Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

''Επίθεση'' σε δύο μέτωπα: ''Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ΑΟΖ με την Τουρκία''

Επανέρχεται δυναμικά η πιθανότητα συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ της Τουρκίας και των Παλαιστινίων, αφού όπως γράφει η Yeni Safak έγινε το πρώτο βήμα με την επικύρωση της «Συμφωνίας Ασφάλειας και Συνεργασίας» των δύο πλευρών, όπως ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα.

«Δείχνοντας τη σκληρότερη αντίδραση στο Ισραήλ, το οποίο σκότωσε 232 άτομα στη Γάζα τον περασμένο μήνα, η Τουρκία επικύρωσε επίσης τη Συμφωνία Ασφάλειας και Συνεργασίας που υπέγραψε με την Παλαιστίνη το 2018», αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα.

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί είπε ότι με την «ιστορική» συμφωνία, η Τουρκία έδειξε την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη και άνοιξε μια νέα σελίδα.

«Η συνεργασία και οι ασκήσεις που σχεδιάστηκαν να πραγματοποιηθούν στην ακτοφυλακή έθεσαν επίσης τα θεμέλια για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης σχετικά με την οριοθέτηση της περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Με άλλα λόγια, αυτή η συμφωνία ήταν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του λιβυκού μοντέλου στην Παλαιστίνη και ένας σημαντικός λίθος μπήκε σε αυτόν τον δρόμο», επεσήμανε ο Γιαϊτζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και συνέχισε λέγοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα «συμφέρει» όλους (σ.σ. σχεδόν) και πως οι Παλαιστίνιοι είναι πολύ θετικοί στο ενδεχόμενο: «Οι πληροφορίες που λάβαμε από περιφερειακές πηγές είναι ότι οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας θέλουν συμφωνία με την Τουρκία. Θα είναι προς το συμφέρον όλων εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Το Ισραήλ θα αποκτήσει 10 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής και η Αίγυπτος 14 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Ταυτόχρονα, το σκάφος Tubitak Marmara, “ξεμύτισε” για τα καλά και πλέει στην περιοχή μεταξύ Σάμου-Χίου.  Συγκεκριμένη η υδρογραφική υπηρεσία της Σμύρνης εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας για «επιστημονικές έρευνες».

Τις έρευνες θα πραγματοποιήσει το ερευνητικό σκάφος «Tubitak Marmara» από τις 31 Μαΐου, έως και τις 10 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Hurriyet το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να φέρει διάφορα όργανα πάνω και μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες που αφορούν τον βυθό, κάτι που σημαίνει πως έχει τη δυνατότητα να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ