Ελληνοτουρκικά

"Κόκκινο ποτάμι"! Η κοινωνική επανάσταση ξεκίνησε - Στους δρόμους οι Τούρκοι κατά του Ερντογάν

«Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα»: Οι  Τούρκοι εργαζόμενοι  βγαίνουν στους δρόμους στη Σμύρνη, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τους και την εξαθλίωση που βιώνουν.

Συγκεκριμένα χιλιάδες εργαζόμενοι  μέλη της εργατικής συνομοσπονδίας DİSK, βγήκαν στους δρόμους ζητώντας ισότητα στο εισόδημα και τη φορολογία. Κάλεσμα για μονοήμερη απεργία ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της DİSK Aegean Sarı.

Μετά από κάλεσμα της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DİSK), χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους στην επαρχία Σμύρνης χθες 18 Νοεμβρίου, για να διαμαρτυρηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Konak Cumhuriyet και φώναξαν τα συνθήματα, «Δουλειά, ψωμί, ελευθερία», «Προϋπολογισμός για τον εργάτη, όχι για το παλάτι», «Η ενότητα των εργαζομένων θα νικήσει την πρωτεύουσα», «Παραίτηση κυβέρνησης», «Θέλουμε ανθρώπινο μισθό».

Η διαμαρτυρία των εργαζομένων ήρθε εν μέσω των συνεχιζόμενων συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2022 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού και ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό για το έτος 2022.

Τη δήλωση προς  τον  τουρκικό Τύπο διάβασε ο Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της DİSK Αιγαίου Memiş Sarı εκ μέρους των εργαζομένων. Ο Σάρι είπε:

«Δεν ξέρουμε ποιες αυξήσεις τιμών θα γίνουν αύριο, δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα ​​με τους μισθούς μας να γίνονται όλο και πιο πενιχροί ή πώς θα βγάλουμε τον  χειμώνα"

"Κάθε πρωί, ξυπνάμε για μια μέρα με βαθύτερη φτώχεια και αυξανόμενη ανεργία. Καθώς τα χρήματά μας γίνονται καθημερινά λιγότερα, η εργασία μας γίνεται για εμάς άχρηστη."

Ο Memiş Sarı του DİSK επέκρινε επίσης το μεγάλο χάσμα μεταξύ των επίσημων ποσοστών πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat) και του πληθωρισμού που βιώνουν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή:

"Όλοι οι εργάτες είναι περίεργοι για το σε ποια αγορά ψωνίζει το TurkStat. Δεν υπάρχει μια τέτοια αγορά, ένα τέτοιο παζάρι ή ένα τέτοιο εμπορικό κέντρο στο νομό».

https://www.youtube.com/watch?v=0-lQ8zE-o84

Κάλεσμα σε γενική απεργία για τον κατώτατο μισθό

Εκφράζοντας το αίτημα των εργαζομένων για δικαιοσύνη στο εισόδημα και τη φορολογία, ο Σαρί είπε εν συντομία: «Εμείς λέμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά, δεν μπορούμε να βρούμε στέγη και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα» .Θα πρέπει να σταθούμε πλάι με ώμο. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την άδικη τάξη όπου οι εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους με υψηλότερο συντελεστή από τα αφεντικά τους.

«Με τους προϋπολογισμούς που βγάζει η κυβέρνηση  παίρνουν τα χρήματα από τους φτωχούς και τα  δίνουν στους πλούσιους. Γίνονται τόσο απερίσκεπτοι που μεταφέρουν ακόμη και τα χρήματα από το Ταμείο Ανεργίας στους εργοδότες».

Υπενθυμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2022 συζητείται ακόμη στη Βουλή και ο κατώτατος μισθός θα καθοριστεί τον Δεκέμβριο, ο Σαρί απηύθυνε έκκληση σε όλα τα συνδικάτα: "Μην σιωπήσετε μπροστά στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαμαρτυρία Ιατρικού Συλλόγου για τον προϋπολογισμό του 2022

Παράλληλα και ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος  (ΤΤΒ) διαμαρτύρεται για τον προϋπολογισμό του 2022 του Υπουργείου Υγείας, αναφέροντας σε δήλωσή του:

 «Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να διαθέσει αρκετό προϋπολογισμό σε πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά-ερευνητικά νοσοκομεία, κέντρα οικογενειακής υγείας και προληπτική ιατρική, όχι στα αφεντικά των νοσοκομείων της πόλης και σε εταιρείες ».

Ανακοινώνοντας τις απόψεις και τα αιτήματά του για τον προϋπολογισμό σε εννέα σημεία, το TTB είπε:

«Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας έχει οριστεί μόνο στο 6,6% , περίπου 116 δισεκατομμύρια TRY του γενικού προϋπολογισμού του 2022. Στην πραγματικότητα, αυτό το ποσοστό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πάνω από το 10% του γενικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τις συνθήκες της πανδημίας του νέου κοροναϊού (COVID-19).

Το TTB έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι το μερίδιο των υπηρεσιών θεραπείας είναι 74,5 δισεκατομμύρια TRY 64% , ενώ η χρηματοδότηση που διατίθεται για την προληπτική ιατρική είναι μόνο 38,7 δισεκατομμύρια TRY  είναι 33% , λέγοντας: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα κρούσματα μπορούν να τερματιστούν μόνο στο πρωτοβάθμιο επίπεδο».

https://www.youtube.com/watch?v=-nHU-1i7A0E

«Η μερίδα του λέοντος στα νοσοκομεία της πόλης/εταιρειών»

Το TTB επέκρινε ότι η «μερίδα του λέοντος» στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας έχει διατεθεί και πάλι στα νοσοκομεία της πόλης/εταιρειών με την ονομασία «προμήθεια υπηρεσιών» και «τέλος χρήσης επένδυσης».

Ως εκ τούτου, το TTB απαρίθμησε τις επικρίσεις του ως εξής:

Το γεγονός ότι έχουν διατεθεί πόροι σε μια χούφτα αφεντικά αντί για πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι ένας ακόμη δείκτης της κατάρρευσης του συστήματος υγείας.

Το γεγονός ότι τα μακροχρόνια εκπαιδευτικά-ερευνητικά νοσοκομεία που δέχονται χιλιάδες δύσκολα περιστατικά και λειτουργούν με οικονομικό τρόπο δεν διαθέτουν αρκετούς πόρους στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας δείχνει ότι οι πόροι χρησιμοποιούνται άνισα.

Δεν υπάρχει επαρκής ρύθμιση για τη βελτίωση των κτιρίων των οικογενειακών κέντρων υγείας και του ιατρικού εξοπλισμού στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Υπό αυτή την έννοια, το Υπουργείο Υγείας  προφανώς κωφεύει στα αιτήματα των εργαζομένων στα οικογενειακά κέντρα υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας, που έγινε χάρη στους φόρους που εισπράττονται από τους εργάτες, μεταφέρεται σε μια χούφτα καπιταλιστών. Το μερίδιο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας δεν υπερβαίνει το ένα τέταρτο.

Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, πριν από το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού στην Υγεία, το ποσοστό των δαπανών προσωπικού, που ήταν 70% το 2003, έπεσε στο 33%. 

Το TTB έχει επίσης απαριθμήσει τα αιτήματά του σχετικά με τον προϋπολογισμό:

Για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, των οποίων ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα του Προγράμματος Μετασχηματισμού στην Υγεία και της επιδημίας, επιπλέον χρήματα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Θα πρέπει να δοθεί ένας ενιαίος και επαρκής μισθός που είναι πάνω από το όριο της φτώχειας. 

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να διαθέσει αρκετό προϋπολογισμό σε πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά-ερευνητικά νοσοκομεία, κέντρα οικογενειακής υγείας και προληπτικής ιατρικής, όχι στα αφεντικά των νοσοκομείων της πόλης/εταιρείας.

https://www.youtube.com/watch?v=-g_UbDa3j-o

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Έχουμε γράψει σε πολλά άρθρα μας ότι επίκειται  κοινωνική έκρηξη στην Τουρκία που θα αποκαθηλώσει το καθεστώς Ερντογάν πολύ νωρίτερα από τις εκλογές του 2023

Φαίνεται πως βρισκόμαστε πλέον στην αρχή αυτής της έκρηξης, η οποία αναμένεται να αλλάξει τα πάντα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ερντογάν και Μπαχτσελί ζώντας μάλλον σε παράλληλο σύμπαν , ονειρεύονται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δαπανώντας τεράστια ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα, στρατιωτικές ασκήσεις και επιχειρήσεις σε Συρία, Β. Ιράκ, Λιβύη.

Αυτά τα ποσά τα στερείται ο μέσος Τούρκος πολίτης από την καθημερινότητα του, στη υγεία, την υγειονομική περίθαλψη και στην ποιότητα ζωής του, αφού για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια το βιοτικό επίπεδο στην Τουρκία είναι τόσο χαμηλό.

Δημοσκόπηση Avrasya: Σοκ για Ερντογάν και ΑΚΡ

 

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Avrasya το Νοέμβριο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ξεπέρασε το κυβερνών ΑΚΡ για πρώτη φορά, και χωρίς την κατανομή των ψήφων των αναποφάσιστων.
Ενώ ο Ερντογάν χάνει έναντι όλων των άλλων πιθανών υποψηφίων.

  • Το 62,3% των ερωτηθέντων βιώνουν μια σοβαρή οικονομική κρίση.
  • Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
  • Το ποσοστό όσων δεν πιστεύουν ότι υπάρχει οικονομική κρίση ήταν 3,2%.

Πιστεύετε ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να δώσει τέλος στην οικονομική κρίση;
Το 64% δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν μπορεί να δώσει τέλος στην οικονομική κρίση.

Ποιος πιστεύετε ότι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση;

  • Ταγίπ Ερντογάν: 77,1
  • AKP: 70.2
  • Λαϊκή Συμμαχία: 67.2
  • Ντεβλέτ Μπαχτσελί: 65,8
  • Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης - ΜΗΡ: 63,1
  • Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 24.2
  • CHP: 20.1
  • Συμμαχία του Έθνους: 15.1
  • Μεράλ Ακσενέρ: 14
  • Καλό Κόμμα - IYI Party: 11

Πιστεύετε ότι ο Ερντογάν διαχειρίζεται καλά ή άσχημα την οικονομία;

  • Άσχημα: 74,6 (62% τον προηγούμενο μήνα)
  • Καλά: 16.9

Πιστεύετε ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα από τον πρόεδρο Ερντογάν;

  • Όχι: 75,9
  • Ναι: 5.2

 

Ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα ή χειρότερα την οικονομία από τον Ερντογάν;

ΑΛΙ ΜΠΑΜΠΑΤΑΝ

Καλύτερα: 65.1

Χειρότερα: 34.1

ΚΕΜΑΛ ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ

Καλύτερα: 63,5

Χειρότερα: 36,5

ΜΕΡΑΛ ΑΚΣΕΝΕΡ

Καλύτερα: 62.7

Χειρότερα: 37.3

ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Καλύτερα: 58,9

Χειρότερα: 41.1

Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στην οικονομία εάν το ΑΚΡ και ο Ερντογάν χάσουν στις εκλογές και αντ' αυτού εκλεγούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ένας πρόεδρος της αντιπολίτευσης;

  • Η οικονομία θα βελτιωθεί: 54
  • Η οικονομία θα χειροτερεύσει: 26,8
  • Η οικονομική κατάσταση δεν θα αλλάξει: 12.1
  • Δεν ξέρω: 7.1

Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές;
Ναι: 64.3

Όχι: 25.9

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ποιο από τα κόμματα θα ψηφίζατε;

(Χωρίς κατανομή αναποφάσιστων)

  • CHP: 25,6
  • AKP: 24.2
  • IYI Party: 10.1
  • HDP: 8,8
  • ΜΗΡ: 6.2
  • DEVA: 5
  • GELECEK: 2.2
  • SAADET: 1
  • Άλλα: 2
  • Αναποφάσιστοι/Καμία ψήφος: 14.9

 

Μετά την κατανομή των αναποφάσιστων

  • CHP 30.1
  • Κόμμα AKΡ: 28.4
  • IYI Party: 11.9
  • HDP: 10,3
  • MHP: 7,3
  • DEVA: 5,9
  • GELECEK: 2.6
  • SAADET: 1.2
  • Άλλα: 2.3

Αν οι προεδρικές εκλογές γίνονταν αυτή την Κυριακή, θα κέρδιζε ο Ταγίπ Ερντογάν;
Όχι: 51,3

Ναι: 32,8

Δεν ξέρω: 13.3

Θα ψηφίζατε τον Ερντογάν αν ήταν ξανά υποψήφιος πρόεδρος;

Όχι: 52.1

Ναι: 30,5

Εξαρτάται από άλλους υποψηφίους: 17.4

Ποιον θα ψηφίζατε εάν ένα από τα παρακάτω ονόματα γίνει υποψήφιο ή προκριθεί στον δεύτερο γύρο εναντίον του Ερντογάν;

(Χωρίς τους αναποφάσιστους)

ΕΚΡΕΜ ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ:

Ναι: 49,5

Όχι: 33.6

Αναποφάσιστοι: 16,9

ΜΑΝΣΟΥΡ ΓΙΑΒΑΣ:

Ναι: 49,2

Όχι: 32.8

Αναποφάσιστοι: 18

ΚΕΜΑΛ ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ:

Ναι: 47,9

Όχι: 34.1

Αναποφάσιστοι: 18

ΑΛΙ ΜΠΑΜΠΑΤΑΝ:

Ναι: 42,9

Όχι: 33,5

Αναποφάσιστοι: 23.6

 

https://www.youtube.com/watch?v=Zm-KR3fYEuY

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ