Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Έτσι θα ''σβήσει'' την συμμαχία Τουρκίας-Κατάρ η Ελλάδα

Παρακολουθώντας τις κινήσεις της Τουρκίας από κοντά την τελευταία χρονική περίοδο των δύο μηνών, διαπιστώνουμε ότι κινείται συστηματικά με συγκεκριμένα βήματα, πολύ επικίνδυνα σε βάρος του Ελληνισμού, εναντίον  Ελλάδας και Κύπρου.

Συγκεκριμένα και επιγραμματικά θα αναφερθούμε στην εκμετάλλευση της επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, προκειμένου να πουλήσει τα υπερτιμημένα drone Bayraktar σε Ουκρανία, Πολωνία και να διαπραγματεύεται την πώληση τους με την γειτονική Αλβανία, στην οποία διαθέτει ναυτική βάση, αλλά και με χώρες της Βαλτικής  σύμμαχες του ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα ο Ερντογάν είχε αναγγείλει ότι στις 20 Ιουλίου θα μεταβεί στα κατεχόμενα για τον εορτασμό της μαύρης επετείου του ΑΤΤΙΛΑ 1974 για τον Ελληνισμό, όπου θα εγκαινίαζε επίσημα βάση drone στο αεροδρόμιο του Λευκόνικου, καθώς και την οικονομική-τουριστική εκμετάλλευση των Βαρωσίων από τους τουρκοκύπριους κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπήρξε παρέμβαση-προειδοποίηση πρίν λίγες ημέρες από την ΕΕ μέσω της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιν για το θέμα προς τον Ερντογάν, προκειμένου να μην προβεί σε προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο γιατί αυτό θα έχει συνέπειες στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Μένει να δούμε τι θα πράξει τελικά ο Τούρκος Πρόεδρος, αν και η εκτίμησή μας κατατείνει ότι θα προβεί στις συγκεκριμένες ενέργειες που αναφέραμε νωρίτερα στην Κύπρο, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις της ΕΕ.

Στο Συνέδριο Βερολίνο ΙΙ στα συμπεράσματά του και συγκεκριμένα στην παράγραφο 5, όπου γίνεται σαφής μνεία για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, η Τουρκία διατύπωση έγγραφη επιφύλαξη, η οποία προστέθηκε στα πρακτικά, όπου ανέφερε ότι οι  άνδρες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται νόμιμα στη Λιβύη ύστερα από την υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας  της Τουρκίας με την κυβέρνηση του Σάρατζ, η οποία ήταν και η μόνη αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και τη Διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της χώρας, και  συνεπώς δεν θα πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία διαθέτει ναυτική και αεροπορική βάση στη Λιβύη, τις οποίες δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει.

Συνοψίζοντας μέχρι τώρα διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ελλάδας θα μπορεί να επιτεθεί με δυνάμεις της και μέσα όχι μόνο από το έδαφός της, αλλά και από την κατεύθυνση της Λιβύης, της Αλβανίας και των κατεχομένων στην Κύπρο.

Προσφάτως ο Ερντογάν με τον Αλίγιεφ του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση που Τουρκία ή Αζερμπαϊτζάν δεχθούν επίθεση από τρίτη χώρα, τότε θα την πολεμήσουν μαζί ενωμένες ως μία χώρα.

Eδώ εστιάζουμε στο γεγονός ότι οι Αζέροι διαθέτουν μαχητικά Mig 31 και SU-29, τα οποία συνεκπαιδεύονται με τα τουρκικά F-16 στην άσκηση "Anatolian Eagle 2021", ενώ από αντιαεροπορικά συστήματα διαθέτουν μεταξύ άλλων και τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, τουλάχιστον 200.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική πολεμική αεροπορία η οποία είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο και η οποία διαθέτει μέχρι στιγμής μαχητικά F-16 και Mirage 2000, δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε αερομαχία με μαχητικά Mig 31 και SU-29 που διαθέτουν οι Αζέροι, τα οποία όμως θα έχουν αντιμετωπίσει F-16 στα πλαίσια ασκήσεων με τους Τούρκους.

Επιπλέον τα τουρκικά F-16 και φυσικά τα μαχητικά αεροσκάφη των Αζέρων θα έχουν εκπαιδευθεί στην αντιμετώπιση των S-300 τους οποίους διαθέτει και η Ελλάδα στην Κρήτη.

Κλείνοντας το κεφάλαιο Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν θα αναφέραμε τις πολλές κοινές ασκήσεις χερσαίων δυνάμεων των δύο χωρών με έμφαση στην από κοινού εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά από τακτικής άποψης, γιατί σε Στρατηγικό επίπεδο η συμμαχία με το Αζερμπαϊτζάν, παρέχει τη δυνατότητα στην Τουρκία να θέσει εκτός βεληνεκούς των Ελληνικών Στρατηγικών πυρομαχικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας και του Πολεμικού μας Ναυτικού, μαχητικά αεροσκάφη της και κρίσιμο στρατιωτικό υλικό της τα οποία θα μεταστάθμευε στη σύμμαχο του χώρα. 

Επιπλέον Τουρκία και Κατάρ προέβησαν στην υπογραφή ανάλογης αμυντικής συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία, 36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 στρατιώτες του Κατάρ θα τοποθετηθούν σε στρατιωτικές βάσεις, περιοχές και αεροδρόμια της Τουρκίας για 5 χρόνια, ενώ θα  μπορούν να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο για "πολεμικές προετοιμασίες και εκπαίδευση''. 

Tι ανέφερε σήμερα το Πενταπόσταγμα

''Η επίσημη ονομασία της συμφωνίας είναι «Τεχνική ρύθμιση μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης του κράτους του Κατάρ σχετικά με την προσωρινή ανάπτυξη στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ και προσωπικού υποστήριξης στην επικράτεια της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ωστόσο, αν εξετάσουμε ενδελεχώς τις ρήτρες συμφωνίας, θα δούμε ότι το Κατάρ αναλαμβάνει τον έλεγχο των ΤΕΔ.

''Πρώτα απ 'όλα, η εν λόγω ρύθμιση μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος αποικισμού του τουρκικού στρατού'', αναφέρουν Τούρκοι δημοσιογράφοι. Τα αεροπλάνα του Κατάρ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο και τα αεροδρόμια χωρίς περιορισμούς. 

Mάλιστα σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, τα καταριανά μαχητικά θα κάνουν ''εκπαιδευτικές'' πτήσεις όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Θράκη κάτι που θα σημάνει συναγερμό στην Ελλάδα.

Με την εν λόγω συμφωνία, τα αεροδρόμια και ο εναέριος χώρος της Τουρκίας ανοίγουν εντελώς στο Κατάρ. 

Το ''ζουμί'' βρίσκεται στο ότι πλέον οι Καταριανοί αναλαμβάνουν τον έλεγχο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, μίας αεροπορίας που όχι μόνο έχει ξεμείνει από πιλότους, αλλά και από μαχητικά F-16, τα οποία δεν έχουν αναβαθμιστεί.''

https://www.youtube.com/watch?v=MoqkviAUNBQ

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των καταριανών μαχητικών που θα σταθμεύουν στην Τουρκία θα είναι και τουλάχιστον 12 Rafale, τα οποία θέλει να έχει ως αντιστάθμισμα της αεροπορικής μας υπεροχής μετά την αγορά των δικών μας Rafale και την ένταξή τους στην Πολεμική μας Αεροπορία.

Η Ελλάδα είναι προφανές ότι θα πρέπει να αντιδράσει σε όλα αυτά με σωστές και μεθοδικές κινήσεις, αφού προηγούμαστε χρονικά των Τούρκων, έχοντας χτίσει γερές συμμαχίες με τις ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ-Αίγυπτο-ΗΑΕ-Σ.Αραβία και φυσικά με την Κύπρο, τις οποίες πρέπει να προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού.

Πρόσφατα η φίλη και σύμμαχος χώρα του Ισραήλ διεξήγαγε πολεμικές επιχειρήσεις με την Παλαιστινιακή Χαμάς

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς με χρήση ρουκετών και πυραύλων σε μεγάλους αριθμούς και εμβέλεια από την τρομοκρατική Παλαιστινιακή οργάνωση,  το ιδιόμορφο ανάγλυφο του εδάφους της περιοχής, αλλά κυρίως το σχήμα του κράτους του  Ισραήλ το οποίο στερείται βάθους, εισαγάγει νέα δεδομένα από πλευράς ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον το Ισραήλ με εξαίρεση την Αίγυπτο στην κατεύθυνση χερσονήσου Σινά και την Ιορδανία, περιστοιχίζεται από εχθρούς, όπως είναι οι Παλαιστίνιοι, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και η Συρία όπου εδρεύουν Ιρανικές Δυνάμεις, οι Φρουροί της Επανάστασης IRGC, ενταγμένες  είτε στο στρατό του Άσσαντ, είτε ως ημιανεξάρτητες δυνάμεις που σταθμεύουν στο έδαφος της Συρίας.

Το πλέον επικίνδυνο για το Ισραήλ είναι ότι όλοι οι παραπάνω εχθροί του Ισραήλ , συμπεριλαμβανομένου και του κράτους του Ιράν φυσικά, διαθέτουν πυραυλικά συστήματα και ρουκέτες ικανές να πλήξουν  Ισραηλινά αεροδρόμια, ναύσταθμους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις μεγάλης σημασίας, της χώρας.

Όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα, όσο αξιόπιστα και αν είναι, έχουν σημείο κορεσμού έναντι των εισερχόμενων εναέριων απειλών-βλημάτων. Επιπλέον τα drone σε περίπτωση μαζικής επίθεσης σε σταθερούς στόχους, όπως τα Ισραηλινά αεροδρόμια μαζί με βλήματα ρουκετών και πυραύλων, μπορούν επιφέρουν καταστρεπτικά πλήγματα, όπως οι Χούτι της Υεμένης κατά εγκαταστάσεων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Αλήθεια ποια θα είναι η λύση αποπροσγείωσης για τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της πανίσχυρης πολεμικής αεροπορίας της φίλης και συμμάχου χώρας του Ισραήλ, αν εχθρικοί πύραυλοι, ρουκέτες και drone καταστρέψουν τους αεροδιαδρόμους ή άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις των αεροδρομίων του;

Η απάντηση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα  εθνικής ασφάλειας για το Ισραήλ, είναι η ύπαρξη αεροπορικής και ναυτικής βάσης σε έδαφος που θα βρίσκεται εκτός βεληνεκούς των  εχθρικών πυραύλων-ρουκετών  προερχόμενων από  την Παλαιστίνη-Λίβανο και Συρία.

https://www.youtube.com/watch?v=yJMaQ7DqUg4

Με βάση τα παραπάνω ως αξιόπιστη λύση φαντάζει, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ, η δημιουργία βάσης ή η φιλοξενία  Ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, καθώς και η δυνατότητα ελλιμενισμού  πολεμικών του πλοίων, στην Κρήτη, αλλά και αντίστροφα, η παροχή παρόμοιας δυνατότητας για στάθμευση ελληνικών μαχητικών  σε Ισραηλινές αεροπορικές βάσεις, καθώς και ελλιμενισμού πλοίων και υποβρυχίων μας σε ναυτικές βάσεις του Ισραήλ.

Εννοείται ότι σε τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να τοποθετηθεί ραντάρ στα πρότυπα του Κιούρετσικ, ή ακόμη καλύτερα να μεταφερθεί το ραντάρ του Κιούρετσικ από την αντιδυτική, αντιισραλινή και αντιαμερικανική Τουρκία  στην Κρήτη, καθώς και να ενισχυθεί με επιπλέον  Ισραηλινά αντιαεροπορικά η άμυνα του νησιού.

Επιπλέον και προκειμένου να υπάρχει μια ενότητα αλλά και εδαφική συνέχεια  του δικτύου αντιαεροπορικής άμυνας Ελλάδας-Ισραήλ, η χώρα μας θα πρέπει  να  ενσωματώσει  σε αυτά τις φρεγάτες της με δυνατότητα  παροχής αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, οι οποίες θα βρισκόταν συνεχώς μεταξύ Κρήτης-Ισραήλ, δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο αντιαεροπορικό τείχος.

Φυσικά όλα τα παραπάνω θα ακύρωναν στην πράξη όλες τις τουρκικές προσπάθειες για κλοπή της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία στη ΝΑ Μεσόγειο.

Κλείνοντας επισημαίνω την  πρόσφατη διαβεβαίωση της Προέδρου της Αμερικανικής Γερουσίας Νάνσι Πελόζι προς τον Πρόεδρο του Ισραήλ, για την συνεχή διακομματική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την μεγαλύτερη χώρα σύμμαχο τους , το Ισραήλ

Αυτό έχει  εξόχως ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως και οι άριστες σχέσεις του Ισραηλινού και του Ελληνικού λόμπυ στις ΗΠΑ, όπου η Τουρκία είναι "εξαφανισμένη".

Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για τη χώρα μας προκειμένου να πετύχει τεράστια γεωπολιτικά οφέλη προλαβαίνοντας τις εξελίξεις και όχι ακολουθώντας τες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ