! 36 Rafale δώρο στην… Τουρκία! Θα επιχειρούν και κατά της Ελλάδας

Επικίνδυνη αποδεικνύεται τελικά για την Ελλάδα, η συμφωνία της Τουρκίας με το Κατάρ, για την παρουσία 36 μαχητικών αεροσκαφών του (rafale και mirage) με πρόβλεψη να συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Τελικά αποδεικνύεται ότι η διμερής αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με το Κατάρ, για την παρουσία σε τουρκικές αεροπορικές βάσεις μαχητικών αεροσκαφών του (πρόκειται για rafale και mirage), προβλέπει ότι αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν και σε πολεμικές επιχειρήσεις στο πλευρό της Τουρκίας.

Οι αρχηγοί των δύο επιτελείων

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών, οι στρατηγοί Yaşar Güler και Ganim bin Şahin el Ganim, στις 2 Μαρτίου 2021, και στηρίζεται στη συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες στις 23 Μαΐου 2007 για «Στρατιωτική συνεργασία στους τομείς της Εκπαίδευσης, καθώς και της Τεχνικής και Επιστημονικής Συνεργασίας».

https://www.youtube.com/watch?v=wjbzPhPriXA

Σύμφωνα με όσα γράφει η τουρκική εφημερίδα cumhuriyet, μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ έρχονται στην Τουρκία.

Με τη διεθνή συμφωνία που έγινε δεκτή από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής, εγκρίθηκε 36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 στρατιωτικοί που ανήκουν στο Κατάρ να σταθμεύουν μόνιμα στην Τουρκία.

«Επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο και εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας-Κατάρ βάσει της οποίας ιδρύθηκε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ και η Τουρκία θα δέχεται την ανάπτυξη έως και 36 πολεμικών αεροσκαφών του Κατάρ και 250 στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία!», γράφει η cumhuriyet.

Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι τα υπερσύγχρονα μαχητικά του Κατάρ (διαθέτει από F-15, μέχρι Rafale F.3 και Eurofighter), θα είναι πλήρως εξοπλισμένα για επιχειρήσεις «κατά των κοινών εχθρών» αν απαιτηθεί (εδώ θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον έγκριση των νομοθετικών σωμάτων των δύο χωρών)! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, οι πιλότοι του Κατάρ θα εκπαιδεύονται για κοινές επιχειρήσεις και θα εκτελούν κοινές αποστολές με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις!

Σε άλλη άρθρο της συμφωνίας, ουσιαστικά το Κατάρ μετατρέπεται σε μία τεράστια τουρκική στρατιωτική βάση, με την αραβική χώρα να διαθέτει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όλες τις διευκολύνσεις που απαιτούνται στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που θα αναπτύσσονται στο κράτος του Κόλπου!

https://www.youtube.com/watch?v=-B_vIfOFVUc

Εάν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στη Βουλή, αυτό το προσωπικό και τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να προετοιμαστούν για να συμμετέχουν σε πόλεμο που θα ξεσπάσει στα σύνορα της Τουρκίας.

Διευκολύνσεις

Με τη διμερή συμφωνία που έγινε αποδεκτή στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, 36 αεροσκάφη και 250 στρατιωτικοί που ανήκουν στο Κατάρ, μπορούν να αναπτυχθούν στους χώρους που καθορίζονται από το Γενικό Επιτελείο.

Με την ίδια συμφωνία, τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ θα μπορούν να πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο και τα τουρκικά αεροδρόμια θα ανοίξουν στα αεροπλάνα του Κατάρ.

Θα εκχωρηθεί ξεχωριστός αριθμός πτήσης σε αυτά τα αεροσκάφη και θα διασφαλιστεί, ότι θα μπορούν να ξεχωρίζουν από τα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Με βάση τη συμφωνία, όλες οι δραστηριότητες των στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ θα υπόκεινται στην προέγκριση του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.

Αυτά τα αεροσκάφη και το στρατιωτικό προσωπικό του Κατάρ, θα μπορούν να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις για την προετοιμασία του πολέμου εντός των συνόρων της Τουρκίας. Για τον σκοπό αυτό, οι πτήσεις θα συντονίζονται από τον διοικητή της αεροπορικής βάσης όπου θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα διατεθεί γραφείο εργασίας

Σύμφωνα με όσα γράφει ο Hüseyin Şimşek από την εφημερίδα Birgün, η οποία πρώτη αποκάλυψε το θέμα, το Κατάρ θα πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα του στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η Τουρκία θα μπορεί να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, επικίνδυνα εμπορεύματα, πυρομαχικά και το στρατιωτικό της προσωπικό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με αεροπλάνα του Κατάρ.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Τουρκία θα διαθέσει επίσης ένα γραφείο εργασίας για το στρατιωτικό προσωπικό του Κατάρ.

Εγκαταστάσεις όπως χώροι γραφείων εργασίας, υπόστεγα, χώροι στάθμευσης αεροσκαφών, εγκαταστάσεις συντήρησης, εξοπλισμός, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό θα παρέχονται δωρεάν στο στρατιωτικό προσωπικό του Κατάρ.

Ενστάσεις από την αντιπολίτευση

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ανήκουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής, είπαν ότι τα όρια της συμφωνίας δεν είναι ξεκάθαρα.

Ο Utku Çakırözer του CHP, ο οποίος προειδοποίησε ότι για να ισχύσει μια διμερής συμφωνία μπορεί να απαιτείται ψήφισμα από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, είπε:

«Το πώς θα συμβάλει η τουρκική πολεμική αεροπορία στην εκπαίδευση των πιλότων του Κατάρ δεν είναι καλά κατανοητό. Το Κατάρ διαθέτει γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη και ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά αεροσκάφη».

«Για τον λόγο αυτόν, δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό για τι είδους εκπαίδευση θα πρόκειται. Όπως γνωρίζετε, το Κατάρ είναι μια χώρα που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή λόγω των πολιτικών που ακολουθεί».

«Φυσικά, το γεγονός ότι οι σχέσεις μας είναι καλές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι για την Τουρκία. Η είσοδος 36 αεροσκαφών και 250 στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ίσως ένα θέμα που απαιτεί επίλυση με νομοθετική ρύθμιση».

«Θα πρέπει να το συζητήσουμε και νομικά, ίσως στη Βουλή, γιατί κατά κάποιο τρόπο θα έρθουν οι ένοπλες δυνάμεις μια ξένης χώρας στην πατρίδα μας», είπε.

Ήδη η Τουρκία έχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση, με δύναμη μιας Ταξιαρχίας να εδρεύει στο πάμπλουτο αραβικό κράτος.

https://www.youtube.com/watch?v=RDX6eVZBH0s

Ένα πρώτο πρόβλημα για την Ελλάδα, είναι ότι η Τουρκία «θα μάθει καλά» τα Rafale, όπως είχε μάθει τα Mirage 2000 στην δεκαετία του '90 σε κοινές ασκήσεις με την αιγυπτιακή Αεροπορία τότε. 

Επίσης ο στόλος μεταφορικών αεροσκαφών του Κατάρ, τίθεται στην διάθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για μεταφορά σε όλο τον κόσμο! Από τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στην Λιβύη και την Σομαλία, μέχρι την Συρία, το Αζερμπαϊτζάν, φυσικά το Κατάρ κλπ.

O στόλος αυτός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και 8 αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών C-17!

Το Κατάρ αγοράζει, επίσης, μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αρμάτων μάχης Altay κλπ. 

Η Τουρκία εγγυάται την εθνική ασφάλεια του Κατάρ και αυτομάτως καθίσταται ρυθμιστικός παράγων και εγγυήτρια δύναμη στην περιοχή του Κόλπου.

Και όλα αυτά έρχονται, μετά την κολοσσιαία συμφωνία οικονομικής στήριξης της Τουρκίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με άμεση καταβολή 10 δισ. ευρώ σε ταμείο οικονομικής συνεργασίας και επιπλέον 10 δισ. ευρώ σε άλλες επενδύσεις με τις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι Κατάρ και ΗΑΕ μέχρι χθες ήταν εχθροί. Και σήμερα δεν είναι φίλοι, απλά έχει εκτονωθεί η κρίση του 2016. Αλλά και οι δύο στηρίζουν πλέον «με νύχια και με δόντια» την Τουρκία...

Προσωπική μου άποψη είναι, ότι η συμφωνία αποτελεί μια ενέργεια απόλυτα εχθρική η οποία στρέφεται εναντίον της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ινδίας, δεδομένου ότι οι αεροπορικές δυνάμεις και των δύο αυτών χωρών είναι χρήστες των Mirage 2000-5Mk.2/3 και Rafale.

Κατά συνέπεια είναι αυτονόητο το ότι τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και η ινδική και η αιγυπτιακή, θα πρέπει να αντιδράσουν σφόδρα σε διπλωματικό επίπεδο, με σκοπό φυσικά την άμεση ματαίωση της συμφωνίας.

Το ίδιο ισχύει και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και για την γαλλική πλευρά. Η οποία έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει όχι μόνο διπλωματικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μία τέτοια καταστροφική για το κύρος και την αξιοπιστία της Γαλλίας, εξέλιξη.

Γιατί όμως θα είναι καταστροφική; Το μικρό αραβικό κράτος είναι παραδοσιακός πελάτης της Γαλλίας σε αμυντικά συστήματα και όπλα, αλλά φαίνεται ότι αποφάσισε να παίξει στα ζάρια, τη μακρόχρονη σχέση συνεργασίας που έχει με τη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα.

https://www.youtube.com/watch?v=YujcJAYr7q4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ