Ελληνοτουρκικά

Σφοδρή επίθεση Τούρκων: ''Συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ κατά Άγκυρας''

"‘Εάν γνωρίζεις τον εχθρό και τον εαυτό σου, δεν έχεις ανάγκη να φοβάσαι το αποτέλεσμα ακόμη και εκατό μαχών". Το παραπάνω απόφθευγμα του γνωστού  Κινέζου πολεμολόγου Σούν Τσού, αναφορικά με την αξία της γνώσης του αντιπάλου αλλά και της αυτογνωσίας στην επιτυχή έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης, επαληθεύεται πάντοτε.

Πάνω στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουμε και αναλύουμε την τουρκική οπτική, σχετικά με τη χώρα μας. Η Τουρκία αναφερόμενη στην "υποτιθέμενη" παρενόχληση του TGC Çeşme, από την πολεμική μας αεροπορία παραθέτει τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η Ελλάδα προέβη σε νέα προκλητική στρατιωτική δραστηριότητα αυτή την εβδομάδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσει ξανά την ένταση στο Αιγαίο.

Μαχητικά αεροσκάφη που ανήκουν στην ελληνική πολεμική αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο της Τουρκίας, το TGC Çeşme, το οποίο διεξήγαγε επιστημονική και τεχνική έρευνα, στα διεθνή ύδατα του βόρειου Αιγαίου. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, έλαβαν την απαραίτητη απάντηση στην παρενόχληση που πραγματοποίησαν.

Σε μια εποχή που η Τουρκία είναι ανοιχτή σε κάθε είδους διάλογο και διαβουλεύσεις, ο λόγος της παρενόχλησης και της πρόκλησης από την Αθήνα έφερε στο μυαλό το ερώτημα: «Τι και ποιος εμπιστεύεται την Ελλάδα;»

Στην πραγματικότητα, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η Ελλάδα έχει παρενοχλήσει τουρκικά πλοία. Παρά την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών της Άγκυρας-Αθηνών στις 25 Ιανουαρίου, οι ελληνικές προκλήσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, η Ελλάδα πραγματοποίησε ασκήσεις με τη συμμετοχή 20 πλοίων και πολλών αεροσκαφών της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών υδάτων βορειοδυτικά του νησιού της Σκύρου.

Επιπλέον, από τις 10 έως τις 17 Φεβρουαρίου, η Αθήνα πραγματοποίησε υποβρύχιες δραστηριότητες στα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών που έχουν καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν σε άλλες αποστρατικοποιημένες περιοχές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στα ακόλουθα νησιά: Λήμνος, Σαμοθράκη, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Καστελόριζο, Ψαρά  και Χίος. Υπάρχουν λοιπόν σοβαρές αμφιβολίες ως προς το αν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να συνεχίσει τον διάλογο συμφιλίωσης με την Τουρκία.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας λένε ότι προβαίνοντας η Ελλάδα σε τέτοιες κινήσεις, δείχνει ότι δεν θέλει να λύσει τα υπάρχοντα προβλήματα με την Τουρκία μέσω διαπραγματεύσεων και στόχος της είναι η κλιμάκωση της έντασης.

Στην πραγματικότητα, εμπειρογνώμονες στο Κέντρο Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών σπουδών του Πανεπιστημίου Bahçesehir εξήγησαν την κατάσταση ως παραβιάσεις του άρθρου 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον του 1949 του ΝΑΤΟ που αναφέρει ότι «Τα Μέρη… απέχουν από τη χρήση ή την απειλή βίας στις διεθνείς τους σχέσεις, αντίθετα με τους σκοπούς του (Ηνωμένα Έθνη). "Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτή η παρενόχληση, η οποία δημιουργεί το δικαίωμα αυτοάμυνας, πρέπει να αναφέρεται αμέσως στα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά το τι και ποιος εμπιστεύεται την Ελλάδα, η οποία διαπράττει διαρκώς και συνεχώς παραβιάσεις, υπήρξε πρόσφατα μια πολύ εντυπωσιακή εξέλιξη.

Ελληνικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν το στρατό τους στην Αλεξανδρούπολη μια ελληνική πόλη που απέχει 20 χιλιόμετρα  από τα τουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με αναφορές, οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν βάση στην περιοχή στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας, ετοιμάζονται τώρα να αναπτύξουν τα στρατεύματά τους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων στρατιωτικών ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων.

H Ουάσινγκτον και η Αθήνα εργάζονται για να επικαιροποιήσουν τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει στην Ελλάδα τα αιτήματά της για τη βάση, σύμφωνα με τα οποία θα επιτρέπεται στη βάση  να λειτουργεί εκεί τόσο εντός του πλαισίου του  ΝΑΤΟ όσο  και για  στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πρώτη τους συμφωνία, η Ουάσιγκτον δημιούργησε μια βάση από το νησί της Κρήτης. Στην ενημερωμένη συμφωνία του Οκτωβρίου 2019, η Βάση της Σούδας επεκτάθηκε, οι βάσεις Στεφανοβίκιο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη διατέθηκαν στις ΗΠΑ , ενώ με την έγκριση της Ελλάδας, η Ουάσιγκτον θα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει κάθε στρατιωτική εγκατάσταση στη χώρα.

Τον Οκτώβριο του 2020, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε επίσης ότι σχεδίαζαν είτε να επεκτείνουν το πεδίο της αμυντικής συμφωνίας είτε να υπογράψουν νέα.

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα νησιά πρέπει να αφοπλιστούν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες, και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς, γεγονός το οποίο η Τουρκία συνεχίζει να τονίζει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Πέρυσι, η Αθήνα διέθεσε επίσης ναυτική βάση στην Ουάσιγκτον στην Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι διαθέτουν μεγάλο στρατιωτικό απόθεμα στην Κρήτη. Το θωρηκτό USS Hershel Woody Williams, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, έχει αγκυροβολήσει μόνιμα στη στρατιωτική  βάση των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, στο νησί της Κρήτης. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί πέρυσι, ανακοίνωσε ότι το πλοίο θα παραμείνει μόνιμα στο νησί.

Αν και πρόσφατες δηλώσεις της Ελλάδας ισχυρίζονται σαφώς ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες και οι βάσεις της Αμερικής στη χώρα δεν είναι στο πνεύμα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αν αυτή είναι εν μέρει μια κίνηση  που στρέφεται ενάντια στην Τουρκία, εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα.

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσινγκτον στη Μεσόγειο συνοπτικά είναι, στο να περιβάλλουν τη Ρωσία από το νότο, να σταματήσουν την Κίνα από την Ανατολή, και να διασφαλίσουν  αφενός τα  ενεργειακά συμφέροντα τους  στην Ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου δε  την ασφάλεια του Ισραήλ.

Πάνω απ 'όλα, είτε η Ελλάδα παρενοχλεί μόνη της είτε βασίζεται στις ΗΠΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία παρακολουθεί πολύ προσεκτικά από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Στην ομιλία του στις 12 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι ελιγμοί της Αθήνας στα νησιά με μικρά ταχύπλοα σκάφη ήταν μια πρόκληση για την Άγκυρα και ρώτησε από πού η Ελλάδα έχει τέτοιο θάρρος. «Το κάνει με βάση την εμπιστοσύνη; Μερικοί πιστεύουν ότι εκείνοι που λένε ότι θα την στηρίξουν, θα είναι  μαζί της, όπως τώρα που  ταξιδεύουν στα νησιά με τα μικρά ταχύπλοα σκάφη. Κάνετε λάθος . Μην μπείτε σε αυτούς τους δρόμους, θα είστε μόνοι."

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να σταματήσει να στοχεύει την Τουρκία αν θέλει πραγματικά να συνεχίσει να ανοίγει κανάλια διαλόγου με την Άγκυρα, δήλωσε ο Ερντογάν στις 10 Φεβρουαρίου. Τώρα, "πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας;" ρώτησε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ).

Ορισμένες αναφορές από την Ουάσινγκτον λένε τώρα ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα της εναντίον του PKK / YPG, ότι δεν θα συμβιβαστεί αναφορικά με τα  συμφέροντά της σε σχέση με την Ελλάδα και ότι δεν θα υποχωρήσει στην πίεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για αυτά τα θέματα. Οι εκθέσεις συμβουλεύουν την Αμερική να ακολουθήσει άλλες στρατηγικές.

Ακόμα και ένα σπασμένο ρολόι είναι ακριβές δύο φορές την ημέρα. Αξίζει να πούμε ότι αυτή η ανάλυση στην Ουάσιγκτον είναι σωστή. Και δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι αυτό είναι πλέον πιο σημαντικό για την Ελλάδα από ποτέ."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παραπάνω τουρκικό δημοσίευμα κατηγορεί τη χώρα μας ως υπεύθυνη για τις εντάσεις στο Αιγαίο, εμμένει στην αποστρατικοποίηση νησιών μας στο Αιγαίο, φωτογραφίζει τις ΗΠΑ ως εκείνες που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να προκαλεί την Τουρκία. Επιπλέον, προσπαθεί να αποδομήσει την συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας αναφέροντας ότι η χώρα μας θα είναι μόνη απέναντι της Τουρκίας αφού οι σύμμαχοι της στην κρίσιμη στιγμή θα την εγκαταλείψουν και παραπληροφορεί αναφορικά με τις συμμετέχουσες δυνάμεις μας στην άσκηση Strike-21, καθώς αναφέρει τη συμμετοχή 20 πλοίων και πολλών μαχητικών αεροσκαφών.

Επίσης κάνει λεπτομερή μνεία των βάσεων των ΗΠΑ στη χώρα μας, των διευκολύνσεων που βάση συμφωνίας αυτές θα έχουν, καθώς και των κοινών ασκήσεων των Ειδικών δυνάμεων ΗΠΑ-Ελλάδας στα νησιά μας.

Εκτίμηση

Το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ προκειμένου να συκοφαντήσει για πολλοστή φορά την Ελλάδα, κάτι το οποίο είναι γνωστό και αναμενόμενο. Ωστόσο εκεί που πρέπει να σταθούμε είναι ότι δημιουργούν κλίμα έντασης στήνοντας ψευδή συμβάντα, όπως αυτό της  υποτιθέμενης παρενόχλησης του TGC Çeşme από την πολεμική αεροπορία. Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι πάντα η υποβολή αποδείξεων σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και συμμαχικές χώρες, περί του αντιθέτου.

Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ, έχει άμεση προσβασιμότητα στο Δορυφορικό κέντρο της ΕΕ στην Ισπανία και συνεπώς πέραν όλων των άλλων, μπορεί να παραθέτει ανά περίπτωση αποδείξεις για τις τουρκικούς ανυπόστατους ισχυρισμούς, αλλά και να παρακολουθεί Αιγαίο-Έβρο-Α. Μεσόγειο σε συνεχή βάση.

Η Τουρκία άλλωστε είναι χώρα που έχει ιστορικό σε προβοκατόρικες ενέργειες, όπως για παράδειγμα το 1955, όταν 2 πράκτορές της δημιούργησαν φθορές στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη κατηγορώντας την Ελλάδα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή σχεδίου τους, σύμφωνα με το οποίο "αυτόκλητος τουρκικός όχλος" που στην πραγματικότητα ήταν Τούρκοι στρατιώτες που μεταφέρθηκαν με τρένα από την Ανατολία, ντυμένοι με πολιτικά και οπλισμένοι με ξύλα, ρόπαλα και μαχαίρια, έσπασαν και πυρπόλησαν οικίες και μαγαζιά Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, βεβήλωσαν νεκροταφεία και βίασαν Ελληνίδες.

Αποτέλεσμα ήταν οι Έλληνες άρον άρον να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη.

Τέλος γιατί δεν μας λένε οι Τούρκοι πώς Ελληνικά νησιά του Αιγαίου τα έχουν εντάξει με τουρκικές ονομασίες σε τουρκικές επαρχίες τους σήμερα, τώρα; 

 

https://youtu.be/kiIvchGvQhU

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ