Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Γεωπολιτικός & στρατιωτικός "Ιάγος" ο "σουλτάνος" : Απίστευτα κόλπα με S-400 και F-35

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο CBS News αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να αψηφήσει τις ΗΠΑ και να προχωρήσει στην αγορά επιπλέον ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η επιβεβαίωση Ερντογάν

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τα σχέδιά του στην κύρια ανταποκρίτρια του CBS News, Margaret Brennan, όταν αυτή τον ρώτησε για τους ισχυρισμούς της ρωσικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία θα αγοράσει περισσότερα συστήματα S-400.

«Εξήγησα τα πάντα στον Πρόεδρο Μπάιντεν», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του την Τρίτη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση της Αμερικής να πουλήσει στην Τουρκία το αμερικανικό σύστημα Patriot ως εναλλακτική λύση, οδήγησε την κυβέρνησή του να αγοράσει αντ 'αυτού το ρωσικό σύστημα. Οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν αυτόν τον ισχυρισμό.

Τόσο οι κυβερνήσεις Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν υποστήριξαν ότι το ρωσικό σύστημα S-400 αποτελεί κίνδυνο εάν ενεργοποιηθεί στην ίδια χώρα που έχει αεροσκάφη F-35.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο S-400 θα συλλέξει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα F-35, εξανεμίζοντας πιθανώς τα πλεονεκτήματά τους.

Η Τουρκία μετείχε αναφορικά με τα αεροσκάφη F-35, στην παραγωγή απαρτίων του, μέχρι που αγόρασε τους S-400, ενώ ήθελε να αγοράσει και 100 από τα συγκεκριμένα  μαχητικά για την αεροπορία της 

Σε αντίποινα για την εν λόγω αγορά, η ​​κυβέρνηση Τραμπ σταμάτησε την παράδοση των F-35, έβγαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα και επέβαλε κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους της άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρ 'όλα αυτά, ο Ερντογάν παρέμεινε προκλητικός.

«Φαίνεται λοιπόν ότι σκοπεύετε ακόμα να αγοράσετε νέα  συστοιχία αυτών των S-400, αυτών των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων;» Ρώτησε η Μπρέναν. "Δηλαδή οι κυρώσεις θα παραμείνουν;"

"Στο μέλλον, κανείς δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει ως προς το είδος των αμυντικών συστημάτων που αποκτούμε, από ποια χώρα, σε ποιο επίπεδο. Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Είμαστε οι μόνοι που λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις", απάντησε ο Ερντογάν.

Αυτό ακούγεται σαν ναι»Είπε η Μπρέναν.

«Φυσικά, φυσικά, ναι», είπε ο Ερντογάν.

Αργότερα επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στα τέλη του μήνα. Οι δυο τους αναμένεται να συζητήσουν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

Η διάσταση απόψεων ΗΠΑ-Τουρκίας

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ερντογάν είπε επίσης στο CBS News ότι θα προτιμούσε οι ΗΠΑ να αποσύρουν τους υπόλοιπους 900 στρατιώτες τους στη γειτονική Συρία.

Οι δυνάμεις της Τουρκίας παρέμειναν στο βόρειο τμήμα της χώρας από τη στρατιωτική της εισβολή για την καταπολέμηση των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, αφού ο Τραμπ προσπάθησε να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα το φθινόπωρο του 2019.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα στη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, η οποία παραμένει βασική δύναμη στη Μέση Ανατολή και μέλος του ΝΑΤΟ.

Ως υποψήφιος Πρόεδρος, ο κ. Μπάιντεν είπε στη συντακτική επιτροπή των New York Times τον Ιανουάριο του 2020 ότι ο Ερντογάν ήταν «αυταρχικός» και ανέφερε τις επεκτατικές εξουσίες του και την κατάχρηση εξουσίας. Ο Ερντογάν φάνηκε να αποκλείει την κριτική.

«Ο ορισμός του κ. Προέδρου για έναν αυτοκράτορα παραμένει άγνωστος σε μένα, δεν ξέρω τι εννοούσε», είπε ο Ερντογάν στην Μπρέναν. Είπε επίσης ότι ο κ. Μπάιντεν δεν του έθεσε ποτέ καμία ανησυχία για θέματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των προσωπικών τους συνομιλιών.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Έμιλι Χορν δεν απάντησε στο αίτημα του CBS News για σχολιασμό.

https://www.youtube.com/watch?v=_F0XHuaFg0o

Η Τουρκία είναι η δεύτερη χειρότερη φυλακή δημοσιογράφων μετά την Κίνα

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη κατάταξης της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων 2020, η Τουρκία είναι η δεύτερη χειρότερη φυλακή δημοσιογράφων , δεύτερη μόνο μετά την Κίνα , και χειρότερη από το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν συνέλαβε και κατηγόρησε επίσης περίπου 36.000 άτομα στην Τουρκία, τους οποίους κατηγόρησε ότι παρείχαν συνδρομή  ή ότι συνδέονται με στοιχεία που πιστεύει ότι ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του το 2016.

Ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούνιο. Εκείνη την εποχή, φάνηκε ότι ίσως υπήρχε μια ευκαιρία για μια σημαντική βελτίωση στην ταραγμένη σχέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ

Ο Ερντογάν δήλωσε στο CBS News ότι ήταν ο Μπάιντεν που του ζήτησε να εξετάσει το ενδεχόμενο οι τουρκικές δυνάμεις να διευθύνουν το αεροδρόμιο στην Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, το είδε ως μια βασική ευκαιρία και ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ανοιχτός στην ιδέα, υπό τον όρο της υλικοτεχνικής και οικονομικής υποστήριξης.

"Αυτή θα περιλάμβανε οικονομική υποστήριξη και εξοπλισμό, ενώ τα πυρομαχικά, τα οχήματα και τα όπλα εκεί θα είχαν δοθεί σε εμάς. Αλλά τελικά συνέβη το ακριβώς αντίθετο", είπε ο Ερντογάν.

«Το πυροβολικό, τα πυρομαχικά, τα όπλα και τα οχήματα στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι μεταφέρθηκαν όλα στους Ταλιμπάν, οι οποίοι χρησιμοποιούν όλα αυτά τα όπλα και όλα αυτά τα οχήματα και πρέπει να δούμε όλα αυτά τα γεγονότα που θα οδηγήσουν", κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ερντογάν εμμένει ότι είναι συμβατό να έχει η Τουρκία S-400 και  F-35

Σε χθεσινό μόλις άρθρο μας  αναφέραμε ότι  η Τουρκία καταβάλλει "γερό μπαξίσι" σε μεγαλοδικηγόρους  στις ΗΠΑ για να πετύχει την επανεισδοχή της στο πρόγραμμα των F-35.

Τώρα βλέπουμε ότι ο Ερντογάν αναγγέλει την αγορά νέας συστοιχίας S-400 από τους Ρώσους.

https://www.youtube.com/watch?v=3HCA-kvr0wo

Μοιάζουν αντιφατικά αυτά τα δύο, αλλά τελικά δεν είναι και εξηγώ.

Ο Ερντογάν θέλει να δείξει στις ΗΠΑ ότι εμμένει στην άποψη του ότι είναι συμβατό να έχει η Τουρκία S-400 και F-35 και ότι δεν ισχύουν οι φοβίες της Ουάσιγκτον για αποκάλυψη της τεχνολογίας του αμερικανικού μαχητικού στους Ρώσους, ενώ από την άλλη προσπαθεί να πείσει τον Πούτιν ότι είναι σύμμαχοι προκειμένου να αποφύγει τον ταπεινωτικό διωγμό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη Συρία, την οποία σημειωτέον έχει ζητήσει ο Άσσαντ από την Άγκυρα με τις ευλογίες του Ρώσου Προέδρου.

Νομίζει ο Ερντογάν ότι με τον τρόπο αυτό θα "βάζει" τις ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία και ανάποδα, προκειμένου να αποκομίσει οφέλη η Τουρκία.

Παλιά ανατολίτικη συνταγή που δεν θα του βγει τελικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...