Πρώτα είχαμε τον Τούρκο υπουργό Σοιλού ο οποίος και τι δεν ζήτησε από τον Νότη Μηταράκη για το μεταναστευτικό, με την απάντηση, να έρχεται στο φως με ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο για το πως η τουρκική προπαγάνδα καταρρέει και πως με τη συνοδεία τουρκικών σκαφών, λέμβοι με αλλοδαπούς στο Αιγαίο, επιχειρούν να εισέλθουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.
Από το εν λόγω υλικό προκύπτουν, αναμφίβολα, οι εμφανείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να κατευθύνουν τις λέμβους με τους αλλοδαπούς, τις οποίες συνοδεύουν, στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά.
Τώρα είχαμε την φιλοερντογανική τουρκική star.com, να αναφέρει ότι μετά τη συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα, υπήρξε τεταμένος διάλογος μεταξύ Μητσοτάκη και Beugel , ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η Beugel, η οποία ξεκίνησε την ερώτησή της με τις φράσεις "Πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τους πρόσφυγες που απωθούνται, για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Παρακαλώ μην προσβάλλετε τη νοημοσύνη μου ή τον Τύπο σε όλο τον κόσμο", επεσήμανε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι οι αιτούντες άσυλο απωθούνται παράνομα από την Ελλάδα».
«Γνωρίζω ότι στην χώρα σας μπορείτε να κάνετε ευθέως ερωτήσεις. Δεν σας επιτρέπω να με προσβάλλετε σε αυτό το κτίριο», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την Ολλανδία σχετικά με το μεταναστευτικό.
«Δεν θέλω να με κατηγορείτε με εκφράσεις και κατηγορίες που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία όσον αφορά το προσφυγικό. Εμείς έχουμε σώσει χιλιάδες , 200 άνθρωποι κινδύνεψαν να πνιγούν νότια της Κρήτης και κάθε μέρα σώζουμε ζωές. Ενώ την ίδια στιγμή εμποδίζουμε τις ροές από την Τουρκία και καλούμε το Λιμενικό τους να τους επιστρέψουν. Γι’ αυτό, αντί να ρίχνετε την ευθύνη στην Ελλάδα, θα έπρεπε να κατηγορείτε εκείνους που εκμεταλλεύονται ανθρώπους», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μαρκ Ρούτε.
«Έχουμε μία πολύ σκληρή αλλά πολύ δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. 50.000 άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα εκ των οποίων 10.000 ήταν Αφγανοί που έχουν λάβει άσυλο. Έχετε πάει ποτέ στη Σάμο; Δεν έχετε πάει. Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο να με προσβάλλετε. Αν πάτε στη Σάμο θα βρείτε μία πολύ καλή δομή με συνθήκες υγιεινής, παιδότοπους και δεν έχει καμία σχέση με το τι είχαμε στο παρελθόν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του στη χώρα μας, τόνισε ότι είναι πολύ χαρούμενος για την πορεία ανάπτυξης που έχει λάβει η ελληνική οικονομία, και δήλωσε πολύ εντυπωσιασμένος.
Παράλληλα, είπε ότι συζητήσανε με τον Έλληνα ομόλογό του για την οικονομική συνεργασία των δυο χωρών και τις επενδύσεις καθώς και για τον τουρισμό.
Ανέφερε επίσης, ότι συζητήθηκε το θέμα της Λιβύης συμφωνώντας με όσα ανέφερε πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είπε ότι θα συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα στο δείπνο που θα έχουν στη συνέχεια, και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα σύνορα της είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατευθούν. Ανέφερε επίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να φιλοξενήσει έναν αριθμό προσφύγων αλλά αυτοί που δεν μπορούν να μείνουν πρέπει να επιστρέψουν πίσω.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι η σταθερότητα στη χώρα αυτή. Είπε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, και εκτίμησε ότι “τούτη τη στιγμή είναι ευκαιρία για να βρεθεί μια λύση”.
Είπε ότι είναι η σωστή χρονική συγκυρία τώρα, και “την επόμενη Παρασκευή στη διάσκεψη του Παρισιού ελπίζω ότι θα βρεθεί μια λύση”.
Ο φίλος Μαρκ έχει δίκιο όταν περιγράφει την κατάσταση στη Λιβύη σχετικά περίπλοκη. Θεωρώ σφάλμα ότι δεν συμμετείχαμε σε προηγούμενες συναντήσεις. Η Ελλάδα θα λάβει πρώτη φορά μέρος σε διεθνή διάσκεψη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Έχουμε ανοίξει πρεσβεία και προξενείο στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Θέλουμε η Λιβύη να μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνη της το μέλλον της χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους, χωρίς παρουσία ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων, χωρίς να συνάπτει συμφωνίες εντελώς παράνομες. Αναφέρομαι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο είναι παράνομο χωρίς καμία νομική αξία», είπε.
Έχουμε συζητήσει πολλές φορές το ζήτημα της πανδημίας σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Πράγματι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα. Αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Η έμφαση την οποία δίνουμε είναι στην περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών και στη λήψη μέτρων, χωρίς να καταφύγουμε σε λόκνταουν όπως όταν δεν είχαμε το εμβόλιο.
Δεν επιτρέπουμε είσοδο σε κανέναν κλειστό χώρο χωρίς πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού και αυστηροποιήσαμε τα μέτρα και για τους εξωτερικούς.
Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει γρήγορα και στις αγορές των καινούργιων φαρμάκων».