Δεν έχουν τέλος οι εσωτερικές συγκρούσεις στην Τουρκία. Η κόντρα στρατιωτικών και Ερντογανικών έχει ''φουντώσει'', με το καθεστώς να προχωράει σε μία κίνηση που θα προκαλέσει ''σεισμό''.
Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει ένα κράτους τύπου Ιράν, καθώς θα συνεργαστεί με το Ισλαμικό Κόμμα Felicity, το οποίο στηρίζουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι!
Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με την σειρά:
Οι Τούρκοι εισαγγελείς ζητούν ποινή φυλάκισης έως τριών ετών για τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου İlker Başbuğ, με τις κατηγορίες για υποκίνηση μίσους και εχθρότητας. Το κατηγορητήριο για τον πρώην στρατιωτικό αρχηγό της Τουρκίας, αφορά μια συνέντευξη που έδωσε ο Başbuğ στην εφημερίδα Cumhuriyet τον Ιανουάριο, στην οποία φέρεται να υπαινίσσεται ότι επιθυμεί πραξικόπημα.
Ο Başbuğ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως αρχηγός του γενικού προσωπικού μεταξύ 2008 και 2010, σε αυτή τη συνέντευξη, αναφέρθηκε στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας στις 27 Μαΐου του 1960. Ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός είπε ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν ο τότε πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές είχε ανακοινώσει πρόωρες εκλογές.
Ο Başbuğ, ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τη συνέντευξη, αρνήθηκε την κατηγορία περί υπαινιγμού πραξικοπήματος. Η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.
Ψάχνει ψήφους ο Ερντογάν
Η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη σημαντική μείωση της δημόσιας υποστήριξης, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα το κόμμα που έχει κυβερνήσει την Τουρκία για 18 χρόνια να πανικοβληθεί ενόψει των επόμενων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών το 2023.
Η υποστήριξη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι χαμηλή, με το κόμμα να συγκεντρώνει περίπου 30-32% , σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Avrasya.
Αντιμετωπίζοντας μια προβληματική οικονομία και την πανδημία COVID-19, το AKP γνωρίζει ότι πρέπει να αναλάβει δράση για να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους. Έτσι, έχει στρέψει την προσοχή του στο κόμμα Felicity της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης.
Όπως και το AKP, το Felicity, που ιδρύθηκε το 2001, εντοπίζει τις ρίζες του στο Ισλαμικό Κόμμα Πρόνοιας, το οποίο απαγόρευσε το Συνταγματικό Δικαστήριο το 1998, από το οποίο προέρχονται πολλοί από τους ιδρυτές του AKP.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν φιλοξένησε τον Oğuzhan Asiltürk, ανώτατο αξιωματούχο της Felicity, σε ένα γεύμα iftar στο προεδρικό παλάτι, σηματοδοτώντας την προθυμία της κυβέρνησής του να συνεργαστεί με την ισλαμική ομάδα. Τον Ιανουάριο, ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον επικεφαλής της κορυφαίας συμβουλευτικής επιτροπής του κόμματος στο σπίτι του.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους πρώην ψηφοφόρους του AKP βρίσκονται τώρα στο αναποφάσιστο στρατόπεδο και δεν έχουν ξεπεράσει το φράχτη για να ενταχθούν στην Εθνική Συμμαχία της αντιπολίτευσης, η οποία αποτελείται από το κοσμικό σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το εθνικιστικό Καλό Κόμμα (İYİP).
Το AKP ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τακτικές που θα προσελκύσουν πρώην πιστούς ψηφοφόρους πίσω στο κόμμα. Εδώ είναι που το Felicity, μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο.
Για χρόνια, το Felicity είχε αποτύχει να συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον από το AKP ή την αντιπολίτευση. Ωστόσο, η εισαγωγή ενός πολιτικά αμφισβητούμενου προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης στις εκλογές του 2018, οδήγησε το ΑΚΡ να χρειάζεται κάθε ψήφο που θα μπορούσε να πάρει.
Το νέο εκτελεστικό προεδρικό σύστημα, το οποίο απαιτεί από έναν υποψήφιο να λάβει την πλειοψηφία των ψήφων για να εκλεγεί πρόεδρος, έχει μετατρέψει τα μικρότερα κόμματα σε βασικούς παράγοντες.
Πρόσφατα σε άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι η Μουσουλμανική αδελφότητα μπαίνει στην τουρκική "πολιτική ζωή" μέσω του κόμματος Felicity.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε εύλογα πολλά ερωτήματα, ειδικά επειδή έρχεται λίγες μέρες πριν από τις τουρκο-αιγυπτιακές συναντήσεις υψηλόβαθμων διπλωματών και στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας, σε μία προσπάθεια του Ερντογάν να προσεγγίσει την Αίγυπτο και ειδικότερα τον Πρόεδρο της Σίσι, τον οποίο είχε κατηγορήσει πολλές φορές στο παρελθόν για την ανατροπή του τέως Προέδρου Μόρσι, ο οποίος ανήκε και στηριζόταν από τους "αδελφούς μουσουλμάνους".
Δηλαδή κοινώς ενώ ο Ερντογάν δίνει γή και ύδωρ στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι, προκειμένου να συσφίξουν τις σχέσεις τους οι δύο χώρες, στο εσωτερικό της Τουρκίας για να επανεκλεγεί θα συμπράξει με το Ισλαμιστικό κόμμα Felicity το οποίο θα έχει πολιτική και οικονομική βοήθεια από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι θα το χρησιμοποιήσουν ως πολιτικό φορέα για να εκπροσωπούνται εντός Τουρκίας.