Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εξαφανισμένοι οι Τούρκοι στον αέρα τις τελευταίες ημέρες

Τόπο φαίνεται μέχρι στιγμής πως έπιασαν οι ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αθήνα για εναέριο ανεφοδιασμό γαλλικών αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή που ξεκινά νοτίως της Κρήτης και φτάνει μέχρι τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών.

Η σημαντική παρουσία αεροσκαφών της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, όπως τα περίφημα Rafale που πλέον συγκαταλέγονται και επίσημα στο οπλοστάσιο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ήταν αρκετή ώστε τις τελευταίες ημέρες τα τουρκικά μαχητικά να είναι κυριολεκτικά εξαφανισμένα από το FIR Αθηνών, τουλάχιστον παραβατικά!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταπόσταγμα αλλά και των επίσημων ανακοινώσεων του ΓΕΕΘΑ, από τις 17 Ιουλίου οπότε και ξεκίνησαν τους ανεφοδιασμούς τα γαλλικά αεροσκάφη, μέχρι και το απόγευμα τις 22ας Ιουλίου, κανένα τουρκικό F-16 ή F-4 δεν μπήκε στο FIR Αθηνών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας πέταξε το μεσημέρι της Πέμπτης μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου σημειώνοντας δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας καθώς δεν κατέθεσε σχέδιο πτήσεως και το οποίο αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν για να το αναγνωρίσουν και άλλο ένα ιδίου τύπου την Δευτέρα 19 Ιουλίου που έκανε ακριβώς το ίδιο δρομολόγιο σημειώνοντας και αυτό δύο παραβάσεις.

Πληροφορίες του Πενταπόσταγμα αναφέρουν πως η τουρκική πολεμική αεροπορία ειδικά την Δευτέρα που έγινε η μετάβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Κύπρο, είχε απογειώσει ένα ιπτάμενο ραντάρ και είχε μετασταθμεύσει και αριθμό μαχητικών της στο αεροδρόμιο του Νταλαμάν απέναντι από την Ρόδο.

Όλα δείχνουν πως πέρα από την ετοιμότητα μαχητικών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας να παρέμβουν, το τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ πρέπει να εντόπισε τα γαλλικά αεροσκάφη που πετούσαν ανεφοδιαζόμενα σε μεγάλο ύψος όπως προκύπτει και από τις σχετικές ΝΟΤΑΜ που δημοσίευσε το Πενταπόσταγμα, με αποτέλεσμα να «κοπεί» η όρεξη στην Άγκυρα για «παιχνίδια».

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν υπήρξε συνεκπαίδευση με ελληνικά μαχητικά εντούτοις το μήνυμα Μακρόν ήταν ξεκάθαρο ως προς τις αποφάσεις στήριξης της Ελλάδας απέναντι στον αναθεωρητισμό του Σουλτάνου. 

 

Στη δημοσιότητα η επιστολή της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Α. Αιγαίου 

 

Σε διπλωματικό επίπεδο πρωτοκολλήθηκε και επίσημα η επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ με την οποία θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και έτσι πλέον είναι γνωστό όλο το κείμενό της.

Σε αυτή αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Μετά από οδηγίες της κυβέρνησής μου, θα ήθελα για άλλη μια φορά να θέσω υπόψη σας τις συνεχιζόμενες κατάφωρες παραβιάσεις από την Ελλάδα της επίσημης συνθήκης και υποχρεώσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο Θάλασσα σχετικά με αυτά τα νησιά στα οποία παραχωρήθηκε κυριαρχία στην Ελλάδα με τον συγκεκριμένο και αυστηρό όρο ότι θα διατηρηθούν αποστρατικοποιημένα.

Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτά τα νησιά σε διαφορετικούς βαθμούς κοντά στην ηπειρωτική χώρα της Ανατολίας  είχαν πάντα μεγάλο αντίκτυπο στην άμυνα και την ασφάλεια της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό το ζήτημα έχει καταστεί ζωτικής σημασίας, ιδίως επειδή, για πρώτη φορά στην ιστορία, η κυριαρχία επί των νησιών παραχωρήθηκε σε διαφορετικά κράτη – Ελλάδα και Ιταλία – το 1923.

Μια σύντομη ματιά στον χάρτη αρκεί για να δείξει τη σημασία που έχουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που βρίσκονται λίγα μίλια από την ακτή, για την ασφάλεια της ηπειρωτικής Ανατολίας. Για να αναφέρουμε, μερικά παραδείγματα, το νησί της Σάμου είναι 3 μίλια, η Λέσβος 10 μίλια, η Χίος 9 μίλια, η Κως 3 μίλια, η Σύμη 5 μίλια και το Καστελόριζο (βρίσκεται στη Μεσόγειο) μόλις 1 μίλι μακριά από την ακτή της Ανατολίας.

Τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας της Τουρκίας τέθηκαν ως προϋπόθεση πρωταρχικής σημασίας,  στα κράτη στα οποία μεταβιβάστηκε η κυριαρχία για να σέβονται αυτά τα ζητήματα, κυρίως μέσω της υποχρέωσης να μην διαταραχθεί το καθεστώς αποστρατικοποίησης που θεσπίστηκε για τα νησιά αυτά με τη Συνθήκη της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου 1923 και τη Συνθήκη που υπεγράφη στο Παρίσι στις 10 Φεβρουαρίου 1947.

Επιπλέον, αυτές οι υποχρεώσεις καθορίστηκαν προς το συμφέρον της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και ήταν στο επίκεντρο του αντικειμένου και του σκοπού των προαναφερθεισών Συνθηκών.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960, η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά, και σαφώς παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις αυτών των συνθηκών, παραβίασε ουσιαστικά τις υποχρεώσεις αποστρατικοποίησης μέσω συγκεντρώσεων στρατευμάτων, δημιουργώντας μόνιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και διεξάγει διάφορες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Ανατολικό Αιγαίο.  Μέχρι το 1975, η Ελλάδα αρνήθηκε σταθερά τα σχετικά γεγονότα και ισχυρίστηκε ότι τηρούσε τις υποχρεώσεις αποστρατικοποίησης. Στη συνέχεια, η Ελλάδα ρητά παραδέχτηκε ότι δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της,  με αποδεδειγμένα αβάσιμα επιχειρήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε επίμονα και με συνέπεια ενάντια σε όλα αυτές τις παραβιάσεις μέσω διπλωματικών διακοινώσεων στην Ελλάδα και έθεσε επίσης το θέμα υπόψη της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας περισσότερες από μία φορές στο παρελθόν.

Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει λεπτομερείς και καλά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών κατά παράβαση των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού.

Η συνεχής εσκεμμένη και επίμονη ουσιαστική παραβίαση της Ελλάδας των διατάξεων αποστρατικοποίησης των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού, συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Εξίσου σημαντικό, και δεδομένης της κλιμακωτής φύσης τους, τέτοιες παραβιάσεις έχουν ευρύτερες επιπτώσεις από την άποψη της απειλής για την ειρήνη και την ασφάλεια στη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, η οποία, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας , να τις επικαλείται για την  οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να  διατηρεί τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι προέρχονται από αυτές.

Η Τουρκία επομένως, για άλλη μια φορά, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συνεργασίας, καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις διατάξεις αποστρατικοποίησης των προαναφερθεισών συνθηκών και να αποκαταστήσει την αποστρατικοποιημένη κατάσταση των Νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.

Θα ήμουν ευγνώμων εάν η παρούσα επιστολή θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ως έγγραφο στη Γενική Συνέλευση, στο σημείο 76 (α) της ημερήσιας διάταξης, και του Συμβουλίου Ασφαλείας.»

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ