Η τουρκική “Γαλάζια Πατρίδα” απειλεί ξεκάθαρα το τρίγωνο Σουέζ-Αίγυπτο-Ισραήλ, αναφέρουν τουρκικές πηγές.
Η Τουρκία με την άσκηση με το ομώνυμο όνομα, και τα σχέδια επέκτασης στην Α.Μεσόγειο απειλεί ζωτικά συμφέροντα όμως και των δύο αυτών χωρών.
Η Άγκυρα επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο μια τεράστιας περιοχής διακόπτοντας το μέτωπο Ισραήλ-Ελλάδας, ενώ επιδιώκει τον έλεγχο και του Σουέζ, παρακάμπτοντας την Αίγυπτο.
Οι ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με την ονομασία “Γαλάζια Πατρίδα” στοχοποιούν πλέον και χώρες πλην Ελλάδος-Κύπρου και αυτό είναι σημαντικό για τις επερχόμενες εξελίξεις.
Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η εφαρμογή της στρατηγικής της τουρκικής “Γαλάζιας πατρίδας” πλήττει τα βασικά γεωπολιτικά συμφέροντα του Ισραήλ.
Η ίδια στρατηγική πλήττει και την Αίγυπτο, επειδή η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει πλέον σημαντικό ρόλο και στο Σουέζ αυτή τη στιγμή.
Το πρόβλημα της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής αποτελεί θέμα και για τις δύο αυτές χώρες, οι οποίες θα κάνουν ότι μπορούν για να την ακυρώσουν στην πράξη, και αυτό είναι τρομερά σημαντικό για τα ελληνικά συμφέροντα.
Ο Τούρκος πρόεδρος στοχοποιεί ξανά την Ιερουσαλήμ εξοργίζοντας τους Ισραηλινούς
Ο Ερντογάν την ίδια ακριβώς περίοδο ξαναστρέφει τα μάτια του στην Ιερουσαλήμ, αφού πιστεύει ότι η ισραηλινή κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ είναι ένα ιστορικό ατύχημα, ενώ ο ίδιος έχει στόχο την τροποποίησή του.
Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει το όνομα της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων σε «Διεύθυνση Υποθέσεων Ιερουσαλήμ, προκάλεσε οργή στο Ισραήλ.
Ο Ερντογάν θεωρεί τον εαυτό του διάδοχο των Οθωμανών σουλτάνων, και θέλει να αποκαταστήσει την παλιά αυτοκρατορία, θεωρώντας ταυτόχρονα τον εαυτό του υπεύθυνο για την Ιερουσαλήμ.
Στα δικά του μάτια, ο Ερντογάν θεωρεί ότι είναι ο διάδοχος του Salah al-Din και του Suleiman του μεγαλοπρεπούς.Ως εκ τούτου, ο ίδιος συνεχίζει να προωθεί την ιδέα ενός τεράστιου μουσουλμανικού χαλιφάτου με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
Για αυτόν τον λόγο έχει επαναφέρει τις οθωμανικές σπουδές σε τουρκικά σχολεία και δέχεται ηγέτες και αξιωματούχους με μια φρουρά που φοράει παλιές οθωμανικές στολές του χαλιφάτου.
Κατά την άποψη του Ερντογάν, η Ιερουσαλήμ «βρίσκεται υπό κατοχή», και έχει ύψιστη σημασία μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, ως μέρος του «Umrah» («κανονικό» μουσουλμανικό προσκύνημα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, σε αντίθεση με το Χατζ).
Από το 2017, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να «κατακτήσει» την πόλη μέσω μαζικής παρουσίας μουσουλμάνων τουριστών στο Ισραήλ.
«Πρέπει να επισκεφθούμε την Αλ-Άκσα πολύ περισσότερο», έλεγε εκείνη την εποχή. Σημείωσε με απογοήτευση ότι κατά το προηγούμενο έτος, μόνο 26.000 Τούρκοι τουρίστες είχαν επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ, τον υψηλότερο αριθμό οποιασδήποτε μουσουλμανικής χώρας, αλλά πολύ χαμηλότερο νούμερο από τους εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς, Ρώσους και Γάλλους που επισκέφτηκαν την πόλη και το τζαμί της Άκσα", αναφέρει ισραηλινός ειδικός.
Όλες οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της προαναφερθείσας αλλαγής ονόματος, κατευθύνονται προς αυτόν τον σκοπό.
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα από φιλοτουρκικά στοιχεία πριν από δύο χρόνια, ένας Παλαιστίνιος άνδρας φαίνεται να ζητά επειγόντως από τους Μουσουλμάνους να υπερασπιστούν το Αλ-Άκσα.
Το βίντεο δείχνει εικόνες πλοίων, αεροσκαφών και οχημάτων ντυμένων με τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες, και ο προορισμός τους είναι μοναδικός, το al-Aqsa.
Στη συνέχεια, δείχνει μια μάζα ανθρώπων που ανοίγουν τις πύλες του συγκροτήματος, σπρώχνουν πίσω τους στρατιώτες του Ισραήλ και γεμίζουν κάθε τετραγωνική ίντσα του Τεμένους. «Το Αλ-Ακτσά απελευθερώνεται», καταλήγει το ίδιο, ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας.
Οι murabitun και murabitat (ομάδες μουσουλμάνων «φρουρών»), οι οποίοι παρενοχλούσαν συνήθως και εμπόδισαν τους Εβραίους να επισκέπτονται το όρος του ναού, τελικά εκδιώχθηκαν.
Αυτοί ήταν η εμπροσθοφυλακή του μεγάλου οράματος του Ερντογάν και του επικεφαλής του Ισλαμικού Κινήματος στο Ισραήλ, Σεΐχη Ραίντ Σαλάχ.
Ο Ερντογάν θέλει να συνεχίσει τον "πόλεμο της απελευθέρωσης" για το Τέμενος al-Aqsa, και σε αυτήν την προσπάθεια ο ίδιος θέλει να εμπλέξει το σύνολο του ισλαμικού κόσμου για ευνόητους λόγους.