Αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε την ιδέα της σύνταξης ενός νέου συντάγματος και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μουσταφά Sentop ζήτησε την πλήρη αναθεώρηση του Νόμου για τα Πολιτικά Κόμματα, η πολιτική συζήτηση της Τουρκίας άλλαξε, καθώς η αντιπολίτευση ερμήνευσε την εξέλιξη ως σκαλοπάτια για τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες πιστεύουν ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να διεξάγει τον Ιούνιο του 2021, μέσα από νέο εκλογικό σύστημα.
Στην ιδέα του Ερντογάν για ένα νέο σύνταγμα, η πρώτη φωνή υποστήριξης προήλθε από το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), με το οποίο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) βρίσκεται σε συμμαχία, εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, το κυβερνών AKP του Ερντογάν κατέχει συνολικά 289 έδρες στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του προέδρου Şentop, στον οποίο δεν επιτρέπεται να ψηφίζει. Ακόμη και με την υποστήριξη της ομάδας 48 βουλευτών του MHP και ενός ακόμη από το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP), δεν διαθέτει επαρκή πλειοψηφία για να εγκρίνει ένα νέο σύνταγμα ή να τροποποιήσει το τρέχον, το οποίο απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 400 βουλευτές.
Προκειμένου να υποβληθούν συνταγματικές τροποποιήσεις σε ένα δημοψήφισμα, πρέπει να υποστηρίζονται από τουλάχιστον 360.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το κυβερνών AKP δεν μπορεί να πραγματοποιήσει συνταγματικές αλλαγές, εκτός εάν λάβει την υποστήριξη άλλου κόμματος από την αντιπολίτευση.
Μπορεί ο Ερντογάν να αποκαταστήσει την εξουσία μέσω δημοψηφίσματος;
Ορισμένοι σχολιαστές ισχυρίζονται ότι για να ανακτήσει τη δύναμή του, ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει συνταγματικό δημοψήφισμα αντί για εκλογές. Ο αναπληρωτής του Κεντρικού Αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ayhan Barut λέει ότι ο Ερντογάν σηματοδοτεί δημοψήφισμα σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από πραγματικά προβλήματα.
Το Κόμμα İyi (Καλό), το οποίο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις σημείωσε τη σημαντικότερη αύξηση της δημόσιας υποστήριξης, είπε ότι οι τελευταίες παρατηρήσεις του Ερντογάν ισοδυναμούν με παραδοχή πτώχευσης. Ο Uğur Poyraz, γενικός γραμματέας του κόμματος, έκανε μια δήλωση μετά από μια συνάντηση στελεχών του κόμματος για το θέμα.
«Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που η Δημόσια Συμμαχία άρχισε να αμφισβητεί το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο οδήγησε την Τουρκία σε συμφόρηση», δήλωσε ο Poyraz, αναφερόμενος σε μια συνταγματική τροποποίηση που το AKP και το MHP ηγούνταν το 2017, για τη χώρα να εγκαταλείψει το παραδοσιακό κοινοβουλευτικό της σύστημα υπέρ ενός προεδρικού συστήματος. Πιστεύουμε ότι αυτό το απροσδιόριστο σύστημα βλάπτει την Τουρκία και ότι η λύση έγκειται στην έγκριση ενός βελτιωμένου και ενισχυμένου κοινοβουλευτικού συστήματος, για το οποίο σύντομα θα ανακοινώσουμε τη λεπτομερή πρότασή μας», είπε.
Πριν από την πρόταση του Ερντογάν, το CHP, το DEVA, το Κόμμα İyi και το Κόμμα Felicity (SP) είχαν ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων για να συζητήσουν την πιθανή επιστροφή σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα.
Ο Αλί Μπαμπατσάν, ο ηγέτης της DEVA, δήλωσε: «Είναι προκλητικό ότι ο πρόεδρος έκανε μια δήλωση για το σύνταγμα αμέσως μετά τη λήψη μέτρων για ένα κοινοβουλευτικό σύστημα». Ο Μπαμπατσάν είπε ότι ο Ερντογάν δεν πιστεύει στον διαχωρισμό των εξουσιών και γι 'αυτό η προτεινόμενη συνταγματική του μεταρρύθμιση δεν θα σημαίνει τίποτα.
Μεταρρύθμιση του νόμου για τα πολιτικά κόμματα
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Şentop ζήτησε αλλαγή του νόμου για τα πολιτικά κόμματα. Μια παρόμοια πρόταση έγινε πέρυσι από τον ηγέτη της MHP Devlet Bahçeli. Η αλλαγή του νόμου σημαίνει επίσης αλλαγή στο όριο του 10% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το MHP αιμορραγεί χάνοντας ψηφοφόρους και έχει πέσει κάτω από το όριο του 10%
Ωστόσο, ο Μπαττσέλι ζητά επίσης από το νέο νόμο να περιέχει διατάξεις που καθιστούν δυσκολότερη για τα νεοσύστατα κόμματα όπως το DEVA και το Future Party (GP), τα οποία δημιουργήθηκαν από πρώην στελέχη του AKP που χώρισαν τους δρόμους με τον Erdoğan. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο κόμματα έχουν συγκεντρώσει υποστήριξη άνω του 4%. Αυτά τα κόμματα υποστήριξαν την Εθνική Συμμαχία, ένα αντιπολιτευόμενο μπλοκ που δημιουργήθηκε για να αμφισβητήσει τη Συμμαχία AKP-MHP.
Επιτάχυνση των συναντήσεων μεταξύ των μερών
Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, τα πολιτικά κόμματα έχουν αυξήσει τις επαφές τους μεταξύ τους, ένας άλλος δείκτης για πιθανές πρόωρες εκλογές. Ο Ερντογάν επικοινώνησε απευθείας με το SP καθώς και με το συντηρητικό κουρδικό HÜDAPAR και ένα μικρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι συναντήσεις του στοχεύουν στη δημιουργία νέων συμμαχιών.
Ο Μπαχτσέλι κάλεσε προηγουμένως το Κόμμα İyi, το οποίο ήταν πάνω από 14% στις δημοσκοπήσεις, να «επιστρέψει στην πατρίδα του», το οποίο ιδρύθηκε από την Meral Akşener, η οποία χώρισε τους δρόμους της από τον Bahçeli. Ωστόσο, η κλήση του Μπαχτσέλι απορρίφθηκε.
Η αντιπολίτευση έχει επίσης εντείνει συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ τους. Σύμφωνα με την Akşener, όλα τα σήματα δείχνουν πιθανές πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο του 2021.