Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

''Πάγωσαν'' οι Τούρκοι με τα Rafale: ''Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα''

Το άσπρο μαύρο επιχειρεί να κάνει η Τουρκία, καθώς με ανακοίνωσή της ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει, ότι η απόκτηση των Γαλλικών αεροσκαφών Rafale τέταρτης γενιάς από τη Ελλάδα, δεν αποκτήθηκε για άμυνα αλλά για επιθετικούς σκοπούς.

https://www.youtube.com/watch?v=0TSjeOBi2Ks

Μάλιστα παίζοντας το χαρτί της διαστρέβλωσης, αναφέρει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί την ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια ως πρόσχημα, χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού της προϋπολογισμού και της βοήθειας που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για δαπάνες για όπλα και άμυνα.

https://www.youtube.com/watch?v=dWyf9l__M94

H παράδοση του πρώτου γαλλικού αεροσκάφους Rafale στην Ελλάδα, δεν προκαλεί εκνευρισμό μόνο στην Άγκυρα αλλά και στα φιλοκυβερνητικά μέσα, που αν και επιχειρούν να απαξιώσουν τα μαχητικά ως «μεταχειρισμένα», παραδέχονται ωστόσο πως αλλάζουν την ισορροπία στο Αιγαίο, υπέρ της χώρας μας.

«Η Ελλάδα αγόρασε 18 αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, με το πρόσχημα του νόμιμου δικαιώματος στην άμυνα και ως μέρος των πρωτοβουλιών στρατιωτικοποίησης, παράνομα, των νησιών στο Αιγαίο και  αυτό παρακολουθείται στενά από την Άγκυρα», αναφέρουν σε δήλωση.

Η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, προέβη σε καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη, αποστέλλοντας μια επιστολή ότι οι πράξεις της Ελλάδας παραβιάζουν την αποστρατικοποιημένη κατάσταση των νησιών του Αιγαίου.

Η επιστολή που εστάλη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράφηκε από τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ της Τουρκίας Feridun Sinirlioğlu.

Επιπλέον, δηλώθηκε ότι οι εντάσεις λόγω αυτών των παραβιάσεων, θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το που ανακοινώθηκε επισήμως, η απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία, η αντίδραση στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ήταν στην αρχή αμήχανη και στη συνέχεια σπασμωδική. «Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τίποτα με τους εξοπλισμούς.  Αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν, δεν αρκούν», επαναλαμβάνει ανά τακτά διαστήματα από τότε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Η υπεροπλία όμως, που σύμφωνα με αναλυτές εξασφαλίζει η Ελλάδα στον αέρα με τα 18 γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, προκαλεί ανησυχία στη γείτονα (η οποία εν τω μεταξύ προσπαθεί να καλύψει το κενό σε έμψυχο δυναμικό -λόγω εκκαθαρίσεων «γκιουλενιστών»-  με drones και εκπαιδεύσεις νέων πιλότων).

https://www.youtube.com/watch?v=tDTihbvs73E

Λέγοντας στην επιστολή, ότι η Τουρκία έθεσε επανειλημμένα τις παραβιάσεις της Ελλάδας μέσω διπλωματικών οδών, πρόσθεσε: «Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από τις συμφωνίες, δεν μπορεί να θέσει τα δικαιώματα κυριαρχίας της που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών».

Ενδεικτικό του προβληματισμού των επιτελείων της Τουρκίας, είναι ότι η Τουρκία, προχώρησε σε συμφωνία με το Κατάρ ακόμη και για μεταστάθμευση Καταριανών Rafale επί τουρκικού εδάφους, σε σταθερή βάση, ώστε οι τούρκοι χειριστές να εξοικειωθούν με τα γαλλικά αεροσκάφη.

Σε μια προσπάθεια υποβιβασμού της στρατηγικής σημασίας της αγοράς των Γαλλικών αεροσκαφών, ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός τύπος αναφέρει, ότι η Ελλάδα αγόρασε 18 αεροσκάφη Rafale που εισήλθαν στο απόθεμα των γαλλικών αεροπορικών δυνάμεων το 2006, και τουλάχιστον δώδεκα από τα αεροσκάφη έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το Παρίσι και ότι μόνο έξι από αυτά είναι πραγματικά νέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτιμούν ότι τα αεροσκάφη Rafale, που πουλήθηκαν στην Αθήνα για περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γαλλία, έχουν χρησιμοποιηθεί για 15 χρόνια και έχουν καταναλώσει το ένα τρίτο του κύκλου ζωής τους, αλλά παράλληλα δηλώνουν ότι «είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα αγόρασε αυτά τα ακριβά αεροπλάνα, αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς».

Οι Τούρκοι, γνωρίζουν την ικανότητα αυτών των αεροσκαφών, αφού δεν ξεχνούν ότι  στην τουρκική αεροπορική βάση Al-Watiya στην Λιβύη, υπέστησαν πανωλεθρία, όταν οι θέσεις τους βομβαρδίστηκαν από αγνώστου εθνικότητας μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Hawk καθώς και το πολυδιαφημισμένο Τουρκικό Hisar, στάθηκαν αδύνατα να αντιμετωπίσουν το κύμα επίθεσης που εξαπέλυσαν τον περασμένο Ιούλιο, τα αόρατα όπως αποδείχτηκε γαλλικά μαχητικά.

https://www.youtube.com/watch?v=vDbT4rd8SQk

Αυτά δεν περιορίστηκαν στο πρώτο χτύπημα, αλλά εξαπέλυσαν άμεσα και δεύτερο για να τελειώνει η δουλειά από απόσταση 90 έως 100 χιλιομέτρων. Οι Τούρκοι στην βάση της Αλ Ουατίγια, δεν κατάλαβαν ποτέ τι τους χτύπησε και όταν όλα τελείωσαν, η βάση ήταν κατεστραμμένη ενώ υπήρξαν και κάποιοι τραυματίες.

Το μήνυμα από την Αθήνα στην Άγκυρα είναι ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας μπορούν να δημιουργηθούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων για την επίλυση των προβλημάτων, μέσω ειρηνικών μεθόδων και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Γεγονός είναι, πως με την απόκτηση των Rafale η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι δυνατότητες προβολής ισχύος πολλαπλασιάζεται. Τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των αεροσκαφών, με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ