Ελληνοτουρκικά

Ανατροπή! Αμερικανικό νομοσχέδιο με φόντο την Ινδία και τους S-400 ανοίγει παράθυρο για άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία στο μέλλον

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Ρεπουμπλικανός Τεντ Κρουζ, Τοντ Γιανγκ και Ρότζερ Μάρσαλ παρουσίασαν ένα νομοσχέδιο με τίτλο "Μείωση των απροσδόκητων συνεπειών που βλάπτουν τις συμμαχίες και την ηγεσία ", με σκοπό να αναλάβουν δράση κατά των κυρώσεων CAATSA που ήρθαν στο προσκήνιο με την αγορά των S-400 από την Ινδία. 

Σε κοινή δήλωση από τα γραφεία των τριών γερουσιαστών, σημειώθηκε ότι υπέβαλαν το νομοσχέδιο αυτό με το σκεπτικό ότι οι κυρώσεις  CAATSA  θα υπονόμευαν την ενότητα που δημιουργήθηκε κατά της Κίνας.

«Ο νέος Νόμος θα εμποδίσει τον Πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις κατά των στενότερων περιφερειακών συμμάχων μας στον Ινδο-Ειρηνικό βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)», αναφέρεται στην ανακοίνωση τους.

https://www.youtube.com/watch?v=Asy-k_vtH_0

Στη δήλωση σχετικά με την εισαγωγή του νομοσχεδίου, ο Κρουζ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

"Η Ινδία είναι ένα κρίσιμο μέρος της αρχιτεκτονικής ασφάλειας που συγκλίνει εναντίον της Κίνας υπό την κυβέρνηση πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Κίνας απαιτεί ικανούς εταίρους στην Ασία και πέρα ​​από αυτήν, και η σχέση ΗΠΑ-Ινδίας έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος της πολυμερούς μας προσπάθειας. Καθώς η Κίνα προσπαθούσε να επεκτείνει την παγκόσμια κυριαρχία της, η Ινδία αντιστάθηκε στην εκμετάλλευση και αναζήτησε άλλους τρόπους επαύξησης των  αμυντικών δυνατοτήτων της. Τώρα, η επιβολή αυτών των κυρώσεων από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με στόχο την αποτροπή αγοράς οπλικών συστημάτων της Ρωσίας, θα αναιρούσε όλη αυτή την πρόοδο».

Κάνοντας μια δήλωση σχετικά με το θέμα, ο γερουσιαστής Young δήλωσε επίσης ότι το QUAD δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη όταν ψηφίστηκε η CAATSA και ότι η επιβολή κυρώσεων στην Ινδία θα έβλαπτε την ένωση QUAD.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εξαίρεση των χωρών QUAD από τις κυρώσεις CAATSA για 10 χρόνια μετά την ψήφισή του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο άσκησε πίεση στην κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την αγορά των S-400, προχώρησε σε ένα τέτοιο βήμα σε μια περίοδο που η Ινδία επρόκειτο να συνάψει συμφωνία για τους S-400. Ρωσία.

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αποφασίσει σύντομα εάν θα επιβάλει αμερικανικές κυρώσεις στην Ινδία για τις αγορές S-400 από τη Ρωσία.

Για να γίνει νόμος το νομοσχέδιο, πρέπει να περάσει από τις δύο βουλές του Κογκρέσου, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και να υπογραφεί από τον Μπάϊντεν.

https://www.youtube.com/watch?v=eSIAQdjFPeo

Επιπτώσεις για την Τουρκία και τα ελληνοτουρκικά

Οι γερουσιαστές  των ΗΠΑ υπέβαλαν νομοσχέδιο για την εξαίρεση των χωρών μελών του Τετραπλού Διαλόγου για την Ασφάλεια (QUAD) της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας από τις αμυντικές τους συμφωνίες με την Κίνα και τη Ρωσία από το πεδίο εφαρμογής του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων των ΗΠΑ μέσω κυρώσεων (CAATSA) που ψηφίστηκε το 2017 .

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εξαίρεση των χωρών QUAD από τις κυρώσεις CAATSA για 10 χρόνια μετά την ψήφισή του.

Σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον σε περίπτωση ψήφισης του νέου νομοσχεδίου δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι αναφορικά με  την Τουρκία  για τους S-400 και την αποπομπή τους από το πρόγραμμα των F-35 αφού μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν ανήκει στη Συμμαχία των QUAD. 

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που η Τουρκία ενταχθεί στην εν λόγω Συμμαχία κατά της Κίνας;

Αυτεπάγγελτα και έχοντας ως προγενέστερη ανάλογη αντιμετώπιση την Ινδία, η Τουρκία θα μπορεί να έχει τους S-400 και να διεκδικήσει ανεμπόδιστα από κυρώσεις την επανεισδοχή της στο πρόγραμμα των F-35, με πιθανότατο αποτέλεσμα τελικά την απόκτηση των  εν λόγω μαχητικών. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία είχε πληρώσει προκαταβολή ύψους 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια για απόκτηση 100 μαχητικών F-35.

Αυτή η πιθανότητα δεν πρέπει να θεωρηθεί ούτε αμελητέα, ούτε μακρινή χρονικά να επισυμβεί, αφού ο Ερντογάν βιώνει το τελευταίο χρονικό διάστημα της κυριαρχίας του στην Τουρκία , με την απομάκρυνσή του από την εξουσία, είτε για λόγους φυσικούς όπως η ασθένεια του, είτε λόγω βίαιης ανατροπής του, είτε απώλειας λόγω εκλογών, να θεωρείται βέβαιη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα τουρκική κυβέρνηση, είναι δεδομένο ότι δεν θα κινηθεί στα ισλαμικά πρότυπα του Ερντογάν και θα στραφεί προς τη Δύση και τις ΗΠΑ. 

Για να κερδίσει μάλιστα το "χαμένο έδαφος " αναφορικά με τις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να καταφύγει σε εντυπωσιακές κινήσεις, όπως η προσθήκη της στο QUAD και συνεπώς η κράτηση των S-400 αλλά και η αγορά των F-35, ή ακόμη και να δεχθεί την επιστροφή  ή και τον χειρισμό των S-400 σύμφωνα με τη βούληση της Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί στην παρούσα φάση από την  αεροπορική υπεροχή που αποκτά έναντι της Τουρκίας και την ναυτική  ισορροπία που επέρχεται με την προσθήκη των γαλλικών φρεγατών και κορβετών, αλλά  θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα στην απόκτηση F-35 καθώς και ιπτάμενων τάνκερ τα οποία θα πολλαπλασιάσουν το χρόνο παραμονής στον αέρα και την εμβέλεια δράσης των μαχητικών της πολεμικής μας αεροπορίας.

Έτσι θα βρισκόμαστε πάντα 1 βήμα μπροστά από τους Τούρκους, των οποίων η νυν αντιπολίτευση και μελλοντική κυβέρνηση αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, είναι περισσότερο ακραία και από αυτόν τον Ερντογάν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...