Οι Τούρκοι μας έδειξαν μια "καλλιτεχνική" απεικόνιση, της ιδέας απογείωσης των drone Bayraktar TB3 από το μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu, ενώ δεν έκαναν καμία αναφορά ούτε υπάρχει απεικόνιση, που να δείχνει την επίλυση του προβλήματος της προσγείωσης του υπόψιν drone στο κατάστρωμα του μίνι τουρκικού αεροπλανοφόρου.
Μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 από τις ΗΠΑ, λόγω της αγοράς του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 της Τουρκίας από τη Ρωσία, η τουρκική προεδρία αμυντικών βιομηχανιών ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών «TB-3 Bayraktar» ( UCAV), τα οποία να αποπροσγειώνονται από το μίνι αεροπλανοφόρο της Τουρκίας (LHD) Anadolu, αντί των αεροσκαφών F-35B που έχουν κατακόρυφη ικανότητα απογείωσης και προσγείωσης.
Ενώ ήταν αντικείμενο έρευνας η δυνατότητα λειτουργίας των TB-3 Bayraktar drone από το LHD Anadolu, ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar Defence, Haluk Bayraktar, έκανε την ακόλουθη δήλωση κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής Αεροπορίας και Διαστήματος του Τουρκικού Πανεπιστημίου Gebze, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
"Υποθέτω ότι αναρωτιέστε για το TB-3 drone. Το μοιράζομαι για πρώτη φορά. Θα δείξω μόνο μια εικόνα. Αυτή η απεικόνιση δείχνει την ιδέα απογείωσης και προσγείωσης των TB-3 drone στο LHD Anadolu, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στο Sedef Shipyard. Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αυτό το έργο θα συμβάλει στη ενδυνάμωση του τουρκικού ναυτικού και η περάτωση του έργου δεν θα διαρκέσει πολύ. Το TB-3 δεν θα είναι κάθετο αεροσκάφος προσγείωσης, αλλά θα προσγειώνεται και θα απογειώνεται όπως άλλα αεροσκάφη που λειτουργούν σε αεροπλανοφόρα. Το TB-3 UCAV θα φέρει ηλεκτροοπτικό σύστημα CATS (Common Aperture Targeting System) κατασκευασμένο από ASELSAN. "
Στην πρωτότυπη εικόνα, ένα κυλινδρικό σύστημα βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του Anadolu, το οποίο πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του drone για να παρέχει την αρχική ταχύτητα απογείωσης του drone.
Το κύριο μέλημα αυτού του έργου είναι να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην παράδοση του Anadolu στο τουρκικό ναυτικό. Το Anadolu έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2022 και η τοποθέτησή του με ένα περίπλοκο σύστημα καταπέλτη θα προκαλούσε καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα τέτοιο σύστημα κυλίνδρων φαίνεται ευκολότερο να προσαρμοστεί στο LHD. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το σύστημα προσγείωσης για τα drone στην απεικόνιση που παρουσιάστηκε. Μια άλλη κρίσιμη λεπτομέρεια στην εικόνα είναι τα πτυσσόμενα φτερά του TB-3.
Πριν από δύο μήνες, ο Ismail Demir, επικεφαλής της τουρκικής Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι τουλάχιστον δέκα οπλισμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις και να ενσωματωθούν σε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου στο πλοίο.
«Μετά την ολοκλήρωση του έργου, μεταξύ 30 και 50 πτυσσόμενων φτερωτών Bayraktar TB3 θα μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν χρησιμοποιώντας το κατάστρωμα του Anadolu.» ανέφερε σε νεώτερη δήλωσή του.
Ένα αεροπλανοφόρο θα είναι μια ολοκαίνουργια επιχειρησιακή ιδέα. Δεδομένου ότι τα UCAV δεν έχουν ακόμα ικανότητα μάχης από αέρα σε αέρα, ο πρωταρχικός σκοπός αυτών των αεροσκαφών φαίνεται να είναι ISR και μικρής κλίμακας επιχειρήσεις, όπως η επίθεση κατά παράκτιων στόχων όπως λόγου χάρη, Ραντάρ Ναυτικής Επιτήρησης, αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες και λοιποί εχθρικοί θαλάσσιοι στόχοι με χαμηλές δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας.
Εκτός αυτού, οι επιθέσεις ομάδων-σμηνών με αυτά τα UCAV που απογειώνονται από έναν θαλάσσιο μεταφορέα θα ήταν ένα νέο πλεονέκτημα ενάντια στις αντίπαλες δυνάμεις επιφανείας του εχθρού , θαλάσσιες και επίγειες.
Αν και δεν είναι γνωστό εάν αυτά τα drone θα αντικαταστήσουν τα F35, ωστόσο φαίνεται να εισαγάγουν μια νέα μορφή πολέμου
Από τα παραπάνω διαφαίνεται μια ωραία "καλλιτεχνική" θα λέγαμε απεικόνιση, της ιδέας απογείωσης των drone Bayraktar TB3 από το μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά ούτε υπάρχει απεικόνιση, που να δείχνει την επίλυση του προβλήματος της προσγείωσης του υπόψιν drone στο κατάστρωμα του μίνι τουρκικού αεροπλανοφόρου.
Συνεπώς το πρόβλημα έστω και θεωρητικά της αποπροσγείωσης των drone από το Anadolu φαίνεται να λύνεται σε ποσοστό μόνο 50%.
Εδώ επισημαίνουμε ότι άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη και αυτό μένει να το δούμε, δηλαδή πότε και πως θα γίνουν όλα αυτά που έδειξαν οι Τούρκοι σε μία ωραία καλλιτεχνική απεικόνιση.
Άλλωστε και σε αεροπορική έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί πρίν από 2 χρόνια έδειχναν οι Τούρκοι ένα πρότυπο TF-X 5ης γενιάς εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος τους σχεδόν έτοιμο, ενώ τώρα οι ίδιοι λένε ότι θα ενταχθεί στην πολεμική τους αεροπορία το 2030.
Συνεπώς στα λεγόμενα των Τούρκων επισήμων αναφορικά με το "ντύσιμο" του Anadolu με τα drone Bayraktar, κρατάμε 'μικρό καλάθι"
Επιπλέον ακόμη και αν όλα τα προβλήματα επιλυθούν, το Anadolu θα αποτελεί εύκολο στόχο για την πολεμική μας αεροπορία, αφού δεν μπορεί με τίποτε να συγκριθούν οι ικανότητες των μαχητικών Rafale-Mirage 2000 -F-16 Viper της Ελληνικής Πολεμικής αεροπορίας με αυτή των drone Bayraktar TB3
Αυτό θα έχει ως συνέπεια, το Anadolu να πλέει υπό ισχυρή αντιαεροπορική προστασία η οποία δεν θα παρέχεται από το ίδιο, αλλά στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας των μέσων, από ένα συνδυασμό γερασμένων τουρκικών μαχητικών F-16, τουρκικών πλοίων επιφανείας του τουρκικού στόλου που να διασφαλίζουν αντιαεροπορική άμυνα θαλάσσιας περιοχής και χερσαίων αντιαεροπορικών συστημάτων που θα βρίσκονται στα μικρασιατικά παράλια, έτσι ώστε να καλύπτουν την περιοχή πλεύσης του εν λόγω τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου.