Να αντιδράσει σε ένα ακόμα χαστούκι που έλαβε την Τετάρτη σε διπλωματικό επίπεδο απομονώνοντάς την ακόμα περισσότερο προσπάθησε η Τουρκία.
Συγκεκριμένα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στην Αθήνα, η Τουρκία θέλοντας να στείλει το δικό της αντιδραστικό μήνυμα έστειλε μαχητικά της μετά από πολύ καιρό να προχωρήσουν όχι απλά σε παραβιάσεις αλλά και απείθεια προς τις υποδείξεις των ελλήνων πιλότων με αποτέλεσμα να έχουμε 3 ιδιαίτερα σκληρές αερομαχίες.
Το σκηνικό για τις 3 εμπλοκές στήθηκε γύρω στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης όταν 4 τουρκικά μαχητικά σε δύο σχηματισμούς μπήκαν στο Αιγαίο και το FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Κώ και Σάμου κατευθυνόμενα προς την περιοχή που έχει δεσμεύσει παράτυπα η Τουρκία στο Ικάριο Πέλαγος για όλο το υπόλοιπο έτος για ασκήσεις...
Από την πρώτη στιγμή παρακολουθούνταν από 4 μαχητικά της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.
Όταν τα τουρκικά μπήκαν στην περιοχή που θεωρούν ότι έχει δεσμεύσει η χώρα τους οι τούρκοι χειριστές δεν υπάκουσαν για πολλοστή φορά στις υποδείξεις των Eλλήνων πιλότων που τους καλούσαν να αποχωρήσουν, με αποτέλεσμα εκεί να λάβει χώρα η πρώτη εμπλοκή.
Μετά από δύσκολους ελιγμούς αλλά σύντομα, καθώς το επίπεδο των τούρκων πιλότων έχει πέσει αισθητά μετά από τους απανωτούς διωγμούς του Ερντογάν, οι Έλληνες πιλότοι πήραν το τακτικό πλεονέκτημα αναφέροντας στη βάση τους πως έχουν στα σκοπευτικά τους τους Tούρκους.
Οι εισβολείς τότε χρησιμοποίησαν τους μετακαυστήρες τους προκειμένου να απομακρυνθούν και να απεμπλακούν αλλά αντί να στρέψουν ανατολικά συνέχισαν βόρεια…
Τα ελληνικά μαχητικά αμέσως επιδόθηκαν σε καταδίωξη των εισβολέων οι οποίοι «στάθηκαν», επί της ουσίας οι Eλληνες τους κύκλωσαν, στην περιοχή δυτικά των Ψαρών καθώς προς στιγμήν υπήρξε η υποψία πως οι Τούρκοι τραβούν προς την Σκύρο όπου είναι η προκεχωρημένη βάση της πολεμικής αεροπορίας και σταθμός πλέον των 2 μη επανδρωμένων αεροσκαφών heron.
Εκεί «έπεσε άγριο ξύλο» αναφέρουν πηγές στο Πενταπόσταγμα, με αποτέλεσμα οι Tούρκοι να πειστούν να στρέψουν ανατολικά.
Οι δύο σχηματισμοί ενεπλάκησαν για Τρίτη φορά μεταξύ Λέσβου και Χίου όταν τα τουρκικά μαχητικά έδειξαν ότι κόβουν ταχύτητα και ετοιμάζονται να στρέψουν και πάλι δυτικά.
Η παρουσία όμως των Eλλήνων χειριστών στην «ώρα 6» για μια ακόμη φορά τους έπεισε να συνεχίσουν ανατολικά βγαίνοντας από το FIR Αθηνών.
Συνολικά η Τουρκία έστειλε την Τετάρτη 3 ζεύγη μαχητικών F-16 στο FIR Αθηνών, τα οποία πέρα από τις 3 εμπλοκές, σημείωσαν και 34 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Η Τουρκία έστειλε και στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου ένα από τα νέοαποκτηθέντα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72.
Είναι πάντως δεδομένο πως η Αθήνα πλέον έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση τόσο σε στρατιωτικό όσο και διπλωματικό επίπεδο, κάτι που φάνηκε και από την κοινή δήλωση της τριμερούς στην οποία τονίστηκε μεταξύ άλλων το εξής: «Οι ηγέτες τόνισαν ότι μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Μεσόγειος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της περιοχής. Κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής να σεβασθούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τον σκοπό αυτό, οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία της δέσμευσης σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».