Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, ήδη αναπτύσσεται ένα σχέδιο ασφαλείας, με βασικό στόχο να αποτραπεί οποιοδήποτε σχέδιο θα μπορούσε να καταλήξει σε προβοκατόρικη ενέργεια.
Μάλιστα σύμφωνα με το OPEN, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από τη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει στην περιοχή ενώ στη Θράκη βρίσκεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για να παρακολουθεί κάθε ύποπτη κίνηση.
Έρευνα στο Διαδίκτυο για ύποπτα καλέσματα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, από την Πέμπτη έχει ξεκινήσει από τις Αρχές μία έρευνα στο Διαδίκτυο για να εντοπίσουν οι αστυνομικοί εάν υπάρχουν ύποπτα καλέσματα από ακραίος ακτιβιστές που θα ήθελαν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή.
Μέχρι στιγμής σε αυτό το επίπεδο φαίνεται πως επικρατεί σιωπή, αλλά οι Αρχές επισημαίνουν πως ακόμα είναι νωρίς και θα υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων στη Θράκη
Παράλληλα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, για την αποτροπή προβοκάτσιας περιλαμβάνει και την μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων από άλλες περιοχές στη Θράκη για να ενισχυθούν οι τοπικές αστυνομικές μονάδες. Κυρίως αστυνομικοί θα μεταφερθούν από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, τα μέτρα ασφαλείας θα τεθούν σε εφαρμογή από το πρωί του Σαββάτου.
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία στο παρά πέντε της επίσκεψης Τσαβούσογλου
Μήνυμα στην Τουρκία ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη χώρα μας, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, σημείωσε πως «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Αυτό είναι το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών».
«Η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντας της ΕΕ» τόνισε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κοινή είναι και η οπτική μας για τη Λιβύη» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ως «θα πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων». Τέλος αναφέρθηκε και στην Λευκορωσία, λέγοντας πως «Ταυτόσημες είναι και οι θέσεις μας για τα δραματικά γεγονότα στη Λευκορωσία» για να καταλήξει τονίζοντας ότι «ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει θέση στην ήπειρό μας».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε πως: «Την τελευταία φορά που ο φίλος Σαρλ Μισέλ βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν σε μια δύσκολη συγκυρία όταν μαζί επισκεφτήκαμε τον Έβρο, τα σύνορα Ελλάδος και Τουρκίας που αποτελούν σύνορα με τη ΕΕ. Τόνισα πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του για να στείλουμε μήνυμα ότι η χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και εκφράσουμε την απόρριψή μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες, μετανάστες και τους κάνουν πιόνια. Αυτές οι πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές».