Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αναλυτή για την Μέση Ανατολή στην εφημερίδα Jerusalem Post, S. Frantzman, έχουμε πλέον την εμφάνιση μιας συμμαχίας που εκτείνεται από την Α.Μεσογείου έως την Ινδία, η οποία έχει στόχο την καταπολέμηση των εμπόλεμων παραγόντων στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι είναι κυρίως Τουρκία και Ιράν.
Για πρώτη φορά προκλήθηκε φόβος στην Τεχεράνη, αφού δυνάμεις από το Μπαχρέιν, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ εκπαιδεύονται στην περιοχή.
Η πενθήμερη άσκηση της περασμένης εβδομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα είχε σκοπό να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των χωρών, αλλά έστειλε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα στην Τεχεράνη που λέει ότι “υπάρχει τώρα ένα μεγάλο, οργανωμένο μπλοκ χωρών που αντιτίθενται στις φιλοδοξίες της για περιφερειακή ηγεμονία”. Ο δεσμός του μπλοκ είναι το Ισραήλ.
Από τον Ψυχρό Πόλεμο, το Ισραήλ αποτελεί μέρος της περιοχής ευθύνης της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και όχι της Κεντρικής Διοίκησης, η οποία εκτείνεται από την Αίγυπτο έως το Καζακστάν.
Αν και ήταν πιο λογικό για το Ισραήλ να συμπεριληφθεί στην αμερικανική διοίκηση CENTOM (Central Command. U.S.) αυτό θα είχε αναστατώσει πολλές χώρες που μέχρι πρόσφατα δεν αναγνώριζαν το Ισραήλ ως κράτος.
Επίσης εάν οι ένοπλες δυνάμεις της αμερικανικής διοίκησης CENTOM, εκπαιδεύονταν με το Ισραήλ, πολλοί άλλοι περιφερειακοί σύμμαχοι θα είχαν αρνηθεί να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις.
Οι Συμφωνίες του Αβραάμ όμως, άλλαξαν το γεωπολιτικό τοπίο. Τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ θα γίνει μέρος της περιοχής ευθύνης της CENTOM, διευκολύνοντας τις ΗΠΑ να οργανώσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο Ισραήλ.
“Την περασμένη εβδομάδα μίλησα με τον Ταγματάρχη Shai Shachar, 33 ετών, διοικητή που είναι υπεύθυνος για τον πολεμικό κλάδο της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής σχολής του Ισραήλ. Ήταν μέρος μιας άλλης πρόσφατης κοινής εκπαίδευσης με περίπου 500 πεζοναύτες των ΗΠΑ.
Αφού έφτασαν στις αρχές Νοεμβρίου στο Εϊλάτ, μια πόλη του νότιου Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αμερικανικές δυνάμεις ταξίδεψαν σε ένα μέρος που ονομάζεται «μικρή Γάζα» στην έρημο Νεγκέβ για να εκπαιδευτούν με τους Ισραηλινούς καταδρομείς.
Εκεί υλοποίησαν τακτικές αστικών πεδίων μάχης και ακόμη και υπόγειες μάχες — στις οποίες οι Ισραηλινοί είναι ειδικοί, έχοντας πολεμήσει τους τρομοκράτες της Χαμάς στις πόλεις και τις σήραγγες της Γάζας.
Για τους Ισραηλινούς που συμμετείχαν, η ανταλλαγή γνώσεων με πεζοναύτες των ΗΠΑ ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ο κ. Shachar είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν μια εντυπωσιακά παρόμοια μεθοδολογία πολεμικής μάχης και προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων με τους καταδρομείς του Ισραήλ.
Αναμένει να δει περισσότερες ασκήσεις στο μέλλον. Στρατιώτες από όλο τον κόσμο έχουν έρθει στο Ισραήλ φέτος για εκπαίδευση.
Τον περασμένο μήνα, μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ινδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ πέταξαν στη ισραηλινή αεροπορική άσκηση “Γαλάζια Σημαία” πάνω από το Ισραήλ.
Η φετινή άσκηση περιελάμβανε τον μεγαλύτερο αριθμό χωρών από τότε που ξεκίνησε το 2013. Τον Ιούλιο το Ισραήλ φιλοξένησε Αμερικανούς, Βρετανούς και Γερμανούς χειριστές drone.
Τον προηγούμενο μήνα, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ πέταξαν μαζί με αεροσκάφη F-35, ως μέρος της άσκησης Tri-Lightning.
Τον Μάρτιο, η Κύπρος και η Γαλλία συμμετείχαν στη ναυτική άσκηση Noble Dina υπό την ηγεσία του Ισραήλ για πρώτη φορά στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.
Αυτές οι ασκήσεις δεν είναι μόνο για την ενίσχυση της στρατιωτικής τεχνογνωσίας κάθε χώρας, αλλά για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος συμμαχίας που εκτείνεται από την Ινδία έως την Ευρώπη, με το Ισραήλ ως συνδετικό κρίκο στον άξονα αυτό.
Αυτή η στρατιωτική διπλωματία συνδυάζει μια συμμαχία που συνδέει περαιτέρω χώρες όπως η Ινδία ή η Γερμανία μέσω περιφερειακών εταίρων όπως τα ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Κύπρος και Ελλάδα", αναφέρει ο Fratzman..
Γεφυρώνει επίσης μια ποικιλία αντιπαραθέσεων εξωτερικής πολιτικής.
Αυτές οι νέες συνεργασίες έχουν πολλές πιθανές χρήσεις, από την καταπολέμηση τρομοκρατικών ομάδων μέχρι τον έλεγχο των προσπαθειών, Τουρκίας και Ιράν να ελέγξουν την περιοχή”, αναφέρει ο Fratzman μεταξύ άλλων.
Η Τουρκία ετοιμάζεται να επιβάλλει την "Γαλάζια Πατρίδα", με οποιοδήποτε τρόπο, παράλληλα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχει "περάσει" από την Τουρκική βουλή.
Ταυτόχρονα η Τουρκία είδε στην αντιπαλότητα Ισραήλ-Παλαιστινίων, ως μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή, αφού παίζοντας το χαρτί του προστάτη των Παλαιστινίων αποσκοπεί:
- Να κερδίσει ο Ερντογάν τη χαμένη του δημοτικότητα και ψήφους στο εσωτερικό της χώρας του, συσπειρώνοντας την Ισλαμική βάση του κόμματός του.
- Να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης συσπειρώνοντας τις μουσουλμανικές χώρες γύρω από την Τουρκία, για προσωπικό του όφελος αλλά και για ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας του παγκοσμίως.
-Να προχωρήσει σε υπογραφή παράνομου πρωτοκόλλου με την Παλαιστίνη για την ΑΟΖ, κλέβοντας μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ και μοιράζοντας την με τους Παλαιστίνιους.
Η ανάγκη στενού συντονισμού μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ καθίσταται πιο επείγουσα λόγω της δυσχερούς κατάστασης της Τουρκίας και των εντατικών προσπαθειών του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να απαλλαγεί από μια δύσκολη κατάσταση. Η Άγκυρα αντιμετωπίζει με μια επικίνδυνη “ψυχραιμία” τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.
Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι περιφερειακοί σύμμαχοι και συνεργάζονται σε οικονομικές προσπάθειες στη Μεσόγειο Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας την εχθρότητα της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να επεκτείνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, φέρνοντας στα ύδατα αυτά Ιράν και Πακιστάν, και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ταχύτατα από όλες τις πλευρές.