«Η σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας δεν ωφελεί τις ΗΠΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ σε διαδικτυακό πάνελ με τίτλο "Changing Conditions: The Great Power Race in Eastern Mediterranean".
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επέστησε την προσοχή στις προσπάθειές να ενισχυθούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από την ημέρα που ήρθε στην Αθήνα, δήλωσε ότι "δεν αποδέχεται την άποψη ότι μια σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ήταν αναπόφευκτη" και δήλωσε ότι αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον.
Στην ομιλία του στο διαδικτυακό πάνελ με τίτλο "Changing Conditions: The Great Power Race in Eastern Mediterranean" που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ανάλυσης Πολιτικής, ο Pyatt έκανε αξιολογήσεις για τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, την Ανατολική Μεσόγειο και τις περιφερειακές εξελίξεις.
Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πάιατ επέστησε την προσοχή στις στενές σχέσεις που έχει δημιουργήσει η χώρα μας με το Ισραήλ, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνοντας ότι υποστηρίζουν τη συμμαχία τύπου 3+1 που δημιουργήθηκε στην περιοχή με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, ο Pyatt υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως "δεν σημαίνει αποκλειστικότητα" και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ανοικτή στη συμμετοχή της Τουρκίας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Μεσογείου με βάση την διεθνή συνεργασία και το διεθνές δίκαιο.
Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Μενέντεζ στην Αθήνα, είπε πως προσφέρονται προοπτικές για νέα "κανάλια συνεργασίας για win win"
Σημειώνοντας ότι ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου, ο οποίος συνδέεται με τη σχέση μεταξύ του Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και της Τουρκίας, είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Pyatt. «Αυτό είναι ευκαιρία δημιουργίας νέων καναλιών συνεργασίας και win-win. Είναι ένας τομέας που προσφέρει . Δεν αποδέχομαι την άποψη ότι μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι αναπόφευκτη και σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών » υπογράμμισε.
Ο Pyatt είπε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με τη Γερμανία και τη Γαλλία για τη μείωση των εντάσεων και ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε θέματα όπως η οικονομική ανάπτυξη, η καταπολέμηση της επιδημίας, η κλιματική κρίση και τα δάση πυρκαγιές.
Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις Ρωσίας και Κίνας πως έχουν μια εντελώς διαφορετική οπτική για το πως πρέπει να λειτουργεί το διεθνές σύστημα.
Κατα τα λοιπά στο πάνελ αναλύθηκε σε μια εποχή ανανεωμένου στρατηγικού ανταγωνισμού, η δυναμική που έχει η ανατολική Μεσόγειος σαν μια βασική αμφισβητούμενη αρένα όπου η δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και της Κίνας επικαλύπτεται σε πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς και πληροφοριακούς τομείς. Οι αναλυτές μίλησαν για τις εντάσεις στην περιοχή που εξελίσσονται γρήγορα και για το ποια διατλαντικά συμφέροντα διακυβεύονται. Επίσης οι προσκεκλημένοι αναφέρθηκαν στο πώς μπορούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και οι εταίροι τους στην Ευρώπη να τοποθετηθούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές προκλήσεις στην περιοχή και να αποτρέψουν τις εξωτερικές απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα
Η καθηγήτρια Αλέσια Μελκάντζι του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης χαρακτήρισε την Μεσόγειο ως ένα από τα μεγαλύτερα “γεωπολιτικά hot spots” και εκτίμησε πως η Τουρκία επιδιώκει να “αποσυμπιέσει” την συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Ανέλυσε δε τους λόγους αστάθειας στην περιοχή εστιάζοντας στις ενεργειακές συμφωνίες.