Η Τουρκία αρνήθηκε τις αναφορές των ΜΜΕ που ισχυρίζονται ότι η Λιβύη της ζήτησε να ακυρώσει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και να αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις και όλους τους συριακούς μισθοφόρους από τη χώρα.
Ο Γιασίν Ακτάι, σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι «κατασκεύασαν την ιστορία», ανέφερε η Middle east Monitor.
Την Κυριακή, το γαλλικό ραδιόφωνο μετέδιδε ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, ο Μοχάμεντ Αλ Μενίφι, επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, είχε υποβάλει επίσημο αίτημα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το ζήτημα, ανέφερε η Libya Review τη Δευτέρα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα τροποποίησης της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης με τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ο Aktay είπε ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με το αν μια τέτοια πρόταση περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, αλλά ήταν μια πιθανότητα, ανέφερε η Middle east Monitor, επικαλούμενη τον ιστότοπο ειδήσεων Sputnik.
Ο Αλ-Μένφι πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή κατά την πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου του Λίβυου στην Τουρκία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του νωρίτερα αυτό το μήνα.
Στη Λιβύη, η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) κατά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Khalifa Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Η Τουρκία ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο αφού το GNA ζήτησε βοήθεια βάσει αμυντικού συμφώνου. Η Άγκυρα έχει επίσης αναπτύξει Σύριους μισθοφόρους.
Η Τουρκία και το GNA με έδρα την Τρίπολη υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και το γνωστό σε όλους μας εντελώς παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης των ΑΟΖ τους τον Νοέμβριο του 2019, το οποίο είχε επικριθεί έντονα από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την απόσυρση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, ύστερα από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ του GNA και του LNA, για τον τερματισμό του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Ο σοφός λαός μας λέει "όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά". Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση της είδησης υπάρχει και καπνός και φωτιά, αφού ΗΠΑ-ΕΕ σίγουρα ασκούν πιέσεις για την εφαρμογή της πρόβλεψης της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, για απόσυρση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από την χώρα.
Αν μάλιστα προσέξουμε καλά την δήλωση του Aktay, θα διαπιστώσουμε ότι αν και δηλώνει άγνοια για το θέμα εντούτοις δεν αποκλείει η Λιβύη να ζήτησε ακύρωση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ.
Τέλος τα ΜΜΕ τα οποία μετέδωσαν την συγκεκριμένη είδηση.
Τα παραπάνω συνηγορούν ότι η πιθανότητα η είδηση να ευσταθεί είναι πάρα πολύ μεγάλη