Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Ελλάδα «μαζεύει» δυτικότερα το ερευνητικό Nautical Geo για να αποφύγει κρίση με την Τουρκία;

Κάτι η προσπάθεια προ ημερών να σφετεριστεί η Άγκυρα για μια ακόμη φορά την δικαιοδοσία έρευνας και διάσωσης νοτιοανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, κάτι η απόπειρα δημιουργίας έντασης μέσω της προβοκάτσιας που προσπάθησαν να στήσουν οι Τούρκοι μέσω δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για πυροβολισμούς και νεκρό τούρκο πολίτη στον Έβρο, όλα δείχνουν πως η γειτονική χώρα και ειδικότερα ο Σουλτάνος ψάχνεται για νέα κρίση.

Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα ανακουφίσει τον Ερντογάν από την πίεση στο εσωτερικό καθώς η γκρίνια για την αποτυχία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών φουντώνει, η δε ένταση μεταξύ του τουρκικού και του κουρδικού στοιχείου αυξάνει μετά και την αποτρόπαια σφαγή οικογένειας κούρδων στη Σμύρνη.

Μια νέα κρίση με την Ελλάδα θα δώσει την απαραίτητη ανάσα στον Ερντογάν που έχει στριμωχτεί άγρια, καθώς, ενώ αυτός οραματίζεται αναθεώρηση των Συνθηκών στην περιοχή και δημιουργεί μια αυτάρκη πολεμική μηχανή, ο τουρκικός λαός δεν έχει να πάρει ούτε τα άκρως απαραίτητα για το τραπέζι…

Η Αθήνα κάνει ότι μπορεί ώστε να κρατήσει αποστάσεις από την πληγωμένη ποικιλοτρόπως Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για τον νεκρό στον Έβρο, η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα χθες στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο.

«Επεσήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα βέβαια ο Νίκος Δένδιας είχε στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα πως: «Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι τυχόν κλιμάκωση των προκλήσεων θα επιφέρει μεγάλο κόστος για την ίδια, τόσο διπλωματικό όσο και οικονομικό. Άλλο είναι κατά τη γνώμη μου το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας».

Με λίγα λόγια η Αθήνα διαμηνύει στην Άγκυρα να μείνει μακριά από φασαρίες. Μια κίνηση ωστόσο του υδρογραφικού σταθμού του Ηρακλείου δείχνει πως η ελληνική πλευρά δεν θέλει να δώσει το παραμικρό «πάτημα» στην γειτονική χώρα τώρα που κλυδωνίζεται στο εσωτερικό της, σε μια προσπάθεια όπως είπαν διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, «αν πέσει να μην συμπαρασύρει και την χώρα μας σε μια κρίση…».

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται λοιπόν πως η Ελλάδα στην παρούσα φάση περιόρισε την περιοχή που είχε δεσμεύσει για το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, ώστε αυτή να μην φτάνει ανατολικά της Κρήτης, σε μια περιοχή δηλαδή που η Τουρκία διεκδικεί.

Με την NAVTEX λοιπόν υπ’ αριθμόν HA04 που εκδόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής περιορίζει την περιοχή μέχρι το ύψος του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει και πάλι καθώς στην σχετική NAVTEX επισημαίνει πως η διάρκειά της είναι μέχρι νεοτέρας…

Να θυμίσουμε εδώ πως όπως είχε αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα στις 28 Ιουλίου, η προηγούμενη NAVTEX που είχε εκδοθεί στις 14 Ιουλίου δέσμευε περιοχή που έφτανε μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν μισθώσει το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό σκάφος «NAUTICAL GEO» με σκοπό την τέλεση σεισμικών και υποθαλάσσιων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη (και, βεβαίως, την Κύπρο και το Ισραήλ), ώστε να αποτυπωθούν τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την προώθηση των εργασιών του υπό σχεδιασμό αγωγού.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ