Απειλή για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο Γάλλος αναλυτής του ΜΜΕ Air& Cosmos, τυχόν ευόδωση της προσφοράς της Ρωσίας προς την Τουρκία για την απόκτηση των μαχητικών αφων Su-35 & Su-57, όπως και πιθανή βοήθεια στην ολοκλήρωση του αναπτυξιακού προγράμματος TF-X.
Tα αναφέρει:
''Η Μόσχα προτείνει στην Άγκυρα την απόκτηση των μαχητικών της Su-57 και Su-35 σε έκδοση εξαγωγής, αλλά και βοήθεια στην ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής του εγχώριου τουρκικού αεροσκάφους 5ης γενιάς TF-X. Σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία σχεδόν σίγουρα θα τεθεί εκτός ΝΑΤΟ και η αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας από πλευράς πολεμικής αεροπορίας θα "μετατραπεί" σε αντιπαράθεση Rafale κατά Su-35 και Su-57 σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Στίς 12 Μαρτίου 2021, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία τεχνικής συνεργασίας, ανακοίνωσε την επιθυμία της να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία και συγκεκριμένα τις αεροπορικές ναυαρχίδες της, τα μαχητικά αεροσκάφη Sθ-57 και Sθ-35 σε έκδοση εξαγωγής. Επιπρόσθετα η υπηρεσία υπέβαλε πρόταση για παροχή τεχνικής υποστήριξης για ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής του εγχώριου τουρκικού αεροσκάφους 5ης γενιάς TF-X.
Το 5ης γενιάς τρομερό μαχητικό αεροσκάφος Sθ-57, 76 εκ των οποίων έχουν ήδη παραγγελθεί, αναμένεται να εξοπλίσει 3 μοίρες της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι το 2028. Επίσης τα Su-57 θα τυγχάνουν της υποστήριξης των drone S-70 ή των Molniya, που αναπτύσσονται από την εταιρεία Kronstadt και που θα φέρονται εντός του. Έτσι θα προσφέρει κάτι περισσότερο από μια εναλλακτική λύση έναντι των αμερικανικών F-35.
Το Su-35 πολλαπλών αποστολών θα μπορούσε να προσφερθεί στο άμεσο μέλλον, καλύπτοντας έτσι το κενό των καταπονημένων τουρκικών F-16. Η απόκτηση των SU-35 θα συνιστούσε μεγάλη απειλή για την Ελλάδα.
Aξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κατά την έκθεση ΜΑΚS-2019 στη Μόσχα, είχε ''ξελογιαστεί'' από τις αεροπορικές επιδείξεις των ρωσικών μαχητικών Sukhoi. Η απόκτηση τους από την Τουρκία θα έχει ως συνέπεια την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς πιλότων σε αυτά, αφού πολλά παλιά στελέχη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, για το οποίο η Ρωσία είχε ειδοποιήσει εξαρχής τον Ερντογάν.
Αναφορικά με το τουρκικό μαχητικό TF-X, του οποίου η παρουσίαση έγινε με πομπώδη και εμφατικό τρόπο στο Παρίσι στην αεροπορική έκθεση το 2019, για το οποίο λεγόταν ότι θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2025, η κατάσταση από πλευράς προόδου κατασκευής του παραμένει στάσιμη. Η εταιρεία BAE SYSTEMS, ο κύριος εταίρος από το 2015, έχει σταματήσει τη συνεργασία κάτω από τις πιέσεις της Ουάσιγκτον.
Ως εκ τούτου η Ρωσική πρόταση για κοινή ανάπτυξη του TF-X και η παραγωγή του θα έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση του γερασμένου στόλου των F-16 της Τουρκίας. Η συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας για την κατασκευή του συγκεκριμένου μαχητικού, θα περιλαμβάνει την εταιρεία Rostec που θα το εφοδιάσει με κινητήρα και θα επιμεληθεί του αεροδυναμικού σχεδιασμού του, ενώ η Τουρκική ΤΑΙ θα το εξοπλίσει και θα κατασκευάσει τα ηλεκτρονικά του συστήματα.
Η Ρωσική προσφορά είναι αναμφίβολα δελεαστική για την Τουρκία, που αν την υιοθετήσει θα επισπεύσει το διαζύγιο της με το ΝΑΤΟ'', αναφέρουν οι Γάλλοι.