Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Βαθιά & ακλόνητη σχέση! Γαλλία-Ελλάδα-Αίγυπτος-Κύπρος ενωμένες κατά της επιθετικής Τουρκίας

Ολοκληρώθηκε η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Δένδια, Κύπρου Χριστοδουλίδη, Αιγύπτου  Σούκρι, Γαλλίας Λε Ντριάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την κοινή συνέντευξη τύπου

Το  κοινό ανακοινωθέν έχει ως ακολούθως:

1. Σε συνέχεια της πρώτης μας συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Κάιρο, και των αποτελεσμάτων και του τελικού ανακοινωθέντος, εμείς, οι ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας συναντηθήκαμε στην Αθήνα στις 19 Νοεμβρίου 2021, για να συζητήσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, υπό το φως των πολύπλευρων προκλήσεων που επηρεάζουν την σταθερότητα την ασφάλεια και την ειρήνη

2. Αναφερθήκαμε στις άριστες σχέσεις μεταξύ των  κρατών μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και τονίσαμε τη στρατηγική φύση της σχέσης μας, η οποία θέτει τα γερά θεμέλια για ενισχυμένη συνεργασία σε πολλούς τομείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3. Οι απόψεις μας συνέκλιναν σε σχέση με την αντιμετώπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας και συζητήσαμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την επίτευξη των κοινών μας στόχων στους διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της πανδημίας  του Covid-19 και η μετανάστευση.

https://www.youtube.com/watch?v=-1BY0u-9rkA

4. Συμπερασματικά, επιβεβαιώσαμε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, και στη συνολική οικονομική ανάπτυξη που όλοι φιλοδοξούμε, σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πολυμερές πλαίσιο.

 

https://twitter.com/NikosDendias/status/1461693169230360576https://twitter.com/NikosDendias/status/1461687164815777799

 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι σχηματοποιείται πλέον εμβαθυμένη  η σύμπραξη των 4 χωρών ενάντια στις τουρκικές αυθαιρεσίες και την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στην Α. Μεσόγειο, με ρητές αναφορές  για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.

Το θέμα είναι πέραν των κοινών ανακοινωθέντων και επισημάνσεων  των συγκεκριμένων χωρών υπέρ της ειρήνης , σταθερότητας και ασφάλειας, πως αυτό θα επηρεάσει τις μελλοντικές κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Για την ώρα πάντως και παρά τα πολυμερή "συμμαχικά σχήματα " στα οποία μετέχει η χώρα μας στην Α. Μεσόγειο, και τα ανακοινωθέντα από όλες τις φίλες χώρες περί ειρήνης , ασφάλειας και καταδίκης των τουρκικών προκλητικών κινήσεων,  ο Ερντογάν δεν  δείχνει να πτοείται.

https://www.youtube.com/watch?v=0-lQ8zE-o84

Για του λόγου το αληθές πρόσφατα η Τουρκία απέκτησε ένα νέο υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο. 

Το νέο εξόχως σημαντικό στοιχείο που "εισάγει" η αγορά του εν λόγω πλοίου από την Τουρκία, είναι το πολύ μεγάλο βάθος στο οποίο έχει τη δυνατότητα θαλάσσιας γεώτρησης που φθάνει τα 3665 μέτρα, καθιστώντας πλέον την Άγκυρα ικανή να "τρυπήσει" στην Ανατολική Μεσόγειο, ουσιαστικά και όχι τύποις. 

Διαφαίνεται λοιπόν  ότι ο Ερντογάν  "τραβάει στο θέμα της εξόρυξης στη ΝΑ Μεσόγειο", ενισχύοντας κατακόρυφα την άποψη ότι οι Τούρκοι τους επόμενους μήνες είναι αποφασισμένοι  να "τρυπήσουν" εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ωστόσο το νέο που δείχνει η κίνηση του Ερντογάν αγοράζοντας ένα υπερσύγχρονο πλοίο με δυνατότητες ενέργειας σε τόσο μεγάλο θαλάσσιο βάθος,  είναι ότι οι Τούρκοι δεν θα προβούν στην παραπάνω ενέργεια απλά ως αντίδραση στις προαναγγελθείσες γεωτρήσεις πετρελαϊκών κολοσσών όπως οι  Exon Mobil-Total-Eni για λογαριασμό της Κυπριακής Κυβέρνησης, προκειμένου να περιχαρακώσουν απλά τα  "δικαιώματα  τους στην παράνομη  ΑΟΖ τους", αλλά το "πάνε  όντως για εκμετάλλευση φυσικού αερίου".

Δηλαδή  οι Τούρκοι θέλουν να οδηγηθούμε τους επόμενους μήνες σε μια εικόνα όπου  στη ΝΑ Μεσόγειο και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σε απόσταση μόλις  λίγων ναυτικών μιλίων, να συνυπάρχουν συμμαχικά γεωτρύπανα και το νέο τουρκικό γεωτρύπανο.

Το ερώτημα που ζητάει απάντηση  είναι τι θα κάνει η χώρα μας,  αν η Τουρκία στείλει το γεωτρύπανο ανατολικά της Ρόδου και μεταξύ αυτής και του Καστελόριζου σε απόσταση μεγαλύτερη των 6νμ από τις ακτές των νησιών μας, ή και πέραν των 6νμ νοτίως  ή βορείως της Κρήτης;

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα με τη Συμφωνία της με την Αίγυπτο προέβη σε μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών, δυτικότερα  και όχι  ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού που ουσιαστικά τέμνει νοερά τη Ρόδο στο ύψος της Λίνδου.

Επιπλέον, Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν οριοθετήσει μεταξύ τους τις ΑΟΖ τους, κάτι το οποίο σύμφωνα με το χάρτη της Σεβίλης θα έλυνε όλα τα προβλήματα , θεωρητικά όμως αφού ο Τούρκος απειλεί συνεχώς.

Η Ελλάδα από πλευράς συμμαχιών "πατάει όντως  πολύ γερά στα πόδια της",  χάρη στις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία, ΗΑΕ, την εξόχως σημαντική συμφωνία για υποθαλάσσιο καλώδιο διασύνδεσης Αιγύπτου-Κρήτης για παροχή ρεύματος και τις εξαιρετικές σχέσεις με  Ισραήλ, Ιταλία, Σ.Αραβία, Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής.

Θα πρέπει ωστόσο οι σχέσεις αυτές να μετουσιωθούν στην πράξη, με τη δημιουργία TASK-FORCE ΝΑ Μεσογείου με έδρα την Κρήτη από τις παραπάνω χώρες.

Η εν λόγω TASK-FORCE θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα  και να διαθέτει  Διοίκηση-Επιτελείο -αεροπορικές-ναυτικές και ειδικές δυνάμεις, καθώς επίσης και Κανόνες Εμπλοκής.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπει χαλινάρι στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία αργά μεν σταθερά δε συνεχίζεται παρά τις όποιες κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν μόνο μια γλώσσα καταλαβαίνει, αυτή της στρατιωτικής ισχύος και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα

Το βλέπουμε άλλωστε στη Συρία πρόσφατα, όπου παρά τους κομπασμούς του για άμεση επίθεση κατά του στρατού του Άσαντ και των Κούρδων του YPG, μη έχοντας τη συναίνεση Ρωσίας και ΗΠΑ, την ανέβαλε επ'αόριστο, συμπεριφερόμενη έτσι η Τουρκία ως χώρα "φόρου υποτελής" προς τις δύο υπερδυνάμεις και όχι ως μεγάλη δύναμη που μας τη σερβίρει το τουρκικό καθεστώς και ο τουρκικός τύπος.

https://www.youtube.com/watch?v=-nHU-1i7A0E

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ