Την ώρα που οι τουρκικές αρχές κρατούν τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο και απελαύνουν στην Ελλάδα, το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ έχει βγει από το λιμάνι του και έχει δέσει στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης.
Παραμένει άγνωστο αν θα κινηθεί και προς ποία κατεύθυνση.
Όλα αυτά, την στιγμή, που όπως αποκάλυψε πρώτο το Πενταπόσταγμα, υποβρύχιο επιστημονικό εξοπλισμό προγράμματος στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχει και η ΕΕ, πρόκειται να δοκιμάσει η Τουρκία βορείως της Λέσβου, εκδίδοντας σχετική NAVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχή από τις 13 Αυγούστου μέχρι στις 20 του μήνα.
Μέσα δηλαδή από ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με την θαλάσσια ζωή, η Τουρκία βρίσκει τρόπο να αμφισβητήσει την Ελληνική δικαιοδοσία στο Αιγαίο.
Την δοκιμή θα διενεργήσει το σκάφος ARABACIOĞULLARI σύμφωνα με την τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους. Πρόκειται για ένα μεγάλο ψαροκάικο επί της ουσίας μήκους 28,5 μέτρων και πλάτους 9 μέτρων, που κατασκευάστηκε το 2004.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι στις αρχές Ιουνίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, είχε δηλώσει πως το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, σύντομα, θα ξεκινούσε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.
Έλεγε τότε: «Στη Μεσόγειο, θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Με τη βοήθεια του Θεού, σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του, για να ξεκινήσει γεωτρήσεις».
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι λίγες ημέρες πριν από τις συγκεκριμένες δηλώσεις Ερντογάν, Ελλάδα και Τουρκία, μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της γείτονος στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Κύπρο, είχαν συμφωνήσει στη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα, ότι οι δύο χώρες θα περάσουν ένα καλοκαίρι με «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, που να μην έχει καμία σχέση με το περσινό όταν, λόγω του Oruc Reis, έφτασαν ένα βήμα πριν από το θερμό επεισόδιο.