Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκική παραδοχή: ''Χάσαμε τον έλεγχο σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο, δεν έχουμε μαχητικά''

Σε μία παραδοχή-σοκ για την Τουρκική ΠΑ προχώρησαν ειδικοί αναλυτές, αναφέροντας πως σε λίγα χρόνια, θα έχει χάσει την δύναμή της. Αν σκεφθούμε ήδη πως εδώ και δεκαετίες δεν έχει τον έλεγχο στο Αιγαίο, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα!   


''Χωρίς μαχητικά F-35, η Τουρκία θα έχει μειονεκτήματα ενάντια στους περιφερειακούς αντιπάλους της με την πάροδο του χρόνου'', ανέφερε ο ο Sinan Ülgen, πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Μελετών και Εξωτερικής Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης (EDAM). 

Ο Sinan Ülgen υποστήριξε ότι ''η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είχε προγραμματίσει από το 2007, να έχει την επόμενη δεκαετία και F-35 και το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X.''     

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

''Στον αρχικό σχεδιασμό αεροπορικής άμυνας της Τουρκίας, δεν υπήρχε κανένας στόχος να επιλεγούν τα εθνικά μαχητικά αεροσκάφη έναντι των F-35. Τα σχέδια ήταν να έχουμε και τα δύο μαζί'', είπε ο Ülgen. ''Από τεχνική άποψη, το F-35 και τα εθνικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν διαφορετικούς στόχους, χαρακτηριστικά και δυνατότητες''.

''Λαμβάνοντας υπόψη τον γηράσκοντα στόλο F-16 της Τουρκίας, η χώρα κινδυνεύει να χάσει την αεροπορική της υπεροχή τα επόμενα 5-10 χρόνια'', δήλωσε ο Ülgen. ''Δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος με drone. Οι λειτουργίες των drone είναι πολύ διαφορετικές.''

Ως αποτέλεσμα, για την επόμενη δεκαετία ή έως ότου το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος εισέλθει στο απόθεμα του τουρκικού στρατού, ''μπορούμε να πούμε ότι ο κίνδυνος απώλειας της αεροπορικής υπεροχής έναντι των αντιπάλων του είναι αρκετά υψηλός'', δήλωσε ο Ülgen.

''Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε τα εγχώρια μαχητικά αεροσκάφη θα εισέλθουν στο απόθεμα της Τουρκίας'', δήλωσε ο αναλυτής και ανέφερε ''ότι είναι πιθανό ότι τα εθνικά αεροσκάφη δεν θα καλύψουν πλήρως όλες τις δυνατότητες των F-35 που αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ.''

Πάρα πολλοί από το προσωπικό εδάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας αποτάχτηκαν μετά το πραξικόπημα, ενώ αν προσθέσουμε και την έλλειψη πιλότων, τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα σε μια πιθανή αναμέτρηση με την Ελλάδα. Οι περισσότερες από τις αποστολές μάχης των τουρκικών αεροσκαφών F-16 αφορούν χερσαίες προσβολές κατά Κούρδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμα όμως και αυτές οι αποστολές μπορεί να αποδειχθούν πολύ δύσκολες για έναν άπειρο πιλότο, όπως έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια πρόσφατων αποστολών της τουρκική ΠΑ στο βόρειο Ιράκ. Εδώ και χρόνια οι Τούρκοι F-16 βομβαρδίζουν στρατόπεδα του PKK σε απομακρυσμένες περιοχές στην ιρακινή πλευρά των συνόρων. 

Σε μια προσπάθεια να καλύψει το κενό, το 2017 η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να αναγκάσει 300 πρώην πιλότους μαχητών, οι περισσότεροι από τους οποίους εργαζόταν στην πολιτική αεροπορία να επιστρέψουν στην πολεμική αεροπορία, με αποτέλεσμα μόνο 40 από αυτούς να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα για επιστροφή στην  ενεργό υπηρεσία.

 Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία αντιμετωπίζει σοβαρότατα επιχειρησιακά προβλήματα, με γερασμένα μαχητικά, χωρίς έμπειρους και επαρκείς σε αριθμό πιλότους και με ανεπαρκή εκπαίδευση σε όσους κατ' ανάγκη κάνει πιλότους, οι οποίοι σε προηγούμενες μάλιστα εξετάσεις ως υποψήφιοι πιλότοι είχαν κριθεί  ως ανεπαρκείς .

Με γνώμονα και κριτήριο, ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι εκείνη που διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη και έκβαση των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων και βλέποντας τα "χάλια " της τουρκική πολεμικής αεροπορίας, συνάγουμε το συμπέρασμα ότι για την Ελλάδα  από στρατιωτικής άποψης, είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία να προχωρήσει τώρα σε αποφασιστικά βήματα για την κατοχύρωση και διασφάλιση των συμφερόντων της σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ