Η εύθραυστη κυβέρνηση ενότητας της Λιβύης, φιλοξενεί υψηλόβαθμους ξένους αξιωματούχους την Πέμπτη για να συγκεντρώσουν την υποστήριξή τους, σε αιχμηρά μεταβατικά ζητήματα, καθώς η ερημωμένη χώρα προετοιμάζεται για τις ορόσημες εκλογές του Δεκεμβρίου .
Η διάσκεψη έρχεται δύο μήνες πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών που επιδιώκει να τερματίσει μια δεκαετία συγκρούσεων και χάους.
Η Τρίπολη δήλωσε, ότι θα συμμετάσχουν η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του κόσμου για πολιτικές υποθέσεις Ρόζμαρι Ντι Κάρλο και ο απεσταλμένος της Λιβύης Γιαν Κούμπις.
Η Ελλάδα και πάλι παρούσα στη Λιβύη
Ο κ. Δένδιας είναι προσκεκλημένος από τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μάνγκους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Ελλάδα είναι παρούσα και πάλι στη Λιβύη», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter, από την Τρίπολη όπου βρίσκεται, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο «Πρωτοβουλία για Σταθερότητα στη Λιβύη» («Libya Stabilization Initiative»).
«Ελληνική σημαία στους δρόμους της Τρίπολης, όπου θα συμμετάσχω σε λίγο στην Υπουργική Σύνοδο “Πρωτοβουλία για Σταθερότητα στη Λιβύη” (“Libya Stabilization Initiative”). Η Ελλάδα είναι παρούσα και πάλι στη Λιβύη», αναφέρει.
Πρέπει να αναφερθεί, ότι ο υπουργός θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας Κώστα Φραγκογιάννη.
Αυτή η διάσκεψη είναι μια λιβυκή πρωτοβουλία, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν κυρίως οι γειτονικές χώρες της Λιβύης, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Η διάσκεψη αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο βασικούς τομείς: την ασφάλεια και την οικονομία / ανάπτυξη.
Κατά τις δηλώσεις του ο Υπουργός κ, Δένδιας ανέφερε, ότι η Ελλάδα σήμερα, παρά τις φιλότιμες, σημείωσε, προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη. «Η Ελλάδα επιστρέφει σε αυτήν τη διαδικασία για να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία. Να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια κατάσταση, η οποία να βελτιώνει την καθημερινότητα του λιβυκού λαού, της λιβυκής κοινωνίας, την επιστροφή στην ομαλότητα».
Τόνισε ότι γι’ αυτό υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει απαραίτητες ενέργειες. «Πρώτον, τη διενέργεια εκλογών, ελεύθερων εκλογών και, δεύτερον, την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη. Υπάρχει μπροστά μας ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά σήμερα έγινε ένα βήμα». είπε
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε την Τετάρτη, ότι θα είναι επίσης εκεί και αναμένονται επίσης αξιωματούχοι από περιφερειακές δυνάμεις όπως η Ιταλία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, σύμφωνα με το λιβυκό πρακτορείο τύπου LANA .
Η Λιβύη και ο ΟΗΕ, προσπαθούν να γυρίσουν σελίδα στη βία που έχει καταστρέψει τη χώρα, μετά την εξέγερση του 2011 που υποστηριζόταν από το ΝΑΤΟ που ανέτρεψε και σκότωσε τον Μουαμάρ Καντάφι.
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ ανατολικών και δυτικών παρατάξεων πέρυσι, οδήγησε σε μια κυβέρνηση ενότητας, που ανέλαβε τον Μάρτιο με εντολή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Η προεδρική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 24 Δεκεμβρίου, αλλά οι ψηφοφορίες για τα νομοθετικά όργανα έχουν καθυστερήσει, με ημερομηνία που θα οριστεί το νέο έτος, εν μέσω καυγάδων των παρατάξεων ανατολής-δύσης.
Η διάσκεψη της Πέμπτης, στοχεύει να «συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη, με διαφανή τρόπο» για τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Najla Al-Mangoush σε βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο της την Κυριακή.
Οι ξένες δυνάμεις πιέζουν σκληρά για να διεξαχθούν οι εκλογές όπως είχε προγραμματιστεί, μετά την ημερομηνία που συμφωνήθηκε στις συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ πέρυσι.
Όμως η διαδικασία, πλαισιώθηκε από έντονες διαφωνίες σχετικά με τη νομική βάση για την ψηφοφορία. Ο εμπειρογνώμονας για τη Λιβύη Emadeddin Badi, είπε ότι οι βάσεις για τις δημοσκοπήσεις «γίνονταν πιο επισφαλείς μέρα με τη μέρα».
Αλλά, πρόσθεσε, η διάσκεψη αποσκοπεί να "αξιοποιήσει τη δυναμική για να δει τη Λιβύη σταθεροποιημένη, επειδή πολλές χώρες θέλουν πραγματικά να δουν μια σταθερή Λιβύη, ακόμη και αν με τους δικούς τους όρους".
Ξένοι μαχητές
Η Μάνγκους είπε, ότι η διάσκεψη επιδιώκει να προωθήσει "τον σεβασμό της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης ''καθώς και την αποτροπή αρνητικών ξένων παρεμβάσεων".
Οι ξένες δυνάμεις υποστήριξαν διάφορες πλευρές στον πολύπλοκο πόλεμο της Λιβύης και η παρουσία μισθοφόρων και ξένων στρατευμάτων, είναι ένα από τα πιο σκληρά εμπόδια, για μια διαρκή ειρήνη. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ υπολόγισε ότι 20.000 ξένοι μαχητές ήταν παρόντες στη Λιβύη.
Η παρουσία τους οφείλεται, από Ρώσους που στάλθηκαν από τη σκιώδη ομάδα που συνδέεται με το Κρεμλίνο Wagner έως Αφρικανούς και Σύριους μισθοφόρους και Τούρκους στρατιώτες που αναπτύχθηκαν, βάσει συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση ενότητας, στο αποκορύφωμα του τελευταίου γύρου των συγκρούσεων «ανατολής-δύσης».
Η μοίρα αυτών των μαχητών, θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα στη διάσκεψη της Πέμπτης, είπε η Mangoush, προσθέτοντας ότι η ξένη ένοπλη παρουσία «αντιπροσωπεύει απειλή όχι μόνο για τη Λιβύη αλλά για ολόκληρη την περιοχή».
Η ελάχιστη πρόοδος, από την προθεσμία του Ιανουαρίου για την πλήρη αναχώρησή τους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, αντανακλά την πολυπλοκότητα του ζητήματος.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια κοινή επιτροπή ανατολικών και δυτικών στρατιωτικών διοικητών, συμφώνησε έναν οδικό χάρτη για την αναχώρησή τους αλλά δεν είχε χρονοδιάγραμμα.
Τελευταίο, αλλά όχι εξίσου σημαντικό στον κατάλογο των δεινών της Λιβύης, είναι το ζήτημα της ενσωμάτωσης και ενοποίησης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας υπό μια ενιαία διοίκηση, δυνάμεις που τον περασμένο χρόνο πυροβολούσαν η μία στην άλλη.
Και ενώ θεωρητικά η χώρα έχει κυβέρνηση ενότητας, η ανατολή της ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον στρατιωτικό άνδρα Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος αναμένεται ευρέως ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, αλλά μη αποδεκτός από πολλούς στη δυτική Λιβύη.