Ο λαλίστατος την τελευταία χρονική περίοδο Τούρκος ΥΠΑΜ Ακάρ προέβη σε δηλώσεις στον δημοσιογράφο Sedat Ergin, της εφημερίδας Hürriyet, τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων είναι τα ακόλουθα:
"Υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, η χώρα μας, η οποία έχει γίνει σημείο αναφοράς στις διεθνείς σχέσεις και της οποίας η σφαίρα επιρροής και ενδιαφέροντος διευρύνεται μέρα με τη μέρα, είναι περιφερειακή δύναμη.
Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αποτελεσματικός και αξιόπιστος σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της. Για τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Τουρκία για την Μέση Ανατολή. Είμαστε η χώρα με την οποία οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στην περιοχή.
Από το 2011, θέλαμε να δράσουμε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και όλους τους συμμάχους μας, ειδικά στη Συρία. Δεν κάναμε τίποτα κρυφά. Για παράδειγμα, το 2015, έχουμε ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό ένα μνημόνιο συνεννόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πολεμήσουμε μαζί ενάντια στο DAESH στη Συρία. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, άλλαξαν γνώμη και άρχισαν να συνεργάζονται με το YPG. Είπαμε επίσης ότι θα μπορούσαμε να δράσουμε μαζί ενάντια στο DAESH στη Ράκα. Ούτε σε αυτό συμφώνησαν. Τέλος, θα μπορούσαμε να δράσουμε μαζί στη Λιβύη. Ωστόσο, δεν λάβαμε θετική απάντηση για αυτό το ζήτημα. Όταν δεν συνεργάστηκαν μαζί μας, όλοι είδαμε τι συνέβη" και συνέχισε λέγοντας:
Μπορούμε να επιλύσουμε θέματα των S-400 και των F-35 με τις ΗΠΑ
«Το είπα και πριν. Μπορούμε με κάποιο τρόπο να λύσουμε τα ζητήματα των S-400 και των F-35 με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, όσο οι ΗΠΑ ενεργούν σε συμμαχία με το YPG στη Συρία, αυτό θα παραμείνει το πιο σημαντικό ζήτημα των σχέσεών μας, και θα έχουμε σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις μας. Αυτή είναι η πρωταρχική μας θέση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το YPG θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.
Αν πείτε, "Έπρεπε να δημιουργήσουμε συμμαχία με το YPG για λόγους τακτικής" , μπορούμε να το καταλάβουμε ακόμη και αν δεν το πάρουμε θετικά. Αλλά αν πείτε ότι το YPG δεν είναι το PKK, αυτό θα ήταν προσβολή στο μυαλό μας. Σας λέμε λοιπόν μην το κάνετε αυτό».
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να διακόψουν τη σχέση τους με το YPG, στο οποίο στέλνουν φορτηγά γεμάτα βοήθεια. Οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά. Η καλύτερη κίνηση της Αμερικής θα ήταν να ενεργήσει σαν Αμερική.
«Υπάρχει μια συμμαχία με την Τουρκία, υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ μας, υπάρχει λόγος και λογική, υπάρχουν οι πραγματικότητες και οι ανάγκες της περιοχής. Χρειάζεται να τα βλέπει όλα αυτά κάποιος συνολικά. Πάντα εκπληρώνουμε όλες τις ευθύνες μας στη συμμαχία, ειδικά στο ΝΑΤΟ, και στις διμερείς μας σχέσεις.
Τα μέρη συνεχίζουν να εργάζονται καλόπιστα για την επίλυση των προβλημάτων. Νομίζω ότι η στενή συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πιθανότατα αντανακλά θετικά την πολιτική και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση μας σχετικά με τους S-400. Ο Πρόεδρός μας το κατέστησε επίσης σαφές και κατηγορηματικό. Έτσι συνεχίζουμε.
Παρακολουθούμε τις τρέχουσες εργασίες για την προμήθεια του δεύτερου συστήματος. Οι πρακτικές μας συνεχίζονται στο πλαίσιο του δικού μας σχεδίου και προγράμματος».
Ο υπό κατασκευή τοίχος
«Τα σύνορά μας δεν ήταν ποτέ υπό έλεγχο όπως είναι σήμερα στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Το τείχος έχει ολοκληρωθεί στα 854 χιλιόμετρα των συνόρων μας από τα 911 χιλιόμετρα με τη Συρία. Το υπόλοιπο τμήμα των συνόρων είναι μια περιοχή όπου δεν είναι δυνατό ή απαραίτητο να χτιστεί ένα τείχος λόγω γεωγραφικών χαρακτηριστικών όπως το ορεινό έδαφος, αλλά έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Στα σύνορά μας με το Ιράν, που είναι συνολικά 560 χιλιόμετρα, η κατασκευή των τοίχων πάνω από τσιμεντένιες μονάδες έχει ολοκληρωθεί περίπου στα δύο τρίτα αυτών των συνόρων. Εν τω μεταξύ, οι εργασίες κατασκευής του υπόλοιπου τμήματος συνεχίζονται γρήγορα.
Επιπλέον, κατά την κατασκευή του τοίχου, έγιναν έργα όπως η ηλεκτροδότησή του και η εγκατάσταση καμερών, ενώ, οι δρόμοι που κατασκευάζονται κατά μήκος της συνοριακής γραμμής είναι επίσης πολύ σημαντικοί.
Αυτό συμβαίνει επειδή, στο παρελθόν, ακόμη και αν εντοπίστηκε από τους παρατηρητές ότι υπήρχε διείσδυση, δεν ήταν εύκολο να προσεγγίσουμε και να πιάσουμε τους διερχόμενους, λόγω της ανεπάρκειας των δρόμων στην περιοχή που βρίσκεται δίπλα στη συνοριακή γραμμή.
Ωστόσο, εάν οι διερχόμενοι φαίνονται με την όραση μέρα και νύχτα, είναι δυνατόν να τους πιάσετε αμέσως χρησιμοποιώντας αυτούς τους δρόμους.
Δυστυχώς, δημιουργήθηκε μια λανθασμένη αντίληψη στο κοινό σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αντίληψης και πραγματικότητας στην πράξη.
Από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα μέσα Αυγούστου, ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν στα σύνορα με το Ιράν ήταν 587. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον υπολογισμό που έγινε, αντιστοιχούσε σε 2 άτομα την ημέρα. Πιο σημαντικό από αυτό είναι ο αριθμός των ατόμων που δεν μπόρεσαν να εισέλθουν.
Ο αριθμός των ατόμων αυτών είναι περίπου 61000. Δεν θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, θέμα πολέμου. Αυτά τα θέματα πρέπει να αποκλειστούν από τις καθημερινές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Γιατί ο Τούρκος στρατιώτης δουλεύει πραγματικά σκληρά, ιδρώνει και βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο όταν είναι απαραίτητο".
Εκτίμηση
Από τα λεγόμενα του Ακάρ διαφαίνονται τα παρακάτω:
1. H αγωνιώδης προσπάθεια του να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους του YPG και να προσεταιριστούν την Τουρκία στη Μ.Ανατολή εκ νέου. Προμετωπίδα των λεγομένων του χρησιμοποιεί το Αφγανιστάν ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την Τουρκία, ενώ προσπαθεί να εμφανίσει την Τουρκία, άκουσον-άκουσον, πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Το παιγνίδι που παίζεται με τους Κούρδους και την Αρμενία για το Νακόρνο Καραμπάχ , είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Τουρκία αλλά και για τις ΗΠΑ, αφού λόγω γεωγραφικής θέσης στέκονται εμπόδιο στην πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις οδεύσεις του "δρόμου του μεταξιού" της Κίνας.
Ας το λάβουν αυτό πολύ σοβαρά υπόψιν τους οι ΗΠΑ, αφού η παρεμβολή των Κούρδων και των Αρμενίων και η μη υπαγωγή τους σε τουρκική κηδεμονία, μόνο γεωπολιτικά οφέλη έχει για την Ουάσιγκτον.
Ένα κουρδικό κράτος υπό αμερικανική επιρροή στην περιοχή, που θα περιλαμβάνει εδάφη του Β.Ιράκ, του ΒΔ Ιράν, της ΝΑ Τουρκίας και της ΒΑ Συρίας, ακόμη και αν δεν έχει έξοδο στη Μεσόγειο θα είναι ρυθμιστής και ανάχωμα της κινεζικής προέλασης προς την ΕΕ, αλλά και της περαιτέρω ενδυνάμωσης του διπόλου Ιράν-Τουρκίας
Αντίστοιχα τυχόν αμερικανική παρέμβαση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αποσοβεί την διέλευση "του δρόμου του μεταξιού" της Κίνας, από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία και εκείθεν στην ΕΕ.
Επίσης χαμηλώνει το μπόϊ της Τουρκίας για ανάδειξη της ως ηγέτιδα δύναμη στην Υπερκαυκασία και τις χώρες της.
2. Το "χάϊδεμα" του Τούρκου ΥΠΑΜ προς τις ΗΠΑ με τα λεγόμενά του, στα οποία σημειώστε όπου τα βρίσκει σκούρα βάζει ως προμετωπίδα τον Ερντογάν, ότι αυτό θέλει ή αυτό είπε ο Πρόεδρος μας , όπως πχ για το θέμα των S-400, δείχνει και τις φιλοδοξίες του "δελφίνου" για τη διαδοχή στο ΑΚΡ Ακάρ, ο οποίος θέλει να τα έχει σε προσωπικό επίπεδο καλά με την Ουάσιγκτον.