Ελληνοτουρκικά

Θράκη sos! Εκτός ορίων το θράσος του Τούρκου ΥΦΥΠΕΞ

"Αν Κάποιος Λέει Ότι Είμαι Τούρκος, Είναι Τούρκος, Αν Λέει Ότι Είμαι Έλληνας, Είναι Έλληνας" δήλωσε με περίσσιο θράσος ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν που συνέχισε την περιοδεία του στην Θράκη χθες και συναντήθηκε με μέλη της μειονότητας στην Ξάνθη. Ο Κιράν επισκέφθηκε την Ξάνθη μετά τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή και κατόπιν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του.

Συναντήθηκε με τον ψευτο-Μουφτή Αχμέτ Μετε και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του για “την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης”.

Κατόπιν ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Yavuz Selim Kıran επισκέφθηκε την “Τουρκική Ένωση İskeçe”, όπου καλωσορίστηκαν από τον επικεφαλής της, Οζάν Αχμέτογλου και τους διευθυντές του συλλόγου. Ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την στήριξή του “στον αγώνα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ που δεν έχουν εφαρμοστεί εδώ και 13 χρόνια” και τόνισε ότι στις συνομιλίες με την Ελλάδα, το ζήτημα της συγγένειας ήταν ανέκαθεν μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης προτεραιότητας για την Τουρκία, σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί για εμάς».

Με προκλητικότητα ο Κιράν συνέχισε:

«Έχουμε την αυτοπεποίθηση απαραίτητη για την επίλυση των προβλημάτων. Πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματά μας μπορούν να λυθούν μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου (...) θα αγωνιστούμε μαζί για την παράδοση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των συγγενών μας. Με τις προσπάθειές σας και τις προσπάθειες των μουφτήδων μας, εμείς, ως υπουργείο, ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα του Υπουργού και του Προέδρου μας σε αυτό το ζήτημα για πάντα. Μέχρι να παραδοθούν τα δικαιώματα των οικείων μας, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ούτε για αυτό. Υπάρχει μια αδικία εδώ και χρόνια. Είναι πραγματικά ένα τεράστιο λάθος να το βάλουμε σε μια νομική κάλυψη. Είναι πολύ λάθος να αρνηθούμε την εθνική ταυτότητα των ανθρώπων. Αν κάποιος λέει ότι είναι Τούρκος, είναι Τούρκος, αν λέει ότι είναι Έλληνας, είναι Έλληνας. Όσοι δεν έχουν πρόβλημα με την εθνική τους ταυτότητα δεν θα έχουν πρόβλημα με την εθνική ταυτότητα άλλων ανθρώπων. Απαγορεύεται το όνομα και το σήμα του συλλόγου. Ωστόσο, αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί όσο δεν μπορούν να απαγορεύσουν τη θέση του στις καρδιές. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε έως ότου αναγνωριστούν τα δικαιώματά σας, τα δικαιώματα της μειονότητας μας εδώ. Είμαστε εδώ σήμερα με εντολή του Προέδρου και του Υπουργού μας. Είμαστε εδώ για να σας δείξουμε την ισχυρή υποστήριξή μας. Αυτή η ισχυρή υποστήριξη θα συνεχιστεί. Είμαστε εδώ για να δώσουμε αυτό το μήνυμα. "

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Kıran συναντήθηκε επίσης με Τούρκους μαθητές, γονείς και δασκάλους. "Δεν είναι ποτέ αποδεκτό να εκπαιδεύονται τα παιδιά μας υπό αυτές τις συνθήκες. Ως πατρίδα, δεν θα το αποδεχτούμε. Θα επικοινωνήσουμε επίσης με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη λύση σε αυτό.

Θα παίξουμε το ρόλο μας ως πατρίδα. (...) Θα συνεχίσουμε την πίεση μας στην Ελλάδα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε πολυμερείς πλατφόρμες, για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και για την εφαρμογή των διμερών συμφωνιών που έχουμε”

 

Για τα τζαμιά

Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Yavuz Selim Kıran επισκέφθηκε και το Τζαμί Beyazıt στο Διδυμότειχο, όπου τον υποδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού , Γεώργιο Διδασκάλου. Ο Γενικός Γραμματέας έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες στον Κιράν για τις εργασίες αποκατάστασης που επαναλήφθηκαν στο τζαμί μετά την πυρκαγιά.

Ο Κιράν βρήκε την ευκαιρία να προκαλέσει εκ νέου δηλώνοντας πως το Τζαμί Beyazıt είναι ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στα Βαλκάνια και πολύ σημαντικό για αυτούς ως ιστορική πολιτιστική κληρονομιά.

Ο υπουργός Κιράν είπε εν συντομία: «Είναι ένα σπάνιο έργο της ιστορίας μας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να αναβιώσετε αυτό το έργο το συντομότερο δυνατό. Αναμένουμε ταχεία δράση σε αυτό το θέμα.Ως Τουρκία, έχουμε μια σοβαρή εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε αυτήν την εμπειρία εδώ εάν χρειαστεί. Από χθες, έχω επισκεφτεί πολλά οθωμανικά μνημεία ειδικά τη Θεσσαλονίκη. Αυτά, φυσικά, είναι κοινά έργα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, και όταν είδα ότι κάποια από αυτά εγκαταλείφθηκαν, ειλικρινά, ήμουν πολύ λυπημένος. Αναβιώσαμε πολλές εκκλησίες και έργα που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες στην Τουρκία. Νοιαζόμαστε για την αποκατάσταση και αναβίωση αυτών των έργων”

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ