Ελληνοτουρκικά

ΥΠΕΞ: "Κλειδώνει" η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα

Η προσπάθεια αναθεωρητισμού διεθνών συνθηκών και η στρατηγική της έντασης που ακολουθεί η Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και την εσωτερική συνοχή της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ομιλία του στην δεξαμενή σκέψης «Center for Strategic and International Studies» στην Ουάσιγκτον. «Το καινούργιο στην περιοχή είναι το γεγονός ότι βλέπουμε μια σειρά από τοπικούς και διεθνείς δρώντες να ενεργούν με μια νέα αποφασιστικότητα» δήλωσε. «Μερικές φορές επιδεικνύουν μια αναθεωρητική συμπεριφορά, προσπαθώντας να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων, να ξαναγράψουν νομικές συμβάσεις ή να ακυρώσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα ορισμένων παράκτιων κρατών» τόνισε. Κι αυτή η επιθετική και αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας έχει λάβει ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις που εκτείνονται πολύ πέραν του πλαισίου των Ελληνοτουρκικών διαφόρων. Γι αυτό και ο υπουργός Άμυνας επισήμανε την ανάγκη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής του ΝΑΤΟ προσήλωση στις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας, γράφει η Χριστίνα Κορραή στο newspost. gr

Τετ α τετ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Το βλέμμα της Άγκυρας είναι στραμμένο στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου. Έχει κλειστεί ραντεβού Μπάιντεν - Ερντογάν. Η τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών είχε οδηγηθεί σε ναυάγιο. Δύο ημέρες μετά ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε σε αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Οι ΗΠΑ θεωρούν κρίσιμη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ την Τουρκία καθώς διαθέτει μία από τις δύο- τρεις μεγαλύτερες στρατιωτικές μηχανές της Συμμαχίας. Δεν πρόκειται, όμως, να αποδεχθεί τους S-400. Η συνάντηση των Βρυξελλών θα δείξει πόσα βήματα φέρεται διατεθειμένος να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές του ο κάθε ηγέτης ή εάν τα σπάσουν και από κοντά και οι ΗΠΑ συνεχίσουν την «τιμωρητική» τακτική των κυρώσεων.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα δώσει το «παρών» και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μηνύματα θα είναι πολλά. «Ως γνωστόν, η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ενημέρωση που έκανε στους εκπροσώπους των κομμάτων για το ταξίδι του στην Άγκυρα όπου σημειώθηκε και το μπρα ντε φερ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Όμως, η ειλικρίνεια και η αποφυγή προκλήσεων είναι απαραίτητο στοιχείο αυτής της  προσπάθειας» τόνισε. «Και βέβαια, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικαίου».

Κλείδωσε η επίσκεψη

Παρά το εκρηκτικό κλίμα της Άγκυρας οι δίαυλοι μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών είναι ανοιχτοί και συζητείται η ημερομηνία της επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Νίκος Δένδιας. Τοποθετείται προς τα τέλη του μήνα η επίσκεψη. Δεν αποκλείεται αμέσως μετά, στις αρχές Ιουνίου, να πραγματοποιηθεί ο 63ος κύκλος των διερευνητικών επαφών. Είναι η σειρά της Τουρκίας να τις φιλοξενήσει.

Η Αθήνα επιζητά πάντα τον διάλογο. Έχει κάθε λόγο όμως και η Άγκυρα να δείχνει ότι τον επιζητά έστω και για προσχηματικούς λόγους, καθώς εκτός από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής στα τέλη του μήνα, όπου οι «27» θα επανεξετάσουν την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Άγνωστη ημερομηνία

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είναι ακόμη ώριμος ο χρόνος για να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραχίμ Καλίν. Αλλά στην παρούσα φάση «δεν γίνεται καμία συζήτηση για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν», όπως τόνισαν οι πηγές. Όταν πάντως θα πραγματοποιηθεί, κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί οι δύο ηγέτες θα βάλουν πάνω στο τραπέζι όλα τα επίμαχα ζητήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Το ελληνικό κράτος δεν "παράγγειλε" νέα αντι-drone συστήματα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ενώ προωθεί την προμήθεια του ισραηλινού συστήματος C-UAS;

Μεγάλο παρασκήνιο σχετικά με την παραγγελία αντι-drone συστημάτων για τις μονάδες επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού...